Zelfvertrouwen 2.0

Zelfvertrouwen 2.0, oftewel een betere versie van je huidige ik willen worden, dat wil iedereen wel. Maar om je zelfvertrouwen te vergroten moet je eerst jezelf kennen en precies weten wat zelfvertrouwen is.

zelfvertrouwen hebben

Zelfvertrouwen versus zelfwaardering

Zelfvertrouwen is de overtuiging dat je een taak redelijk kunt volbrengen. Daarnaast speelt zelfwaardering een grote rol. Jezelf waarderen en respecteren is de basis van een gezonde dosis zelfvertrouwen, ongeacht of je iets goed doet of niet. Bij zelfwaardering accepteer je je goede en sterke kanten, maar ook je mindere en zwakke kanten. Niemand kan immers alles. Zelfwaardering is jezelf accepteren in al zijn facetten. Je bent goed, zoals je bent.

Zelfvertrouwen ontwikkeld zich doordat je oefent in datgene dat jij beschouwt als je minder sterke kant(en). Doordat je oefent ontwikkel je meer vaardigheid waardoor je zelfvertrouwen zal toenemen. Met onderstaande vragenlijst krijg je duidelijk wat jouw zelfbeeld is.

Eigenschappen

Voor iedere eigenschap geef je punten. Ik vind dat ik dit doe: nooit = 1 punt, bijna nooit = 2 punten, soms = 3 punten, regelmatig = 4 punten, heel vaak = 5 punten. Ben jij??

Er zijn vast nog eigenschappen die ik ben vergeten, die kun je zelf invullen in de lijst. De eigenschappen die vijf scoren zijn onderdeel van je persoonlijkheid. Klopt dit met het beeld dat jij van jezelf hebt? Ben je er tevreden mee? Of wil je hier iets aan veranderen? De eigenschappen waar je één op scoort behoren niet tot jouw persoonlijke eigenschappen. Maar het zijn misschien wel eigenschappen die je graag zou willen hebben. Met het oefenen van een eigenschap kan je de mate waarin deze bij jouw vertegenwoordigt is vergroten.

sun coming up

Uniek

Je eigen identiteit kennen helpt om je zelfbeeld verder te ontwikkelen. Het is het beeld dat jij hebt van wie jij bent in gedrag, mimiek en dus niet je sociale status, beroep of verwachtingen. Het is die persoon die aan de kern ligt van jouw zijn, de persoon die zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot wie je nu bent. Jouw unieke persoonlijk, de kern die jij je zelfbeeld noemt.

Gebruik bijvoeglijke naamwoorden om je sterkste en zwakste eigenschappen te beschrijven, zoals: voorspelbaar, volgzaam, aanhankelijk, extreem, enigszins, onbesuisd, doordacht, bedachtzaam, voortdurend, voortvarend, energiek, regelrecht, relativerend.

Met deze oefening krijg je inzicht in het beeld dat je van jezelf hebt. Je beschrijft hiermee je positieve en de negatieve kant van je zelfbeeld. Het negatieve zelfbeeld is datgene wat jouw tegenhoudt om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Welke eigenschap hierin zou je willen ontwikkelen om je te helpen positiever naar jezelf te kijken?

Zelfvertrouwen 2.0

Nu je weet welke eigenschappen jouw tegenhouden en wat je graag meer zou willen ontwikkelen wordt het tijd om op zoek te gaan naar oefening. Oefenen doe je dagelijks met kleine dingen in het leven, gewone alledaagse situaties waar je bewuster kijkt naar je eigen gedrag. Het kan helpen om dit soort kleine gebeurtenissen bij te houden in een boekje en op een later tijdstip te analyseren. Want uit ervaring kan ik zeggen dat bijvoorbeeld als ik boos ben, realisme, op dat moment, niet mijn sterkste kant is.

Kijken naar jezelf en een eerlijk zelfbeeld hebben is best lastig. Een positief zelfbeeld helpt om je zelfvertrouwen te vergroten. Op zijn tijd een beetje zelfonderzoek kan daarom heel nuttig zijn.

you got this- zelf confident

Ik ben een nogal onafhankelijk typetje en dat vind ik prettig. Toch kan deze positieve eigenschap mij soms ook dwars zitten omdat ik alles in mijn uppie wil doen. Door mijn onafhankelijkheid ben ik op sommige vlakken super assertief en soms durf ik gewoon geen ‘Nee’ tegen iemand te zeggen. Wat beschouw jij als één van je mooiste eigenschappen?

Mocht je nog meer willen lezen over het vergroten van je zelfvertrouwen, dan heb ik hier nog een lijstje met leuke boeken voor je:

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Wat een duidelijk artikel. En het is absoluut zo dat het zo belangrijk is om je eigen identiteit te kennen, want dit helpt je zo om jezelf te ontwikkelen. Ik denk dat een van mijn mooiste eigenschappen is, is dat ik zorgzaam ben.

 2. goed artikel!! ik heb zelfvertrouwen maar dat kan soms ook even weg vallen in mijn situatie en nee heb ik leren zeggen en ben daar heel blij om dat ik dat nu gewoon kan zeggen

   1. Wat schrijf jij toch mooie en boeiende blogs! Ik heb eigenlijk nooit zelfvertrouwen, ik ben gewoon heel onzeker en als iets gelukt is, of vaker lukt, dan is het gewoon geluk en niet mn zelfvertrouwen die zegt dat ik het kan ofzo

 3. Fijn artikel, mooie lijst. Ik ben enorm geduldig met anderen maar niet met mezelf. Ik oefen veel met de vraag: wat zou je tegen je beste vriendin zeggen als zij…? Om zo mezelf meer wijze raad te kunnen geven 😉

 4. Wat een mooi artikel, goed om even bij stil te staan. Ik heb een hele tijd weinig zelfvertrouwen gehad, maar dat is langzaam gaan verbeteren doordat ik mijzelf vaker de vraag ging stellen ‘wat is nu het ergste dat kan gebeuren?’. Dat heeft me de afgelopen jaren zo geholpen!

 5. Een van mijn mooiste eigenschappen is denk ik wel mijn inlevingsvermogen. Empathie. En enthousiasme. Oeps, daar heb ik er alweer drie. Zelfvertrouwen is – denk ik – ook iets wat met de jaren groeit. Zo heb ik dat in ieder geval ervaren. Als ik terugkijk naar hoe ik was toen ik begin twintig was… zó onzeker (en onnodig om onzeker te zijn overigens). Maar ik denk ook dat dat het leven is. Ik ben heel blij met alle ervaringen (positief en negatief) die ik heb opgedaan omdat ze je maken tot de mens die je nu bent.

  1. Ja, eigenlijk grappig. Ik hoef eigenlijk niet ouder te worden, ik vind 51 wel oud genoeg. Maar ik zou ook niet meer jonger willen zijn. Ik ben blij met de levenservaring die ik heb opgedaan en merk dat ik daardoor meer zelfvertrouwen en rust heb gevonden.

  1. Ja, een goede eigenschap kan ook mindere kanten hebben. Maar het is goed als je je bewust ervan bent, dan kun je bedenken welk gedrag jouw op scherp moet zetten en na laat denken of het slim is zo door te gaan. Succes, doorzetters zijn bikkels, eigen ervaring, jij komt eruit.

 6. Mooi artikel! Ik herken zowel goede als minder goede eigenschappen in het rijtje. Handig om met de minder goede inderdaad in het dagelijks leven een beetje te oefenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *