Een baan in het buitenland

Zoeken naar een baan in het buitenland

Het lijkt me heerlijk, minder regen, vaker zon. Om een langere periode in het buitenland te verblijven heb je echter wel een inkomen nodig en dat is nog best een dingetje. Mijn werk binnen het Nederlands recht, daar ga ik in het buitenland geen werk in vinden. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een baan in het buitenland die ook bij mij zou passen.

Uitgebreid zoeken naar de mogelijkheden

Nu hangen de mogelijkheden af van je kennis en vaardigheden en vaak draaien we bij het zoeken naar vacatures steeds in hetzelfde rondje rond. Soms kan het daarom helpen om er net even iets anders naar te kijken. Daarom krijg je van mij een lijstje met ideeën.

Dit is mijn zoek lijstje:

 1. Op LinkedIn en Indeed zoeken naar vacatures in het land waar je naartoe wilt. Vul niet een functie in, maar je opleiding of een onderdeel (specialisatie) in. Die is vaak ruimer en geeft daardoor andere resultaten bij het zoeken. Kijk ook eens of je met een cursus wel aansluiting kunt vinden.
 2. Of zoek op woorden als undergraduate (mbo), associate (mbo+), bachelor (hbo) of master (universiteit).
 3. Google je opleiding eens in de taal van het land waar je naartoe wilt en vul deze in als zoekterm, krijg je dan wel resultaten? Dan kan het zijn dat je de taal eerst moet leren om een baan te vinden. De vacature zal dan ook in de landstaal zijn.
 4. Lees een vacature en (als deze je aanspreekt) onderzoek de mogelijkheden om een cursus, minor of stage te volgen, om zo beter aan te sluiten. Soms is een andere baan of een bijbaan de kans om de benodigde kennis en ervaring op te doen. Zoek daarom uit wat er in de vacature staat, zodat je je kunt voorbereiden op de arbeidsmarkt in dat land.
 5. Google eens op je functienaam, wat zijn de alternatieven? Ga daar eens verder mee zoeken. Vertaal deze in het Engels en/of in de landstaal. Gebruik Google om te vertalen als je de taal niet volledig machtig bent. Het geeft je een goed idee wat je in de toekomst aan kennis en vaardigheden nodig hebt. Je kunt dan investeren in die kennis en vaardigheden.
 6. In sommige landen is het mogelijk om vakantiewerk te doen. Dat geeft je meerdere voordelen. Zoek iets wat bij je past, enigszins aansluit bij je opleiding, dan kan deze vakantiebaan misschien straks wel een baan voor een langere periode zijn. Gebruik het om een netwerk op te bouwen, vertel over je plannen, leg de connectie vast. Je krijgt werkervaring in het land waar jij heen wilt, staat goed op je C.V. Als laatste, gebruik de tijd om de taal (beter) te leren, dat maakt je weer aantrekkelijker voor een andere potentiële werkgever.

Wordt bovenstaande het toch niet, dan…

Dan is misschien Engelse les geven iets voor jouw, daar heb je (meestal) wel een certificaat voor nodig, afhankelijk van waar in de wereld je naartoe wilt. Daarover vertel ik je meer in een dit blog.

Een andere mogelijkheid is aan de slag te gaan online, dit kan als tekstschrijver, website ontwerper, marketing expert en vast nog veel meer. De mensen die er voor kiezen om online hun inkomen te verdienen en tegelijkertijd te reizen worden digital nomads genoemd. Mocht je hier meer over willen weten, kijk dan bijvoorbeeld eens op de website ik wil meer reizen.

Voor mij is de keuze gevallen op het geven van Engelse les en als tekstschrijver aan de slag te gaan. Dit blog opzetten is één van de stappen hierin. Heb jij al stappen genomen richting werken in het buitenland?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Ik woon in Barcelona en werk inderdaad op afstand voor klanten in o.a Nederland. Zo werk ik toch (voornamelijk) in mijn moederstaal terwijl ik in een ander land woon 🙂

 2. In het buitenland werken lijkt me tof, maar dan voornamelijk reizend! Ik zou graag van plek tot plek willen gaan om zo veel mogelijk te leren!
  Liefs,
  Elles

 3. Het lijkt me heerlijk om in het buitenland te wonen, maar dan wel als ik gepensioneerd ben. Nu hebben wij nog teveel familie/vrienden hier wonen waar we gewoon niet zonder kunnen! Super stoer dat jij het wel doet. Ik wens je dan ook veel succes/plezier!

 4. Lijkt me wel heel leuk. Maar ik denk dat ik dan uiteindelijk wel flexibele baan zo willen hebben, zodat ik altijd weer naar Nederland kan of misschien wel ergens anders

  Bettie

 5. Ik heb een aantal jaren geleden 8 maanden in Spanje gewerkt. Een geweldige ervaring. Alleen het weer al is een verademing. Op dit moment geen ambities meer om in het buitenland te gaan werken. Alhoewel we wel overwegen om te verhuizen naar Brazilië over een aantal jaren 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *