Veel kerst, voor weinig

Het is alweer bijna zover, over een kleine maand is het alweer kerst. De kerst vind ik altijd een fijne periode. De heerlijke geur van de kerstboom, het gezellig tijd doorbrengen met de familie, het uitpakken van de cadeautjes en heerlijk eten. Ook dit jaar staat het weer op het programma, veels te leuk.

kerstman slim inkopen

Maar December is met Sinterklaas en Oudjaar erbij wel een dure maand geworden. Reden voor mij om goed over de voorbereiding (en kosten) na te denken. Veel kerst, voor weinig geld.

De kerstboom

Een beetje mooie kerstboom is best prijzig. Daarom heb ik sinds een aantal jaren een kunst kerstboom, het was wel even een investering, maar je doet er lang mee. Daarmee mis ik wel de kerstgeur, maar met een paar takken een kerststukje maken en ik heb de kerstgeur weer in huis.

Kerstversiering

Ieder jaar een nieuwe kerst hype is leuk, maar duur. Kerst decoratie koop ik daarom altijd na de kerst in de uitverkoop. Op die manier breid ik mijn kerstspullen uit en betaal ik toch niet het volle pond. Ik vind glazen ballen het mooist en koop ieder jaar één of twee nieuwe ter uitbreiding. Ik heb nu al een aardige collectie.

Ook voor zaken als kaarsen met geuren die specifiek voor de kerst bedoelt zijn koop ik na de kerst. Eigenlijk alles wat je kunt bewaren voor de volgende jaren.

kerstboom met cadeautjes

Familiediner

Al in deze periode even informeren wie er allemaal aanwezig zijn met kerst en hoe en waar we het gaan organiseren. Weet ik wie en hoeveel er komen, dan kan ik gaan bedenken wat we kunnen eten en een lijstje maken. Dat wat ik op voorhand kan kopen in de aanbieding en kan bewaren haal ik vast in huis. Juist tot het laatste moment wachten met het kopen van eten voor de kerst maakt het duur. Je ziet overal lekkere dingen en koopt daardoor veel meer. Als je van tevoren een lijstje hebt gemaakt, dan liggen je aankopen al vast. Je koopt geen dingen die je niet nodig hebt en je voorkomt dat je veel te veel in huis haalt (daar heb ik toch al een handje van, want te weinig vind ik geen optie).

Cadeautjes

Als je nu toch al hebt geïnformeerd en weet wie er komt, regel dan gelijk de afspraken rond de cadeautjes. Laat iedereen alvast lijstjes maken zodat je de aankopen onderling met anderen kunt afstemmen. Een ander voordeel is dat als je vroeg begint met het inslaan van de kerst cadeaus, je veel meer kans hebt een leuke aanbieding voor het gezochte artikel te vinden. Meestal begin ik hier al mee na de zomervakantie. Soms weet je gewoon dat iemand iets wilt of spaart.

Sinds iedereen wat ouder is trekken we bij ons thuis lootjes en spreken we een maximaal bedrag af. Hebben we toch nog een kerst cadeautjes zonder dat het heel erg duur wordt.

kerstcadeautje

Gezelligheid

Gezelligheid daar is waar kerst om draait, al het andere is bijzaak (wel leuk natuurlijk). Maar lekker eten hoeft niet duur te zijn, net zoals cadeautjes en de versiering van je huis. Tegenwoordig is de trend ‘bewust minder’. Voor mij is het vooral bewust bepalen waar ik mijn geld aan uitgeef. Maar tijdig beginnen scheelt je veel geld, zonder dat het je gezelligheid hoeft te kosten.

Voor mij draait kerst om samen met familie gezellig tafelen. Wat is voor jouw het belangrijkst met kerst? Besteed je hier ook het meeste geld en tijd aan?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Wij hebben ook een kunstboom en decoratie kopen we altijd bij goedkopere winkels, met cadeautjes spreken we altijd een lage prijs af, het gaat om de gezelligheid bij ons

  2. Jaaaa, ik ben ook voor kunstkerstbomen. Ook vanwege de duurzaamheid. Ik heb een mooie op de kop kunnen tikken voor €25-, bij een woon warenhuis en hij is nog groot ook!

  3. Ik koop elk jaar wel wat nieuwe kerstspulletjes, maar dan vaak wel zo goedkoop mogelijk omdat je ze tenslotte maar zo kort kunt gebruiken. Kerst vind ik altijd erg gezellig en bij ons staat gezelligheid gecombineerd met lekker eten en een aardigheidje voor elkaar dan ook voor op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *