De 4 uitdagingen van het leven – deel 2

De uitdaging in het werk

Na meerdere jaren in je vakgebied te werken, dat je nog steeds interessant vindt, is alleen de motivatie niet meer wat deze is geweest. Soms zelfs zo ver weg dat je met tegenzin naar het werk gaat. Vind jij nog voldoende uitdaging in het werk?

In zeven stappen naar meer uitdaging in het werk

Met de zeven stappen krijg je inzicht in je motivatie en je carrière mogelijkheden. Goed voor jouw en goed voor je baas.

Stap 1 – Ontleden

Je begint met alle werkzaamheden te beschrijven. Zet deze in een rijtje onder elkaar.

Bij iedere werkzaamheid schrijf je minimaal twee waarden uit onderstaande lijst.

Stap 2 – testen

Met een drijfverentest kom je achter je werk motivatie. De werkwaardentest geeft inzicht in je arbeidswaarden. Deze testen geven een goed inzicht in wat belangrijk voor je is op het werk. Schrijf kenmerken die je van jezelf herkent op, dit kan je verder helpen in het onderzoek naar passend werk.

Testen geven richting, ze beantwoorden niet wie je bent, dat doe je zelf. Lees de waarden door en vul deze waar nodig aan.

Stap 3 – waardemeter

Met de opgedane kennis uit stap 2 ga je de 10 belangrijkste waarden opschrijven bij iedere taak van je werk. Kijk hoe hoog jouw werktaak scoort op deze belangrijke waarde voor jouw. Houd 1 tot en met 10 aan, dat maakt het makkelijk. De vraag die je iedere keer stelt is, ‘Is deze waarde veel aanwezig in deze werktaak?’ Bij ‘ja’ geef je een hogere score en bij ‘nee’ een lagere score. bekijk iedere taak apart. Dit geeft je overzicht welk taakonderdeel voor jouw positief werkt.

Stap 4 – verbeter lage scores

Je hebt een aantal opties om taken met een lage score aan te pakken.

Je bedenkt een toevoeging op de taak om zo hoger te scoren op jouw positieve waarden. Maak de vervelende taak zo klein dat deze hooguit een paar minuten kost. Zonde om je daar druk over te maken. Je vraagt een college of er wat te ruilen valt aan werk. Ten slotte bespreek je met je leidinggevende of je geen andere taken kunt doen. Daardoor zul je wel een aantal huidige taken moeten afstoten. Of….

Stap 5 – nieuwe werktaak

Ga eens op ontdekkingsreis bij je collega’s, welke taken zou jij best willen en kunnen oppakken? Bedenk zelf een nieuwe werktaak die een aanvulling is voor je functie. Kun je je nog verder specialiseren en een expert worden op een onderdeel van je werk? Kan een cursus ondersteunen om in de breedte kennis te verkrijgen of juist een verdieping te geven.

Stap 6 – doorgroeien

Zijn er geen mogelijkheden meer binnen je eigen functie. Wat zijn je mogelijkheden binnen het bedrijf? Ga op onderzoek uit en bespreek de mogelijkheden met je leidinggevende. Vraag je leidinggevende mee te denken in mogelijkheden. Meelopen op een andere afdeling, een snuffelstage, netwerken of cursus. Is er een andere afdeling waar je geïnteresseerd in bent, vraag een gesprek aan met de leidinggevende van deze afdeling en vraag naar de mogelijkheden

Stap 7 – andere baan

Blijkbaar ben je helemaal uitgegroeid in je functie. Hoog tijd om op zoek te gaan naar een andere functie. Het zoeken van de vacatures dat gaat vast lukken in dit digitale tijdperk. Toets nog wel jouw belangrijkste waarden aan de vacature tekst. Het zorgt ervoor dat er voldoende uitdaging in je (hopelijk) nieuwe functie zit.

De uitdaging in het werk

Met plezier naar je werk gaan heeft een positieve invloed op je privé leven en vice versa. Daarin investeren is altijd belangrijk, net als investeren in jezelf.

Nog niet genoeg gelezen over werkplezier? Hier nog een lijst met leuke boeken.

Nu is het jouw beurt. Succes!

De 4 uitdagingen van het leven gaan over de volgende 4 onderwerpen:

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Het is erg belangrijk om met plezier naar je werk te gaan. Dat vind ik het belangrijkste anders wordt je ontzettend ongelukkig. Daarom heb ik ook voor de opleiding journalistiek gekozen omdat ik dat leuk vind. Het feit dat het moeilijk is om aan werk te komen neem ik dan maar voor lief.
    Liefs,
    Elles

  2. ik werk voor mezelf, je zou denken je kan doen en laten wat je wil…maar er zijn toch heel veel moet-dingen bij . en dus moet ik mijzelf soms wel schoppen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *