Winterdepressie

winterdepressies wat doe je er tegen

De dagen worden korter, minder zonneschijn en het wordt eerder donker en dan heb ik het nog niet gehad over die regen die steeds voorbij komt. Van het opschrijven alleen al, voel ik me verdrietiger worden. Ja, ik heb wat last van winterdepressies. Alhoewel ik de laatste jaren de trukendoos heb open getrokken en alles inzet om te voorkomen dat ik er veel last van heb.

Waar herken je een winterdepressie aan?

 • Je hebt nergens zin in
 • En je voelt je de hele dag vermoeid
 • Ook heb je vaker last van lekkere trek
 • En stel je karweitjes het liefst zolang mogelijk uit
 • Eigenlijk heb je nergens zin in
 • Alles kost je te veel moeite, ook wat je anders leuk vindt
 • Je geeft het sneller op
 • En bent negatief naar jezelf toe

Dit zijn de gevoelens die je kunt ervaren als je last hebt van een winterdepressie. In de zomer schijnt de zon en voor mij is het dan net of het leven meer straalt dan in de winter. Ik merk duidelijk een verschil in hoe ik me in de winter voel en in de zomer. In de zomer onderneem ik veel meer, ga ik vaker naar vrienden en heb ik meer zin om dingen te doen. Als jij het ook zo ervaart, dan helpen de volgende dingen jouw misschien ook wel.

Wat kun je doen

 • Oké, ik weet het, het is koud ’s morgens, maar sta voor 8 uur op en kleed je snel aan en ga naar buiten. ’s Morgens is het blauwe licht meer aanwezig in de lucht en dit helpt tegen slechte zin en winterdepressies. Een kleine wandeling doet al wonderen en ja, het kost mij ’s morgens ook moeite om in beweging te komen.
 • Daarom heb ik nu wel een wake-up light aangeschaft, die doet het ochtendzonnetje na, nou ja, het lijkt er een beetje op. Het voordeel is dat ik fitter wakker word en makkelijker op gang kom.
 • Buiten zijn zorgt dat je lichaam de kans krijgt vitamine D aan te maken, maar het zorgt ook dat je meer daglicht ervaart, waardoor je je langer, minder somber voelt. Dus een middagwandelingetje staat nu ook op het programma. Een alternatief is de fiets gebruiken voor een boodschap of de kinderen ophalen lopend of op de fiets. Probeer iedere dag naar buiten gaat, regen of niet, het helpt echt.
de regendruppels maken somber
 • Nu had ik gelezen dat sporten ook bijdraagt aan beter in je vel zitten, maar die moed heb ik nog niet gevonden. Nu maak je bij sporten endorfine aan, dus ja ook sporten kan bijdragen aan je beter voelen.
 • Daarnaast is een multivitamine handig om dagelijks in te nemen en ik neem extra vitamine D in, eigenlijk ook al omdat ik 50+ ben.
 • Wat ook nog wel eens helpt is een lekker opzwepend muziekje opzetten, dan kom ik toch wat makkelijker in beweging en op de één of andere manier word ik er ook vrolijker van.

Hoe komt het

In de winter blijft het langer donker en is er overdag minder daglicht. Je hersenen maken voor het slapen gaan een stofje aan, melatonine, dat moet er voor zorgen dat jij ’s avonds goed kan slapen. In de winter is er weinig licht waardoor de melatonine langer aanwezig blijft in je lichaam. Naar buiten gaan, daglicht, helpt om dit stofje af te breken. Daardoor ga je je wakker voelen en ga je beter in je vel te zitten.

Dus zo nog even een frisse neus halen? Of lees ‘50 keer een blij humeur‘, wordt je toch spontaan vrolijker van.

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Ik denk dat iedereen er wel lichtjes last van heeft, ik merk het zelf ook altijd. Bij mij is het grootste probleem dat ik meer zin krijg ik snaaien, ’s zomers geen probleem om mijn dieet vol te houden maar wanneer de herfst komt is het lastig.

  1. Ja vooral ’s avonds. In de zomer ga je naar buiten, is het langer licht en in de winter donker, gordijnen dicht en kachel aan. Niet zo gek dus, misschien helpt een daglicht lamp?

  1. Met de mooie dagen juist een reden om er heerlijk op uit te gaan. Maak voor volgende zomer een planning wat je gaat doen en plan een paar keer per week iets. Het stellen van doelen kan enorm helpen om door een minder fijne periode te komen.

 2. Aaah sterkte! Ik heb juist het tegenovergestelde, ik fleur helemaal op in de winter. Ik hou van de kou en de manier hoe ik me kan kleden etc! Ik heb eerder een zomerdepressie

 3. Goede blog. Ja klopt helemaal. Ik heb vitamine D nodig vooral in dit weer. Multivitamine moet ik ook nog weer gaan gebruiken. In de zomer hoef je er niet meer aan te denken.

 4. Goede blog. Ja klopt helemaal. Ik heb vitamine D nodig vooral in dit weer. Multivitamine moet ik ook nog weer gaan gebruiken. In de zomer hoef je er niet meer aan te denken.

 5. Ik ben er zelf helaas wel gevoelig voor en moet er dan ook echt op letten dat ik wel degelijk naar buiten ga in de winterperiode en dat ik niet op de bank blijf hangen, want dan blijf ik er echt in hangen terwijl een wandeling in de natuur je al zoveel kan helpen, maar ja, tussen doen en niet doen zit een enorm grijs gebied…

  1. Oh, zo herkenbaar. Ik moet mezelf ook echt een schop onder mijn kont geven. Maar ik weet dat als ik naar buiten ga om te wandelen dat ik me daarna beter voel. Ik hoef maar een klein rondje van mezelf. Eenmaal buiten geniet ik en loop ik verder.

 6. Ik denk ook dat iedereen hier wel een beetje last van heeft. Bij iedere seizoensovergang moet ik altijd wennen, omdat ik san net juist lekker gewend ben geraakt aan het bestaande seizoen hahaha! En die lamp wil ik ook nog steeds! Mooi artikel met fijne tips.

 7. Hier heb ik ook last van. Door mijn spierziekte ben ik sowieso weinig buiten met dit weer. Ik heb een hele lage weerstand, dus ik kom nauwelijks aan vitamine D. Sinds ik ooit 9 had qua bloedwaarde (moet tussen de 80/100 zijn), moet ik extreem veel vitamine D nemen in de R-maanden.

  Dit jaar vergeten te doen tot vorige week. Voel me gelijk een stuk beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *