De 4 uitdagingen van het leven – deel 4

De uitdaging uit de sociale omgeving

Uit je omgeving, van familie, buren en vrienden, worden er vaak verwachtingen aan je gesteld. In de manier waarop je je gedraagt of in handelingen die je doet. Er wordt bijvoorbeeld verwacht dat ik de tuin bijhoudt en daar hoor ik nog wel eens wat over. Niet mijn sterkste kant. Lang heb ik me daar druk over gemaakt, ik ging bijvoorbeeld om die reden niet in de tuin zitten. Hoe komt dat nu?

Sociale interactie

Iedereen die we ontmoeten stoppen we met een eerste indruk al in een categorie. In onze interactie proberen we ook te bewijzen dat we de persoon in de juiste categorie geplaatst hebben. Pas als we iemand echt beter leren kennen, dan zijn we bereid de categorie te wijzigen. Dit categoriseren doen we in luttele secondes, het is niet echt een nauwkeurig proces.

sociale interactie

Door mensen in categorieën onder te verdelen, kunnen we beter inschatten hoe iemand in de toekomst reageert. Onze verwachtingen van hoe anderen reageren is dus gebaseerd op een eerste indruk. We zullen verschillende typen personen dan ook op verschillende manieren behandelen.

Daarnaast, zijn we ons er ook van bewust dat wij door anderen in categorieën worden geplaatst, met dus bepaalde verwachtingen van ons gedrag. In de huidige samenleving zijn we dan ook continu bezig met verwachtingen van anderen en van onszelf. Realiseer je, dat een eerste indruk erg onnauwkeurig is en de kans dat je niet aan een verwachting kunt voldoen daardoor best groot is.

Relatie

Je bent dus beter af, als je bereid bent je visie, over hoe iemand gaat reageren , aan te passen. Een eerste indruk is best onbetrouwbaar. Als je iemand zijn reactie echt wilt begrijpen, dan zul je deze persoon eerst beter moeten leren kennen en dan heb ik het niet over koetjes en kalfjes praten. Juist in deze hectische tijd, hollen we langs elkaar heen. Terwijl tijd maken en elkaar leren kennen juist enorm zou bijdragen aan wederzijds begrip en tolerantie.

Mijn tuin

tuinieren

In het begin gaf ik aan dat ik niet vaak in de tuin zat vanwege hoe de buren denken. Ik ben het gesprek aan gegaan. Wat blijkt, ze vinden het jammer, ik zou zoveel meer van mijn tuin kunnen genieten. Het gaat dus helemaal niet om afkeuren van mijn gedrag. Ik ben nog steeds geen goede tuinvrouw, maar dankzij een fijn gesprek, al wel vaker in de tuin te vinden.

De 4 uitdagingen van het leven gaan over de volgende 4 onderwerpen:

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

    1. Ik ben zelf 24/7 bezig met hoe mensen denken of op mij kunnen reageren en ik zeg je eerlijk dat ik er wel een beetje klaar mee ben. Soms is het gewoon niet waard om zoveel van je energie erin te stoppen.

      1. Dat moet je ook niet doen, jij komt op de eerste plaats. Het is immers jouw leven, ongeacht wat een ander ervan vindt. Een goede reactie kan zijn, ‘bedankt voor de tip, ik zal erover nadenken.’ klinkt beleefd en verplicht je verder tot niets. Jij moet met je eigen persoontje kunnen leven, that’s it. Binnenkort (15 oktober) komt het (on)geluk van aanpassen online, met dinsdag het vervolg daarop. Heb je misschien steun aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *