Stedentrip New York

Als je het over Noord Amerika hebt, dan staat New York al heel lang op mijn verlanglijstje. Het is een hele andere omgeving dan we gewend zijn hier in Nederland en ik wil het graag zien en ervaren. Daarom heb ik een stedentrip van zes dagen geboekt naar New York. En het was geweldig!!! En véél te kort. New York staat wéér op mijn verlanglijstje, ik heb nog lang niet alles gezien.

Manhatten skyline
New York City – Manhatten

Beleven en ervaren

Om alles uit een korte trip naar New York te halen deel ik je mijn tips. New York heeft een heel goed metro (subway) systeem waardoor het mogelijk is je reis op te delen in stukken. Alle New Yorkers gebruiken de subway, kun jij je even een beetje een New Yorker voelen.

Daarnaast is voor mij New York ervaren, belangrijker dan alle bezienswaardigheden aflopen. Zeker met de lange rijen mensen die voor de ingang staan te wachten voordat ze naar binnen kunnen, het duurt soms wel vier tot vijf uur voordat je binnen bent. Met de beperkte tijd die ik in New York heb, vind ik het zonde om deze tijd door te brengen in een wachtrij. Er is genoeg moois te zien zonder entreekaart.

Dag 1 – Schiphol en Times Square

Broadway Times Square

Vandaag vlieg ik van Amsterdam naar New York, ik kom in het begin van de middag, New Yorkse tijd, aan. Daar aangekomen blijkt er echter een hele lange wachtrij bij de douane te staan, waardoor ik pas om 17.00 uur bij mijn hotel in Manhatten aankom. Van tevoren had ik geregeld dat ik met een busje naar mijn hotel gebracht zou worden, dat is echt een aanrader. De tijd die overbleef voor sightseeing viel daardoor wat tegen.

Mijn hotel is om de hoek van Times Square. Nadat ik mijn spullen in mijn kamer heb gezet, ben ik gelijk aan de wandel gegaan. In New York kijk je de hele tijd omhoog doordat de gebouwen zo ontzetten hoog zijn, ik had later op de avond gewoon last van mijn nek. Times square is erg druk, maar het hoort toch echt bij de New York ervaring die je niet wil missen. Ik heb heerlijk in de buurt rondgewandeld. Er zijn heel veel eetgelegenheden, dus er is voor ieder wat wils te vinden. Ook voor echte toeristen souvenirs zit je daar trouwens prima. Ik was doodop, het is zes uur vroeger in New York, dus ik lag om half negen New Yorkse tijd al in bed.

Dag 2 – Grand Central Park en Upper East Side

Vandaag neem ik de metro tot aan Grand Central Park. Helaas is het weer niet geweldig. Af en toe regent het en daar heb ik niet echt op gerekend. In het park heb ik gelukkig een mooie schuilplek gevonden, zie foto hieronder. Het park is groot, zo veel groter dan ik dacht en er wordt van alles georganiseerd. Er is eigenlijk altijd wel iets te doen, dus goed om van tevoren even te checken.

Grand Central park
Schuilplaats in Grand Central Park
Upper East Side

Na een fijne wandeling rondom het park ben ik rond lunchtijd de Upper East Side ingelopen. Mijn eerste aankoop is een paraplu, want de druppels blijven maar komen. Ondertussen heb ik ook flink trek gekregen en heb ik een leuk klein bakkertje gevonden om te gaan lunchen, ze hebben er heerlijke cappuccino en broodjes. Het was niet slim, dat ik van tevoren niet gekeken heb naar eetgelegenheden (met toilet), want die zijn lastig te vinden in de Upper East Side. Iets om rekening mee te houden als je de Upper East Side wilt gaan verkennen. De omgeving en de huizen zijn erg mooi, grotesk, je blijft omhoog kijken. Het is duidelijk dat dit de wijk voor de rijken van New York is. Iemand vertelde dat een appartement onder de één miljoen, die ga je hier niet vinden. Een appartement van één miljoen is dan een één slaapkamer appartement.

Guggenheim museum

In de Upper East Side is het Guggenheim museum gelegen. Het is een modern museum, maar alleen al het gebouw is een bezoek waard. Op zaterdag tussen 5 – 8 pm (na 7.30 pm mag je er niet meer in) mag je zelf bepalen wat het entree bedrag is, moet je wel contant betalen. Voor de verdere entree prijzen en openingstijden kijk even op de website van het Guggenheim.

Het is een lange dag geweest, mijn voeten branden. Tijd om even terug te gaan naar het hotel. Vanavond zoek ik een restaurant in de buurt en dan neem ik de reisgidsen mee om bij een kop koffie de dag van morgen vol te plannen.

Dag 3 – High Line en Greenwhich

Met de metro ga ik eerst richting Chelsea Market. Chelsea market bevindt zich in de oude Oreo fabriek, gelegen op 75 9th Avenue New York. In het pand, op de begane grond, vind je een mix aan verse producten, bakkerijtjes en leuke kleine winkeltjes. Ik heb er heerlijk ontbeten. De dichts bijzijnde metro halte is trouwens op 14th Street.

High Line

De wandeling gaat verder richting de kruising 10th Avenue en West 16th Street, waar ik de High Line opga. De High Line is een oud spoorrail waarvan een park is gemaakt. De lijn loopt door drie wijken, dus je kunt er een leuke wandeltocht van maken. Het uitzicht vanaf de High Line is trouwens geweldig en picknicken een hele goede optie. Op de High Line bevinden zich ook een aantal horeca gelegenheden. Je kunt op meerdere plaatsen naar beneden, ideaal om steeds korte uitstapjes te maken.

Greenwhich & Washington Square

Ik loop vanaf de High Line naar Washington Square. Greenwhich was vroeger een Nederlandse wijk en ik wil wel eens zien hoe dat er nu uit ziet.

In heel Manhatten kom je trouwens squares tegen, waar je een kiosk kunt vinden om iets te eten en drinken te kopen. Er is dan of een parkje aangelegd of een pleintje met zitgelegenheid, soms wordt er geschaakt.

Ik had gelezen dat er die dag een bloemen- en curiosamarkt zou zijn op Washington Square, dat maakt het voor mij extra leuk. Ik vind het heerlijk van die marktjes af te schuimen. Rondom het plein liggen ook nog een aantal bekende winkels. Mijn rondje eindigt weer op de High Line waar ik mijn wandeltocht voortzet.

Dag 4 – Financial District, Manhatten Bridge en boot naar Staten Island

Ferry naar Staten Island

Vanmorgen heb ik de metro gepakt naar Whitestreet. Vanaf daar ben ik naar Battery Park gelopen waar je de ferry kunt nemen naar Staten Island en weer terug, de overtocht is gratis. Je hebt vanaf de ferry een prachtig uitzicht op de skyline van Manhatten en je vaart langs het vrijheidsbeeld. Zorg dat je op de boot, gelijk de eerste trap rechts omhoog neemt en blijf aan de achterzijde, dan kun je de mooiste foto’s nemen van de Manhatten skyline. Ook leuk, is het, om thuis een foto op canvas te laten zetten en in huis op te hangen. Ik ben erg blij met mijn canvas, deze hangt boven de televisie. Iedere keer als ik ernaar kijk wordt ik blij van de herinneringen en wil ik weer terug.

Terug van de ferry tocht ben ik Battery Park ingelopen, toch echt de moeite om even rond te kijken. Je kunt er rustig zitten en je hebt er een prachtig uitzicht over de rivier de Hudson. Vroeger stonden er op dit punt een batterij kanonnen naast het fort Amsterdam, dat nu niet meer bestaat. Wel kun je er naar Castle Clinton, een negentien eeuws fort dat nu dienst doet als museum.

Ferry Staten Island en Statue of Liberty
Manhatten bridge

Na de lunch loop ik naar de Manhatten bridge, die mag natuurlijk niet ontbreken. De brug is erg indrukwekkend. Je kunt de brug lopend oversteken. Dat is nog wel een behoorlijke tocht en omdat ik ook nog graag naar het Financiële District wil ben ik halverwege omgekeerd en teruggelopen.

Financiële district

Wandelen door Wall Street en het beursgebouw bekijken met zijn kolossale zuilen, is beslist de moeite waard. Het is ook mogelijk met een betaalde tocht de binnenkant van het beursgebouw te bezichtigen, ik heb dat niet gedaan. Achter Wall Street ligt Stone Street en dat is een straatje dat je niet wilt missen. Een authentiek straatjes met sfeervolle winkeltjes en restaurants, voor even ben je terug in de negentiende eeuw. Ik heb hier heerlijk op een terrasje in het zonnetje gezeten. Naast deze straten, dwaal een beetje rond en ervaar Lower Manhatten. Ik vind ronddwalen de beste manier om een stad te ervaren.

Dag 5 – Brooklyn, winkelen en Fifth Avenue

Fifth Avenue

Zo, mijn dag begint met eerst even over Fifth Avenue te wandelen en winkels te kijken, niet helemaal binnen mijn budget. Vandaar ook dat ik in Brooklyn naar een winkelcentrum ga. Maar de straat is berucht en ik wil het graag een keer gezien hebben. Het blijft indrukwekkend, de hoge gebouwen, oud en nieuw naast elkaar, de straten met vier banen verkeer, zo anders dan in Nederland.

Brooklyn

Aan het eind van de ochtend vertrek ik met de trein richting Brooklyn. Deze trein gaat over de Manhatten brug. Zorg daarom dat je bij het raam zit, het uitzicht is geweldig. In Brooklyn aangekomen ben ik eerst richting de botanische tuin gegaan, deze is prachtig. Er is ook een dierentuin in Brooklyn, daar ben ik niet geweest. Ik heb lekker een beetje gedwaald door de straten en ben uiteindelijk naar het winkelcentrum gelopen. In Noord-Amerika is veel plus size kleding te koop en heel anders dan in Nederland. Ik wilde graag iets aanschaffen dat anders is en niet in Nederland te koop.

Een aanrader is trouwens het badstrand op Coney Island, er is van alles te doen. Coney Island is een schiereiland aan de zuidkant van Brooklyn. Ik ben op een terras aan het water gaan zitten met een kopje thee. Even relaxen na al het winkelen en lopen, niet verkeerd. Wist je trouwens dat het vroeger Breuckelen heette, het is gesticht door de Nederlanders die werkten voor de Oost Indische Compagnie.

Dag 6 – Bryant Park en Schiphol

New York Public Library
Public Library
Bryant Park

Vandaag is alweer mijn laatste dag. Vlakbij mijn hotel bevindt zich een klein supermarktje waar ik in de ochtend een verse yoghurt met muesli en fruit koop om mee te nemen, deze is inclusief plastic lepel. Met de yoghurt in de hand loop ik naar Bryant Park. Het park is vlakbij mijn hotel en Times Square. Daar aangekomen haal ik een beker koffie bij de kiosk en neem plaats aan één van de vele tafeltjes om te ontbijten. Ondertussen kijkend naar al die New Yorkers die uit de metro komen en gehaast richting werk gaan.

New York Public Library

Bryant Park ligt aan de achterzijde van de bibliotheek. De bibliotheek oftewel de ‘New York public library’ is te vinden op de hoek van Fifth Avenue en 42 Street. Voor de SATC (Sex and the city) lovers, het is de bibliotheek waar Carry met mr. Big ging trouwen. De bibliotheek heeft een prachtig interieur, de moeite waard, en gratis internet. Daarna heb ik op Times square de laatste souvenirs voor het thuisfront aangeschaft. Aan het eind van de ochtend werd ik door hetzelfde busje als op de heenweg opgehaald. Tijd om naar het vliegveld te gaan. De volgende ochtend vroeg kwam ik alweer in Amsterdam aan.

Mag ik terug?

Het was echt veel te kort, maar een geweldige ervaring. Ik heb veel landen gezien, maar New York is zo anders, dat ik blij ben deze ervaring te hebben meegemaakt. Terwijl ik aan het begin nog twijfelde, want ik ben niet zo’n hele grote fan van drukke grote steden. Ik heb veel plezier gehad van de reisgidsen die ik had meegenomen. ’s Avonds keek ik altijd even wat de planning was voor de volgende dag. De losse plattegrond, die zat standaard in mijn tas. New York valt niet te vergelijken en is echt een aanrader. Neem wel een paar goede wandelschoenen mee, Manhatten is groter dan je denkt. Welke stedentrip mag volgens jouw niet ontbreken?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Wat een prachtige foto’s! Als jij weer een keer terug gaat, neem mij dan alsjeblieft mee haha! Lijkt me heel leuk om een keer hier heen te gaan

  2. Wat hebben jullie een heerlijke reis gehad en wat een toffe foto’s! Mijn zus en ik sparen al een aantal jaren voor een trip naar New York. We zetten maandelijks een klein bedrag opzij. Twee jaar geleden was ik voor het eerst in (zuidwest) Amerika en sindsdien ben ik verkocht! Heerlijk land.

  3. NYC staat niet heel hoog op mijn bucketlist, maar ik vind het wel een gave stad! Ik kijk de serie Gossip Girl en ik herken wat plekjes uit die serie (speelt zich af in NYC.) Ik kan me voorstellen dat 6 dagen veel te kort is voor een giga stad als New York. Hopelijk lukt het je om weer eens te gaan!

  4. NY staat hoog op mijn bucket list!! en hoop het ook echt nog te kunnen doen. lijkt mij gigantisch daarzo! Ik mag nu niet vliegen dus mocht ik ooit weer mogen vliegen dan stap ik in en ben ik off to NY 😀

      1. Ik vind New York geweldig en ben er nu drie keer geweest, maar ik wil altijd terug. Het is er zo bijzonder. Je hebt helemaal gelijk over de stad beleven. En het mooie aan New York vind ik dat je er ook rustige plekken kunt vinden. Het is een heel veelzijdige stad en verveelt nooit 🙂

  5. Manhattan is favoriet (we zijn inmiddels al een aantal keer – in de periode pre-kind – naar New York geweest) moet ik zeggen. Al gaan we altijd speciaal naar Grimaldi’s (volgens mij) aan het einde van de Brooklyn Bridge. Beste pizza ever. Al is die van Lombardi’s ook heel fijn. Ik moet eerlijk bekennen dat wij best van het shoppen zijn. Maar ook van rondwandelen en Central Park. Het Guggenheim heb ik daarentegen nog niet gezien / daar ben ik nog niet geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *