Slapen zonder zorgen

Veel mensen slapen slecht omdat ze ’s nachts piekeren. Piekeren over wat is geweest of over wat misschien gaat komen. De geest is hyper actief en in slaap vallen wil maar niet lukken. Door je te focussen op het heden kun je slapen zonder zorgen.

slapen

Slapen zonder zorgen.

Je zorgen maken om gisteren of om morgen zijn zaken waar je op dit moment niets aan kunt veranderen. Wil je iets veranderen en het piekeren verminderen, dan adviseer ik je het anti pieker plan te gebruiken. Maar voor nu, het heden, zijn dit de tips om makkelijker in slaap te komen.

Welterusten

Er zijn verschillende methodes om je focus in het heden te krijgen, ik beschrijf er drie. Je focus in het heden heb je nodig om beter in slaap te kunnen vallen. Als je geest in het nu is, dan is je geest in rust. Pas als je in rust bent val je in slaap.

slapen zonder zorgen

Opschrijven

Schrijf al je pieker gedachten in een boekje. Leg het boekje weg, morgen ga je met de piekergedachten aan de slag. Nu, is het tijd om te slapen. Door het op te schrijven kun je het beter van je af zetten. Een volgende dag heb je vaak een frissere kijk op je zorgen. Is het echt iets dat opgepakt moet worden, maak dan gebruik van het anti pieker plan.

Ademhaling

Ga er rustig voor zitten of liggen en ontspan je lichaam. Adem in door je neus en uit door je mond. Op het moment dat je uitademt voel je de spanning verdwijnen. Het kan helpen om een body scan te doen. Dit houdt in dat je ieder plekje van je lichaam bewust met je geest laat ontspannen. Op het moment dat je gedachten weg glijden van je ademhaling, breng je je gedachten daar rustig naar terug. Ik focus op het leeg maken van mijn geest en ontspannen lichaam. Dat werkt voor mij, om in slaap te vallen. Ik gebruik een meditatie app ter ondersteuning.

Gedachten

Luister naar vrolijke muziek voordat je slapen gaat. Meezingen helpt ook. Je zorgt daarmee dat je gedachten opgeruimder voelen. Een grappig verhaaltje voordat je gaat slapen kan ook. Iets waardoor je met een glimlach gaat slapen. Wat je doet is je gedachten afleiden van je zorgen. Blijf met je gedachten bij datgene dat jouw deed glimlachen. Breng je gedachten terug als ze afdwalen, dan val je vanzelf in slaap.

Niet in slaap kunnen komen is hartstikke vervelend. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je de volgende dag fit voelt. Slaap jij wel eens niet door zorgen?

Voor als je vaker niet in slaap komt. Het boek ‘Slapen is niets doen‘ kan dan wellicht ondersteuning bieden. Mocht je al langer last hebben van slapeloosheid, dan is het verstandig contact op te nemen met de huisarts voor professionele hulp.

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

    1. Je kunt het beter niet mee naar bed nemen. Wat kan helpen is een kwartiertje voordat je aan je nacht routine begint even opschrijven wat je dwars zit, wat je moet uitzoeken of regelen en dan het notitieboekje dichtklappen en hardop zeggen voor morgen, nu eerst slapen. Bewust de piekers achterlaten voor morgen, er afstand van nemen tot morgen. Dat zou moeten helpen voor het loslaten en aan je avond routine beginnen en daarna heerlijk slapen. Succes.

  1. Handige tips geef je! Ik moest destijds van mijn psycholoog een pieker dagboek maken voor het slapen gaan, zodat ik het daarna los kon laten.

  2. ik slaap al 14 jaar maar 47 min per nacht gemiddeld, de rest lig ik wakker van de pijn en daar hebben wij al alles aan gedaan met artsen en internisten dus dit zijn handige tips maar niet voor mij helaas 😉

  3. Wat een goede tips, het gebeurd me niet vaak, maar ik heb af en toe wel eens slapeloze nachten. Opschrijven als ik pieker of me ergens zorgen om maak vind ik een hele goede tip.

  4. Goede blog! Soms heb ik heel erg moeite met slapen, ik heb ook lavendel spray en een beertje gevuld met lavendel, dat schijnt ook te helpen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *