De 4 uitdagingen van het leven – deel 3

De 4 M’s en de uitdaging van de eigen verwachtingen

We willen veel en graag ook alles goed doen. Daarbij leggen we de lat over het algemeen het liefste in de hemel, hoge verwachtingen stellen we aan ons zelf. Met dit onbewuste gedrag creëren we onnodige stress die nergens voor nodig is. De 4 M’s: minder, moeten, mindfulness, morgen.

Bewuster zijn van je gedachten helpt je om meer rust te creëren.

Moeten

Ik zeg dit vaak onbewust meerdere keren per dag tegen mezelf en ik neem aan jij ook. Daarmee wordt de druk om een prestatie te leveren alleen maar hoger, want je moet. De vraag is of dit echt zo is. Wat kan helpen is om een week lang iedere zin die je begint met, ‘ik moet ….’ in een notitie boekje op te schrijven. Maak, aan het eind van de week, van iedere ‘ik moet ….’ een vraag. Is het echt een moetje of is dit een verwachting die jij van jezelf eist? Stel dat de ‘ik moet …’ niet lukt, wat gebeurt er dan? Zinkt het schip? Of is het bespreekbaar? Kan het worden opgelost? Vraag door en analyseer waar jouw moeten vandaan komt.

Vaak hebben we meer verwachtingen van onszelf dan dat er werkelijke consequenties zijn. Dus maak van het moeten, kunnen doen en geef jezelf wat meer ruimte. Deze methode helpt je om snel inzicht te krijgen in wanneer jij vindt dat je van alles van jezelf moet.

Mindfulness

Wil je meer bewust worden van je onbewuste gedachten, dan raad ik je aan mindfulness of mediteren in je dag op te nemen. Een moment nemen om even stil te worden en te luisteren en voelen wat je lichaam en geest vertellen. De rust te leren vinden om de onbewuste gedachten te horen. Deze gedachten zijn vaak gewoontes die je al lang hebt en waar je niet meer bij stil staat. Niet alle gewoontes zijn helpende gewoonten, daarom is stilstaan en je er bewust van worden een belangrijk hulpmiddel tegen minder stress. Pas als je bewust bent welke gewoonte jouw niet helpt, kun je een andere betere gewoonte leren.

Minder

Een stapje terug doen en minder van jezelf verwachten, geeft meer rust in je leven. Wat vaak helpt is te bedenken of jij deze verwachting ook van een ander verwacht, neem iemand die je dierbaar is daarbij in gedachten. Nee? Waarom dan wel van jezelf? Je bent goed zoals je bent. Je hoeft niet de ultieme en perfecte mens te zijn, die bestaat niet en die zal nooit bestaan. Blijf je twijfelen? Dan wordt het tijd om aan je zelfvertrouwen te gaan werken. Het boek van Brené Brown met de titel ‘De moed van imperfectie’ heeft mij geïnspireerd.

Morgen

Niet alles moet vandaag, het kan ook morgen. Maak geen ellenlange lijstjes voor vandaag, maar verdeel de taken over meerdere dagen. Geef jezelf meer ruimte en als het niet lukt. De wereld vergaat niet, morgen kan het ook, is bijna altijd waar. Begin de dag, maar ook de week, met de taken die prioriteit hebben, dat geeft rust. Want de echt noodzakelijke taken heb je dan al afgerond. Er zitten zeven dagen in een week en dertig of éénendertig dagen in een maand, tijd zat.

Mij helpt het om te plannen in mijn agenda, daarmee voorkom ik dat ik alleen maar denk aan die grote berg van dingen die ik nog moet doen. Ik doe iedere keer een klein beetje en zo lang ik mijn schema blijf volgen, weet ik ook dat ik alles op tijd krijg afgerond. Tip, plan ook wat tijd in voor ‘inhaalacties’, dan kom je weer terug op schema indien nodig en dat helpt geweldig tegen stress.

voel je vrij

In het leven leer je met vallen en opstaan, en ik ben aardig wat keren op mijn bek gegaan 😊. In plaats van rennen, wil ik meer genieten en bewuster met mijn tijd omgaan. Heb jij dat nou ook? Vinden dat je moet en de neiging hebben om te gaan rennen?

De 4 uitdagingen van het leven gaan over de volgende 4 onderwerpen:

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Heel fijn jouwn blogs! Ik ga er echt telkens weer over nadenken, op een positieve manier! Lees je blogs ook met plezier. Dit is een blog waar ik veel aan heb, kan hier zeker van leren..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *