Van weten, naar doen

In mijn vorige blog Het (on)geluk van aanpassen heb ik het gehad over het maken van de juiste keuze door te voelen. De keuze die je gelukkig maakt of binnenkort gaat maken, soms zijn er een aantal stappen nodig om je idee te bereiken. Deze keer wil ik het hebben over de actie, het doen, nadat je weet welke keuze voor jou het best is. De hieronder staande keuzes, zijn degene die ik tegen ben gekomen tijdens mijn ‘voel’ oefeningen en deze zal ik per onderdeel verder uitwerken en daar tips bij geven.

de keuze maken die past bij je gevoel

De blije keuze

De blije keuze is geweldig. Dit is iets waar je gelukkig en blij van wordt. Je voelt je ontspannen, hebt er zin in, plezier of het is gezellig. Dit zijn ook de zaken of dingen die bijdragen aan een fijner leven. Heb je al eens geprobeerd een lijstje te maken van de zaken of dingen waar je blij van wordt? En zou je met de wetenschap van die zaken die je blij maken, deze niet vaker in je leven kunnen inpassen? Het levert je vaker plezier op. Als je bewust stil staat bij wat je blij maakt dan kun je die zaken of dingen vaker in je leven laten terugkomen.

Zo ben ik erachter dat ik er heel erg van houd om met een vriendin gezellig koffie te leuten, dit kan zowel thuis als ergens op een terrasje zijn dat maakt voor mij niet uit. Ik probeer nu vaker iets te plannen met een vriendin, al is het maar een uurtje. Het heeft mij al heel veel blije en gelukkige momenten opgeleverd. Zo heeft iedereen wel dingen die we niet doen omdat we druk zijn. Maar maak juist tijd, ook al is het maar even. Van een heleboel kleine momentjes wordt je ook gelukkiger.

De gezonde spanning, ik heb er zin in.

Soms is die spanning hoog. Je hebt er zin in, maar is het ook doodeng. Dit is gezonde spanning en die is eigenlijk goed voor je. Deze spanning zorgt dat je bij een uitdaging zeer alert bent. Doordat je zo alert bent, beleef je de uitdaging of nieuwigheid intensiever. Het geeft je de mogelijkheid om nieuwe interesses of mensen te leren kennen. Ze kunnen je ook uitstekend helpen om jezelf nog beter te leren kennen, om erachter te komen wat je nog meer blij en gelukkig maakt. Maar ook van het doen van nieuwe dingen word je blij en gelukkig.  Dus eigenlijk twee voor de prijs van één. Blij van het feit dat je iets nieuws doet of je zelf uitdaagt en je leert iets over welke zaken of dingen jouw blij en gelukkiger maken. Die kunnen dan mooi aan het blije lijstje worden toegevoegd. En als het heel erg leuk, fijn was, ga het dan nog een keer doen of vaker. Plan leuke dingen in je leven, dingen en mensen waar je blij van wordt. We zijn te vaak bezig met de dingen die we moeten. Moet nu maar eens iets voor jezelf. Wist je trouwens dat als jij blij en gelukkig bent dit andere mensen in je omgeving positief beïnvloedt.

De angstige niet goed genoeg

Bang zijn om dingen niet goed genoeg te doen, er zijn al heel veel boeken over geschreven. Maar als we heel eerlijk zijn naar onszelf kunnen we bijna altijd wel achterhalen waar nu echt het probleem ligt. Voor mij is het de angst dat ik niet aan de verwachting van een ander kan voldoen. Zeker als iemand ook nog eens niet heel duidelijk aangeeft wat verwacht wordt. Daar word ik verschrikkelijk onzeker van en zet mij gelijk op de rem. Om dit laatste te voorkomen neem ik de volgende stappen.

Opschrijven

Eerst zet ik op papier wat er van mij gevraagd wordt. Zijn dingen niet duidelijk, dan schrijf ik gelijk de vragen op die ik dan nog wil vragen. Voelt meer als een moet vragen, maar moeten is dwingend en willen komt vanuit jezelf. Ik heb geleerd dat je overal op mag terugkomen, dus een ja kan later nog altijd een nee worden. En ja, van het idee om de vragen te stellen heb ik dus al een beginnende buikpijn, jij ook? Maar de aanvullende vragen zijn nodig om meer duidelijkheid te krijgen. Alles gaat in stappen van twee dagen. Je hebt twee dagen de tijd om je verhaal op te schrijven. Je hebt twee dagen de tijd om de vragen te stellen (anders wordt het bij mij eeuwig uitstellen).

Dan twee dagen, nu het verzoek helemaal duidelijk is, om je minder sterke kanten te analyseren. Daarmee bedoel ik dat binnen het verzoek er ook een heleboel zaken zijn die je prima kunt. Vaak gaat het maar om een paar dingen waar je je onzeker over voelt. Als je die punten over houdt.

Durf te vragen

Plan de campagne, volgende twee dagen. In deze stap ga je hulp zoeken voor de punten waar je je onzeker over voelt. Dit kan bij een collega zijn of het terugkoppelen aan de opdrachtgever dat je hier ondersteuning in nodig hebt of wellicht kun je de informatie ergens anders vandaan halen (boeken, internet). Door het regelen van hulp is er geen reden meer om te twijfelen. Je kunt dit!!!!

in 4 stappen van twijfelaar naar doorzetter

Mocht het nu niet lukken om voldoende hulp te vinden, kun je dit ook aangeven bij de opdrachtgever ( ik noem het maar even zo, maar het kan ook het organiseren van een verjaardag zijn als een rapportage voor je werk). Je hebt dan twee keuzes: je geeft aan dat zonder hulp je nee zegt tegen de opdracht (verzoek) of je geeft aan de opdracht graag te willen doen maar je  zorgen te maken over een aantal punten (welke je kunt toelichten). De punten waar jij op dit moment te weinig kennis van hebt en dat je daar hulp bij nodig hebt. Het voordeel is dat als je van tevoren al aangeeft dat bij bepaalde dingen je hulp nodig hebt, dan kunnen ze je achteraf ook niets verwijten. Je hebt dus geen reden om meer te twijfelen. Je kunt dit!!!!

Goede voorbereiding is het halve werk.

De, twijfelende wel willende

Dit is de twijfelaar die niet zeker weet of ze aan het verzoek wil voldoen. Soms zich zelfs verplicht voelende om ja te zeggen tegen een verzoek, terwijl ze het eigenlijk niet wil. Degene die soms teveel afwegingen maakt. Als ik het niet doe, wat is de consequentie? Straks denken ze dat ik weiger. Straks hoor ik er niet meer bij. Enzovoort, enzovoort. Je zult het vast wel herkennen.

Vaak komt het er op neer dat je nog niet echt gevoeld hebt. Je brein en gevoel gaan tegen elkaar in. Als het een opdracht is die vanuit bijvoorbeeld werk moet worden gedaan, wel soms moeten we wel eens dingen doen die we minder leuk vinden. Daar ontkomen we niet aan.

Voel ik een ja of een nee
yes

Maar eigenlijk betekent het dat je beter naar je gevoel moet luisteren. Is het angst of afschuw? Is het een verplichting? Dan kun je ook nee zeggen. Mensen zullen je echt niet minder aardig of vriendelijk vinden, die gedachte ligt vaak bij jezelf. Ga nog een keer bij jezelf ‘voelen’ wat je echt wilt. De enige met wie je altijd rekening moet houden is met jezelf. Met een ander rekening houden alleen als dit niet te ver over je gevoelsnorm heen gaat. En die vraag zul je toch echt zelf moeten beantwoorden, dat ligt voor iedereen anders. Je kunt naar aanleiding van wat je voelt een lijstje maken. Een lijstje met waarom jij nee voelt en een lijstje waarom je wilt meewerken. Die kun je dan daarna met elkaar vergelijken. Je zou ze zelfs punten kunnen geven en de keuze maken die de hoogste punten scoort, waar jou voorkeur dus blijkbaar ligt. Twijfelen betekent altijd nader onderzoeken. Neem de tijd en luister naar je eigen gevoel. Ga terug en doe nogmaals de oefening uit het blog ‘Het (on)geluk van aanpassen’.

De, niet doen

Bij dit gevoel, niet doen, probeer dan een andere keuze te maken. Als je de vrijheid hebt, zeg dan gewoon nee. Geef anders in ieder geval aan dat je je heel onprettig voelt bij dit verzoek en daarbij de reden. Een reden kan zijn dat je onbekend er mee bent, je je er niet mee wilt bemoeien, het een goede bekende betreft, enzovoort. Iets doen dat niet goed voelt kost ontzettend veel energie en levert ook heel vaak stress op. Geen goeie keuze. Soms is het moeilijk om dat hardop te zeggen tegen iemand, maar als je het niet zegt, waar ben jij dan straks? Jij hebt ook recht op een fijn, gelukkig leven. Voel en kies de keuze die bij jouw past, niet de keuze die past bij iemand anders, want dat ben jij niet.

Voor als je nog meer wilt lezen over omgaan met je eigen gevoelens:

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Een stilstaan en nadenken over een bepaalde keuze is altijd een goed idee. En de mening vragen van mensen die je vertrouwt en wiens oordeel waardevol kan zijn, kan geen kwaad. De uiteindelijke beslissing ligt bij jezelf.

 2. ik ben altijd vastberaden en maak altijd een goede keuze waar ik geen spijt van krijg of aan twijfel, is niet altijd zo geweest maar de laatste jaren een topper in geworden haha

 3. Wat een prachtige blog, ik herken zoveel dingen want de laatste tijd zit ik ook gewoon in een rollercoaster door gevoelens, emoties en angst vooral ook.

 4. Wat een mooie blog, hier kan je alle kanten mee op: vastberadenheid, twijfel.

  Luister naar je gevoel en blijf positief is het beste. Maar positief blijven is vaak makkelijker gezegd dan gedaan als je in een minder leuke situatie zit.

  Het zijn niet de omstandigheden die je ongelukkig maken, maar je gedachten erover.

  1. Waar, maar als je in een moeilijke periode zit overheerst het negatieve gevoel terwijl dat niet overeenkomt met de hele dag. Echt voelen helpt om de p positieve momentjes te blijven ervaren.

  1. Dat is een goeie tip. Ik vond alleen dat ik het verhaal compleet moest maken, maar zit nu te denken aan een aanvullend onderbouwend blog.

 5. Ik ben zowel de blije keuze als de gezonde spanning.
  Ik doe graag dingen die ik leuk vind en waar ik blij/ gelukkig van wordt.

  Maar ook probeer ik graag nieuwe dingen uit.

  Tipje: zet bijvoorbeeld nummers voor de verschillende typen.. Ik moest nu wel gaan uitvogelen wat wat was..

 6. Ik vind dit een lastige moet ik zeggen. Vertrouwen op je gevoel klinkt mooi, maar ik weet nooit goed of het betrouwbaar is. Ik moet altijd denken aan onze hersenen, en hoe we vaak geregeerd worden door ons reptielenbrein….

  1. Voelen gaat meer om een keuze maken waar jij je goed bij voelt. Kiezen op puur rationele argumenten zou bij mij ervoor zorgen dat ik ergens ver achter in de rij aan de beurt kom of helemaal niet. Dan zou ik geen rekening houden met mezelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *