Stoppen met roken

Tegen roken wordt steeds negatiever aangekeken. Mensen worden er zelfs op aangekeken dat ze nog roken. Toch weet ik uit eigen ervaring, en heel veel stop pogingen, dat stoppen met roken echt moeilijk is. Stoppen met roken is niet iets wat je even doet, het is een keuze voor de rest van je leven en dat maakt het een hele grote stap. Vergelijk het met een huwelijk. Vol enthousiasme ben je eraan begonnen, maar niet iedere dag is even leuk, soms is het gewoon ronduit moeilijk. Er zijn niet voor niets zoveel mensen die scheiden. Zo voelt stoppen met roken ook, als een hele grote stap met grote gevolgen.

De beste tips om jouw te helpen om te stoppen met roken.

Stoptober

Stoptober is een prachtig initiatief om gezamenlijk te stoppen in oktober. Nu ben ik niet in oktober gestopt, maar mei vorig jaar. Hoe te stoppen met roken werkt namelijk voor iedereen anders, er is niet één perfecte manier, maar er zijn verschillende wegen om er te komen. Voor iedereen die deelneemt aan stoptober, respect en je kunt het! Het mooie aan stoptober is dat je iedere dag tips krijgt doorgestuurd om het vol te houden. Er is ook een app ontwikkeld te vinden in de Appstore en in Google Play. Had je al plannen om te stoppen met roken? Meld je dan aan, oefening baart namelijk kunst.

Jezelf motiveren

Zonder motivatie gaat stoppen met roken niet lukken. Het is de allerbelangrijkste tool om te kunnen slagen en dat gaat niet in één keer lukken. Dus wees trots als je het volhoudt om in oktober niet te roken, dat is toch mooi weer een maandje zonder nicotine. Vier wat je lukt en niet je verliezen. Het geeft niet als het niet lukt, er komt weer een nieuwe ronde stoppen met roken aan omdat jij er voor kiest. Als jij er namelijk van overtuigd bent dat je uiteindelijk gaat stoppen met roken en dit tegen jezelf blijft zeggen, dan gaat je dit ook lukken. Niet in één keer, maar na een aantal keer, zo ging het bij mij ook. Ik ben ervan overtuigd dat je geestelijk moet toegroeien naar het stoppen met roken. Hoe vaker jij tegen jezelf zegt ‘ik ga stoppen’, hoe meer jouw brein dit gaat geloven. Ik geloof ook dat iedere stap er één is, dus iedere keer dat je stopt en het een tijdje volhoudt is een stap richting definitief stoppen. Ik rook sinds mei 2018 niet meer en ik ga ook niet meer roken. Ik ben de stank zat, het kost klauwen met geld en ik weet wel leukere dingen om te doen. Jij gaat dit punt ook bereiken, gewoon omdat je het zat bent en wel leukere dingen met je geld wilt doen. Stap voor stap.

Stoppen begint met een schoon huis.

De meest voorkomende tips zul je vast wel kennen. Er voor zorgen dat je geen sigaretten of shag meer in huis hebt en de asbakken heel ver weg zetten achter in de kast. Wat ook helpt is gordijnen wassen, kussenslopen wassen, daardoor wordt de rookgeur in huis minder. Zet ook een tijdje een raam of deur open om te luchten. Mijn ervaring is dat stoppen makkelijker is als je het niet ruikt. Soms als mensen een sigaret opsteken denk ik nog steeds ‘oh, dit ruikt lekker, ik wil ook’. Van de nicotine verslaving afkomen lukt in twee á drie weken, de psychische verslaving is echter veel groter. Ik ben nu zover dat ik kan denken ‘Nee, ik ga het niet doen, ik ga liever ver weg op vakantie’, maar in het begin is dit vooral wilskracht.

Apps

Wat mij verder enorm heeft geholpen is een (android) app die heet ‘Cessation Nation’. In de app kun je de start datum invullen, de hoeveelheid sigaretten of shag die je per dag rookt en wat een pakje kost. Met deze informatie rekent de app alles uit. De verbeteringen in je gezondheid, wat je verdient door niet te roken, hoe lang je al niet rookt en hoeveel sigaretten je niet hebt gerookt. Ik heb al meer dan 10.000 sigaretten NIET gerookt, dat zijn heel wat pakjes!

In de app kun je dagelijks zien in hoeverre je al van je nicotine verslaving af bent, dat je hartslag lager wordt, de koolmonoxide in je bloed daalt, ontwenningsverschijnselen zijn verminderd en nog veel meer. Het hielp mij om in te zien dat ik steeds dichter bij ‘geen last van gestopt met roken zijn’ kwam. Het hielp mij om mijn motivatie te behouden en door te gaan.

Gewicht

Iedereen komt een paar kilo aan tijdens het stoppen met roken. Maar na een jaar gestopt te zijn, is een paar kilo afvallen ook niet zo’n probleem, dat gaat wel lukken. Zorg dat je een paar ideetjes van te voren bedenkt om jezelf af te leiden, een telefoontje plegen of internetten, een spelletje op te telefoon werkt perfect, dan is de behoefte om te roken al weer voorbij. Ik had met mezelf afgesproken dat ik niet meer ging snoepen dan ik al deed, maar wel een extra boterham of fruit of groente mocht en dat werkte prima. Het gaat niet zozeer om iets eten, maar meer om het even afgeleid zijn van de rook behoefte en dat kan op heel veel andere manieren ook. Het is handig van tevoren een aantal manieren te bedenken, zodat je weet wat je moet doen als je ontzettende snaai zin krijgt.

Nicotine vervangers

Tegenwoordig zijn er verschillende typen nicotine vervangers, pleisters, kauwgom, e-sigaret. Ik ben geen voorstander van nicotine vervangers omdat je dan tweede keer moet stoppen om van de nicotine af te komen. Tijdens het stoppen met roken heb ik alleen in de eerste week veel last gehad van ontwenningsverschijnselen en ik rookte vroeger een pakje per dag. Ik heb de psychische verslaving als vele malen lastiger ervaren. Dit was voor mij de reden om geen gebruik te maken van nicotine vervangers.

Op iedere willekeurige website die gaat over stoppen met roken, lees je dat de nicotine verslaving binnen een paar weken verdwijnt. Het is verstandig om daarom van tevoren na te denken over het wel of niet gebruiken van nicotine vervangers. Stoppen lukt sowieso vaak niet in één keer. Je zou het een keer met en zonder nicotine vervangers kunnen proberen om te kijken wat het beste bij jou past. Zie het als een begin voor het definitieve stoppen met roken. Oefening baart kunst.

Tips

Mocht je nog een extra zetje in de rug of ondersteuning nodig hebben, dan zijn er ook andere mogelijkheden:

Stop jij ook met roken?

Het aanleren van een nieuwe routine, bijvoorbeeld automatisch een woordpuzzel invullen als je zin krijgt in een sigaret, kan ook helpen om nieuwe associaties te leggen die het roken kunnen vervangen.

Tot slot

Stoppen met roken begint met tegen jezelf te zeggen ‘ik ga stoppen met roken’. Het hoeft niet vandaag, die dag komt vanzelf zolang je maar tegen jezelf blijft zeggen dat je gaat stoppen met roken. Je groeit dan naar dit moment toe. Mocht je gestopt zijn, knap, je hebt weer een stap gezet, het gaat je uiteindelijk lukken, die dag, dat moment dat je denkt ‘ik rook niet meer’, die komt eraan!!

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Ook ik heb nooit (echt) gerookt. Ja, in mijn eindexamenklas een hele korte tijd, omdat velen het deden en het ‘zo hoorde’. Foute reden, I know, maar dan ben je 17/18 jaar en ga je als een schaapje de kudde achterna. Gelukkig ben ik ermee gestopt (mijn vader belde mij bij mijn vriendje en hij was zó boos toen hij mijn pakje sigaretten had gevonden, dat ik het bijna in mijn broek deed. Let wel, aan de telefoon hè).

 2. Ik ben ook gestopt met roken sinds 2 jaar.
  Af en toe gebruik ik nog wel een keer een e-sigaret maar ook daar wil ik vanaf!

  Ik wist trouwens niet dat oktober stoptober was…

 3. ik stopte pas met roken toen ik er een reden voor vond die voor mij werkte. Al dat gedoe over gezondheid kon me niet triggeren. Tegen iedereen die wil stoppen zeg ik altijd: je moet een reden hebben die voor jou werkt.

  1. Klopt wel, gezondheid was voor mij ook niet de reden. Vond het zo zonde dat ik de staatskas spekte ipv dat ik er leuke dingen met het geld doe

 4. Ik heb zelf nooit gerookt maar hoor vaak van een vriendin hoe lastig het is om te stoppen, vooral als de partner dan wel blijft roken. Wel handig dat er nu ook apps zijn, dat werkt vaak wel motiverend.

 5. Ik heb nooit gerookt maar ik heb wel van dichtbij meegemaakt hoe moeilijk het is om te stoppen en hoe groot de verleiding is steeds. Hopelijk gaat stoptober een heleboel mensen net het zetje geven in de juiste richting.

 6. Het is het zelfde als met gezonder eten en drinken, jij moet er aan toe zijn en tegen jezelf zeggen, ik ga nu stoppen. Ik heb zelf nooit gerookt, maar weet hoe verslavend het is, Knap dat je bent gestopt en wat een handige tips geef je hier om anderen ook te helpen stoppen.

 7. Boeiende aan mensen die (willen) stoppen me roken, vind ik dat het zo persoonlijk is. De ene zware roker stopt van de ene op de andere dag zonder al te veel problemen, terwijl een ander die minder rookt alle mogelijke manieren heeft geprobeerd maar maar niet in staat is om te stopen.

 8. Stoppen met roken is inderdaad ontzettend moeilijk. Heb zelf ook gerookt. Als ik weer ‘ns behoefte heb, dan moet ik er even doorheen. Ik moet me er niet mee bezig blijven houden. Dat gevoel heb ik een paar seconden en dan probeer ik er niet meer aan te denken. Het is altijd makkelijker gezegd dan gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *