Vermoeidheid te lijf met vitaminen

De schijf van vijf

De beste manier om vermoeidheidsklachten zoveel mogelijk te beperken is te eten volgens de schijf van vijf. Niet volgens de schijf eten kan een tekort aan vitaminen en mineralen opleveren. Vitaminen heb je nodig om energie uit je voeding te halen. Daarom zijn vitaminen in de vorm van supplementen erg nuttig.

Een tekort aan B-vitamines, vitamine C, vitamine D en de mineralen calcium, ijzer, jodium, fosfor, koper, magnesium en mangaan kunnen vermoeidheidsklachten geven. Ben je extreem en vaak moe, dan is het verstandig om naast supplementen ook te kijken naar je eetgewoonten. Meer informatie hierover vind je op de website van het voedingscentrum.

Alle vitaminen en mineralen zijn belangrijk. Onderstaande vitamines en mineralen krijg je gauw minder binnen.

B- vitaminen

Deze vitaminen haal je uit graanproducten, zuivel, groente en fruit. Je hebt B- vitaminen nodig, deze vullen je energie niveau aan.

Vitamine C

IJzer ondersteunt de transport van zuurstof door het bloed. Ben je moe en heb je een ijzer tekort? Neem dan extra vitamine C. Vitamine C zorg ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen uit de voeding.

Vitamine D

In de herfst en winter is er te weinig zon om voldoende vitamine D aan te maken door je huid. Vitamine D zorgt ervoor dat je weerstand goed blijft en heeft een positief effect op je humeur.

Koper

Haal je uit levensmiddelen chocolade, lever en garnalen. Koper draagt bij aan het transport van zuurstof in je bloed. Een tekort kan zorgen voor een vermoeid gevoel.

Calcium

Is goed voor je botten en tanden en haal je uit melk en melkproducten. het draagt ook bij aan een betere stofwisseling. Voldoende beweging en vitamine D dragen bij aan een betere opname van calcium.

Supplementen

Multivitaminen en mineralen supplementen zijn een manier om er voor te zorgen dat je snel opknapt of om te voorkomen dat je klachten krijgt (vooral in de winter). Blijft natuurlijk dat een gezonde voeding volgens de schijf van vijf altijd beter is.

Afhankelijk van geslacht en leeftijd is er een verschillende behoefte aan supplementen. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer ijzer nodig dan mannen.

Kom je als vrouw weinig buiten of ben je 50+ dan kun je het beste 10 mg vitamine D dagelijks innemen. Bij vrouwen wordt de aanmaak met de toenemende leeftijd minder, eerder dan bij mannen. Mensen met een getinte huid nemen ook minder vitamine D op en wordt daarom aangeraden een supplement te slikken. Met deze test kom je erachter of jij voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Supplement bij vermoeidheid

Bij een gezond eetpatroon heb je geen aanvullende supplementen nodig. Toch kan bij last van vermoeidheid voor een periode wat extra supplementen ingenomen worden met een multivitamine en eventueel vitamine C. Daarnaast helpt vitamine D om te zorgen dat je weerstand weer toeneemt en draagt het bij aan je beter voelen.

Eet jij gezond?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Ja ik eet gezond, ben vooral dol op groente en dat eet ik ruimschoots. Ik hou van slow cooking en doe ook aan eat-in-season, zodat je altijd in het juiste seizoen de juiste vitaminen, mineralen en voedingswaarden binnenkrijgt.

 2. Wij eten meestal erg gezond, maar toch merk ik in de winterperiode wel dat ik duidelijk een gebrek aan daglicht c.q. zonlicht heb en dus een tekort heb aan vitamine D.

 3. Nuttige blog!

  Toevallig gisteren de uitslag gekregen nav bloedonderzoek. Vitamine D-tekort.

  Het begint bij goed op je voeding letten en leefstijl.
  Vervolgens leven we in een maatschappij waarin we veelal rennen en vliegen. Goede blog, doet mij eraan herinneren beter op te letten.

  Dank!

  Groeten,
  Georgina Lifestyle

  1. Vitamine D krijg je van de zon. Advies is half uur per dag buiten met gezicht en handen onbedekt. Dus zie je het zonnetje, ga gauw even naar buiten.

 4. ik heb aan alles een tekort door mijn medische dingen en vit slikken en gezond eten helpen daar helaas ook niet bij. vit d word bij mij via een injectie toegediend iig

  1. Dat komt omdat je te weinig zon ziet. Als je de kans krijgt vaker van het zonnetje genieten. Het advies is half uur per dag buiten met onbedekt hoofd en handen. Misschien is zo’n wake up light ook wel ie t s voor jouw.

  1. 250 gram groente voor een avondmaaltijd is best veel, vind ik. Tussendoor meer (snoep)groente eten of groente toevoegen aan de lunch is dan de beste optie.

  1. Als je goed voor je lichaam zorgt, dan kun je er langer van genieten. Zeker als je wat ouder wordt gaan dit soort dingen steeds meer mee spelen. Door vroeg te beginnen aan onderhoud, want dat is gezond eten en bewegen, kun je langer dingen blijven doen.

 5. Ik was enkele maanden geleden echt oververmoeid. Niet normaal. Een bloedonderzoek wees uit dat ik ijzer en foliumzuur tekort had. Wat een verschil sinds ik die pillen moest nemen!! Dus ja, vitaminen bijnemen kan vaak goed doen.

 6. Ik probeer zo gevarieerd mogelijk te eten, is ook belangrijk met mijn chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en pds. Ik slik daarnaast ook calcium, vitamine D, spirulina en visolie.

 7. Er zou een makkelijke test moeten zijn, waarmee je binnen een oogopslag ziet aan welke vitamines je wel/ geen tekort hebt, nu is het toch vaak gissen of je se wel allemaal hebt. Helemaal als je veggie of vegan bent.

  1. Klopt, dat is inderdaad lastig. Ik merk dat als we richting winter gaan, mijn lichaam wel een extra steuntje nodig heeft. Mulvitamine helpt mij daarbij.

 8. Ik doe mijn best om gezond te eten. Deze week ben ik ook gestart met een vitaminekuur (doe ik elk jaar). Gebruik “health reserve 2000” omdat de dosis hoger is dan de meeste multivitamines.

 9. Interessant artikel. Zelf ben ik ook bewust bezig met mijn gezondheid dus vind je artikel heel nuttig. Ik probeer zelf altijd zoveel mogelijk vitaminen uit de juiste voeding te halen maar moet daarnaast helaas ook vitamine D en vitamine B12 tabletjes slikken.

 10. Ik eet geen vlees, wel veel groenten. Volgens mij zou ik ter compensatie extra vitaminen moeten nemen maar dat doe ik amper en voel me prima. Misschien toch eens laten testen.

 11. Ik slik eigenlijk nooit vitamines, maar ik zal het eens overleggen met mijn arts. Door mijn Crohn ben ik eigenlijk nagenoeg altijd vermoeid en wellicht kunnen vitamines nog beetje helpen. Thanks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *