Wat is het nut van filosoferen

Wat is het nut van filosoferen. Bij filosoferen beredeneer je wat zou kunnen zijn. Iedereen kan filosoferen want je hoeft er geen specifieke kennis voor te hebben. Wat je nodig hebt is de durf om te denken en de mogelijkheden te onderzoeken in woorden.

De 3 elementen van geluk

Volgens Aristoteles hebben de volgende elementen een grote invloed op een gelukkig leven:

  • een plezierig leven
  • een goed leven
  • een betekenisvol leven

Beredeneer samen

Door zelf of samen met je partner te bespreken of te bedenken wat je verstaat onder een plezierig leven en wat je daarvoor nodig hebt, kun je tot nieuwe ontdekkingen komen. Door er achter te komen wat een plezierig leven voor jouw (en je partner) betekent, kun je er ook beter invulling aan geven. Je krijgt meer inzicht in je behoeftes en kunt daar dus beter op sturen.

Of doe het alleen

Hetzelfde geld voor een goed leven en een betekenisvol leven. Het is niet handig om alle vragen in één keer te bespreken. Begin met één van de drie elementen voor een gelukkig leven en beredeneer er op los. Alleen filosoferen is best onhandig. maar wat goed werkt is mindmappen, dan kun je namelijk allerlei verbindingen leggen. Het fijne van vastleggen of dit nu digitaal of met pen en papier is, is dat je het kunt terug lezen. Vaak levert dit weer nieuwe inzichten op.

Waar ligt jouw toekomst

Filosoferen kan je helpen om je toekomstbeeld duidelijker te krijgen. Wat vind je belangrijk? Wat wil je? Wat heb je nodig? Als je bijvoorbeeld weet dat ‘samen dingen doen’ een positieve invloed heeft op je geluksgevoel, dan is het slim daar in te investeren. Voor mij betekent het ontdekken. Ik houd van het ontdekken of het nu een nieuwe plek is of nieuwe kennis. Dat zorgt ervoor dat mijn motortje gaat lopen. Voor mij is dit essentieel voor gelukkig voelen. Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeuren, vaak ook meerdere behoeftes.

Laat ‘NU’ los

filosoferen begint met verwondering

Filosoferen klinkt zo losbollig, maar het helpt je om los te komen van dagelijkse korte termijn-belangen en geeft je de ruimte te onderzoeken waar het in het leven voor jouw nou eigenlijk om draait. Want als je alleen maar bezig bent met het moeten van alledag. Wanneer ga je dan aan je toekomst werken?

Geluk(t)

Gelukkig zijn begint altijd bij jezelf. Gezelschap en dierbare vrienden zijn fijn, maar geluk komt van binnen uit. Daar wil ik niet mee zeggen dat het altijd makkelijk is. Maar weten welke kant je op wilt en je doel voor ogen houden kan je helpen om positiever in het leven te staan. Doelen, iets wat echt belangrijk voor ons is (dus geen moetje), hebben namelijk de neiging om ons te motiveren en een blij gevoel te geven. Ik begin vast met dromen. Straks dan ben/ heb/ ik……… Waar ben jij straks?

In de categorie ‘gelukkig’ vind je de blogs die jouw kunnen helpen om je doel te bereiken en de hobbels te overwinnen.

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Mee eens dat filosoferen belangrijk is, alleen heb ik soms het gevoel dat veel mensen in mijn omgeving in het “pratende deel” blijven hangen en nooit echt Tot actie over gaan. Dat vind ik dan weer een gemiste kans.

  2. Filosofie was een van mijn beste vakken op school. Ik vond het bere interessant maar doe er nu te weinig mee. Ik ben wel van het denken, te veel soms en denk dan, actie ondernemen en niet in denken blijven hangen.

  3. sinds zoonlief filosofie als eindexamen vak had, filosoferen we er heel wat op los!Manlief is er ook goed in, leest er veel over en zoon en hij bezoeken regelmatig lezingen. Inderdaad een snuf filosofie, maakt het leven leuker

  4. In Frankrijk krijg je filosofie op school. Mijn dochter baalde zo toen we weer maar NL verhuisden dat je hier geen filosofie op school had. Ik heb toen voor haar het boek filosofie voor dummies gekocht. Heel leuk boek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *