De 4 uitdagingen van het leven – deel 1

De uitdaging om alles te combineren

In de huidige maatschappij is iedereen altijd druk, ik niet uitgezonderd. Tegenwoordig doen we het allemaal;

 • werken
 • ouders zijn
 • het huishouden
 • de tuin
 • een goede vriend
 • goede buur zijn
 • mantelzorger

Het voelt alsof we aan de verwachtingen van de omgeving, de regering, familie en vrienden behoren te doen. Iedereen is druk, dus dan is dat blijkbaar de standaard en ‘normaal’. Maar dan vraag ik mij wel eens af, moet dit echt? Nee, maar we willen het wel. We vinden dat het zo hoort.

Werken voor inkomen

We werken voor een inkomen. Een inkomen om de rekeningen te betalen en leuke dingen te doen, als er wat overblijft. Nu, vind ik dit de belangrijkste categorie, dus doe ik veel moeite om te sparen. Dat doe ik zo. Al mijn rekeningen worden zoveel mogelijk automatisch betaald, dat is makkelijk en ik weet precies hoeveel ik daarna nog over heb. Ik reserveer een klein bedrag per maand voor kosten die niet maandelijks zijn (zoals belastingen, auto apk, onderhoud auto, woning, etc.). Je kunt met de afschriften van vorig jaar zien welke niet maandelijkse rekeningen je dit jaar nog kunt verwachten. Deze bedragen tel je bij elkaar op en verdeel je over de komende maanden, dat bedrag spaar je.

Het overgebleven bedrag is voor eten, kleding, benzine en uitjes. Ik tank twee keer per maand en trek dit bedrag van mijn budget af. Ik geef €70 euro per week uit aan eten, ik pin dit geld contant. Dan blijft er €200 over per maand voor kleding en uitjes, dit zet ik in een aparte spaarrekening, dat is ook gelijk mijn reservepot.

Een zuinige uitdaging

Van de €70 euro per week koop ik zoveel mogelijk in de aanbieding en groente van het seizoen. Daarnaast heb ik keuzes gemaakt. Voor die éne keer per maand, dames, wil ik toch echt een bepaald merk gebruiken. Maar voor voedsel en wasmiddelen, maakt mij dat veel minder uit. Daar liggen mijn criteria op prijs, inhoud en kwaliteit. Daarnaast koop ik het liefst aanbiedingen en heb ik ondertussen een aardige voorraad gekregen. Wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, wc reinigers, toiletblokken, toiletpapier, tandpasta, tandenborstels, shampoo, enzovoort, zijn allemaal lang houdbaar en kun je dus het beste in de aanbieding kopen, het komt echt wel op. Het wordt helemaal leuk als je niet vast zit aan een merk, dan kun je echt veel besparen. Naast het statiegeld van de lege flessen houd ik altijd nog wat geld over per week, soms maar een paar cent, een andere week €15 euro. Dit geld gaat in een aparte spaarpot zodat ik aanbiedingen kan kopen wanneer ik net boven mijn weekbudget kom of om een keer iets extra’s te kopen of doen.

Ouders zijn

Het mooiste wat er is, maar soms ook best zwaar, denk ik. Ik heb geen kinderen, soms overkomt je dit, in mijn geval was dit geen keuze. Maar de zorg voor kinderen kost tijd, soms veel tijd, afhankelijk van de levensfase waar ze in zijn. Maar voor iedereen geldt, dat gewoontes helpen om zaken makkelijker te maken, je hoeft over de handeling namelijk niet meer na te denken. Het opbouwen van dagelijkse routines geeft overzicht aan jouw en je kinderen en kan je helpen om meer rust te creëren.

Huishouden en tuin

Geen hobby van mij, maar wel iets dat moet gebeuren. Ik heb gekozen voor vaste routines, het helpt mij om automatisch een aantal dingen te doen.

In mijn telefoon houd ik een boodschappenlijstje bij, die heb ik altijd bij me, zodat ik uit mijn werk boodschappen kan doen. Ik ben dan toch al onderweg en het kost mij in verhouding minder tijd om de boodschappen te doen dan dat ik dit vanuit huis doe. Daarnaast heb ik dan ook echt het gevoel dat ik klaar ben als ik thuiskom, ik hoef de deur niet meer uit. Ik heb een vaste wasdag, zondag. Ik doe dan ook andere huishoudelijke karweitjes terwijl de was draait. De vaat gaat in de vaatwasser als ik sta te koken, dan blijft er nog maar een klein beetje over dat gelijk na het eten erin kan. Ik neem dan gelijk met een lap het aanrecht af. Alleen voor de tuin moet ik deze gewoontes nog wat aanscherpen, niet mijn sterkste punt. Maar gewoontes helpen hierin enorm, je hoeft er niet meer over na te denken en doet het automatisch. Het is onderdeel geworden van een routine. Mocht je nog meer willen opruimen in huis, dan is dit een leuk boek ‘Grip op de chaos‘ van Els Jacobs.

Sociale contacten

Mijn ouders komen gelukkig in aanmerking voor hulp, dat scheelt. Daarnaast heb ik een geweldige zus die vlakbij ze woont en veel bij springt. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om hulp te regelen. Veel wordt geregeld vanuit de gemeente, bel of ga er langs om ernaar te vragen, of informeer bij vrienden en buren hoe zij dit doen. Daarmee haal je de druk van de ketel en is er ook iemand anders dan jij die meehelpt, meedenkt en ontzorgd.

Zuinig zijn heeft er voor gezorgd dat ik een dag minder kon gaan werken. Dit heeft mij veel opgeleverd aan rust, vrije tijd. Maar ook tijd voor gezellig kletsen met de buren of met vrienden afspreken. Ik heb zelfs tijd om af en toe met de benen op de bank een boek te lezen, heerlijk.

De 4 uitdagingen om alles te combineren

De uitdaging om alles te combineren komt neer op bewust keuzes maken en goed organiseren.

 1. Kijk naar je dagindeling en bedenk hoe je dit slimmer kunt doen.
 2. Maak afspraken met jezelf voor wanneer je bepaalde taken doet en creëer een nieuwe gewoonte.
 3. Indien mogelijk of nodig, ga die hulp regelen.
 4. Leer jezelf nieuwe routines aan die jouw rust geven en tijd gaan schelen.

Vaak worden we geleefd door de waan van de dag. Bij deze daag ik je uit om stil te staan bij jouw waan van de dag en bewustere keuzes te maken. Wat wordt je eerste keuze?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Leuk om je routines te lezen. Ik heb daar ook behoefte aan, maar soms heb ik ook een paar dagen nodig wat mijn hele dagelijkse leven door de war gooit. Om daarna mijn routines weer extra te waarderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *