Plan nu je flowpauzes voor dagelijks meer energie

Met 4 simpele stappen plan jij een flowpauze voor meer energie in je leven. Ik leg je uit wat flowpauzes zijn en hoe je ze in je dagelijkse leven kunt inpassen. In een flowpauze maak je tijd voor jezelf en voer je een actie uit die jouw energie gaat opleveren.

Ontspannen wandelen en fietsen op een pad met bomen

Druk, druk, druk….

Tegenwoordig zijn we allemaal ergens druk mee, het kan zijn met familie, kinderen of werk, het maakt niet uit wat het is, dat je zo druk bezig houdt. Belangrijker is dat we vergeten om af en toe een adempauze in te lassen of tijd te nemen voor ontspanning. Daar bedoel ik niet mee lekker naar de sauna gaan, alhoewel dit ook heel ontspannend kan zijn. Nee, ik heb het over de dingen die je doet als je ontspannen bent. Want dat is het moment dat jij je energie kunt opladen.

Het lezen van een boek of tijdschrift, kleuren, kaarten maken, genieten van een wandeling, bedenk maar iets, jij weet zelf het beste wat jouw energie oplevert. Het is de hobby die je met volle passie doet. De hobby die jouw de tijd laat vergeten. De hobby’s waarvan je in je flow geraakt, die bedoel ik. En als ik je nu vraag; ‘Hoe vaak ben je met je hobby bezig?’ Dan krijg ik zo’n soort antwoord; ‘Nee, daar ben ik te druk voor, geen tijd hoor. Het is niet dat ik niet wil, maar ik zou niet weten wanneer.’ Waarna we gewoon weer verder gaan met ons drukke leven. Herkenbaar?

Stop, tijd voor een flowpauze!!

Het is juist dit rennen, altijd maar doorgaan, op welke plek dan ook, die ervoor zorgt dat je opbrandt, ziek wordt of zelfs een burn-out krijgt. Tijd om hiermee te stoppen en vanaf nu een flowpauze in te lassen. In een flowpauze doe je iets wat je heel leuk vindt, blij van wordt, waardoor een glimlach spontaan op je gezicht verschijnt.

Energie krijgen

Wat het je oplevert is dat je je gelukkiger voelt. Iedere dag neem je een moment om iets te doen, waarvan jij blij wordt. Iets dat jouw energie oplevert, in plaats van dat het je energie kost. Dit komt omdat je focus dan ligt op iets waar jij plezier uit haalt. Vaak als we een pauze nemen zijn we in gedachten nog bezig met andere taken die we moeten doen. Bij een hobby kun je door te focussen in je flow geraken waardoor het je energie gaat opleveren. Daarom is het belangrijk iedere dag een flowpauze in te plannen. Zodat je iedere dag ook weer even kunt opladen.

Ik noem het bewust flowpauze omdat bij het woord pauze ik dit associeer met pauze op het werk of op de bank neer ploffen van vermoeidheid. Dat is geen pauze, maar je uitgeput of druk voelen en het levert je niets op. Een flowpauze associeer je met iets heel erg leuks doen. Het feit dat een flowpauze in je agenda gepland staat geeft je al een blij gevoel. Ik heb de flowpauze ingepland, dagelijks, en als je de volgende stappen volgt, dan kun jij dit ook.

Een wandelpad in Het Waterrijk van Park Lingezegen
Wandelen in Het Waterrijk

De vier stappen om je flowpauze dagelijks in te lassen

1. Bedenk minimaal twee dingen die je graag doet en waar je blij van wordt. Wat kan helpen is te bedenken wat zijn of waren je hobby’s? Is er iets wat jij altijd graag hebt willen doen of leren? In de vakantie, hoe ontspan je dan? Een goed boek? Kaarten maken? Haken, breien? Fotoalbum maken? Bedenk het maar, maar denk klein. Een wereldreis maken in een flowpauze gaat niet lukken.

2. Maak nu een aantal pakketten, ik heb er vier gemaakt. Je kunt een doos of map gebruiken, om per hobby de spullen in te bewaren. Stop er alles in wat je nodig hebt, zodat het makkelijk op te pakken is en bij elkaar ligt. Het maakt het ook makkelijker om het na de flowpauze weer op te ruimen.

3. Een flowpauze werkt het beste als het een nieuwe gewoonte wordt. Plan deze daarom dagelijks in na een andere taak die je doet. Bijvoorbeeld als je de kinderen naar school hebt gebracht, na de lunch of na de koffie ’s avonds. Kies een haalbaar moment. Niet vlak voordat je gaat lunchen bijvoorbeeld, dat werkt niet. Kies een moment na een andere taak. Je hersenen reageren namelijk positiever als je een flowpauze kiest na een taak, dus bij voorkeur niet voor of krap tussen inplannen. Dan kun je beter nadenken over een ander moment van de dag.

4. Leg nu in je agenda vast, per dag een 20 minuten tot half uur flowpauze, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die jij beschikbaar hebt. Minimaal twintig minuten, omdat dit voldoende is om je een ontspannen gevoel te geven. Iedereen heeft recht op wat tijd voor zichzelf, twintig minuten per dag moet toch lukken. Niet iedere dag is hetzelfde, een flowpauze op een ander tijdstip plannen maakt niet uit. Zorg wel dat je iedere dag een flowpauze plant, je verdient het. Je hebt die dag een afspraak met jezelf.

vrouw op weiland en zij draagt een horloge en een armband

Feestje

Vanaf nu wordt iedere dag een feestje. In een flowpauze kies je één van je pakketten om mee aan de slag te gaan. Het is verstandig om meerdere pakketten te hebben, omdat je niet iedere dag zin in hetzelfde hebt. Zo heb ik een brei een zomertrui pakket, kleuren in mijn kleurboek pakket, een boek lezen op mijn e-reader pakket en aan de slag met mijn blog pakket (en nee, ik heb mijn laptop daar niet bij gedaan, die gebruik ik ook voor andere zaken). Het zijn allemaal dingen waarmee ik in mijn flow kan geraken, ik heb alleen niet altijd overal zin in, vandaar dat ik ook meerdere pakketten heb.

Opletters

Hou dit in de gaten. In een pakket zit iets wat je ontzettend leuk vindt om te doen, is dit niet het geval, zoek dan iets anders als pakket. Wissel de pakketten af in de flowpauze. Afwisseling zorgt ervoor dat je op verschillende hobbies vooruitgang boekt en daardoor kom je sneller in je flow, dit levert je uiteindelijk meer energie op. Soms kost het even moeite om te beginnen aan je hobby, maar als je eenmaal in je flow zit, dan is het weer geweldig.

Opladen voor volhouders

vrouw leest boek aan het water

Geef niet op, hoe vaker je het doet, hoeveel meer plezier je in je hobby krijgt. Groeien, ontwikkelen en de voortgang van je project is namelijk een grote stimulans om door te gaan. Plezier en in je flow zitten, zorgen ervoor dat je energie weer oplaadt, daardoor ga jij je positiever voelen. Het zorgt er ook voor dat je voorpret hebt, je hebt in je planning staan dat je iedere dag iets leuks gaat doen, ook daar krijg je energie van. Als jij meer energie hebt, dan pleegt vermoeidheid een minder harde aanslag op jouw. Het maakt je veerkrachtiger, maar het geeft je ook een moment per dag om iets te doen waar je plezier in hebt. Gelukkig zijn bestaat uit kleine dingen, een flowpauze is er daarom voor jouw. Hoe vaak maak jij tijd om met iets leuks bezig te zijn?

cover boek Flow van Mihaly

Mocht je meer wil weten over in je flow komen, daar schreef Mihaly Csikszentmihalyi dit fijne en duidelijke boek over ‘Flow’ (in het Engels). Andere interessante en leuke boeken staan in de categorie, tromgeroffel; ‘Weet je het al?’ Boeken.

Tijd nemen, om in je flow te zijn is goed voor je gezondheid. Ik heb dat als ik een goed boek lees. Ik ben dan even niet aanwezig op deze wereld, tenzij je roept; ‘Alex?’ Aáalex? Joehoe? Alex?’

Waarmee raak jij in je flow?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Helemaal met je blog eens; juist het niets moeten geeft zoveel energie. Ik kan me ook helemaal verliezen in een boek, heerlijk. En vaak is de smoes ‘geen tijd’ meer ‘ geen prioriteit’
  Overigens ontbreekt stap 3 van je 4 stappenplan.

  1. Klopt, mensen zouden vaker een prioriteit moeten maken van even tijd voor jezelf. Fijn dat je even doorgeeft dat punt 3 er niet in staat, stond wel in de berichten maar werd niet weergegeven. Probleem als het goed is nu opgelost.

 2. Wat een leuk artikel! Ik las eigenlijk onbewust wel zulke pauzes in eigenlijk. Vooral even rustig wandelen geeft mij weer goede energie. En hoewel ik lezen super leuk vind, word ik daar net iets te ontspannen van. Vaak val ik dan in slaap.

  Bettie

 3. Een flowpauze klinkt als een leuk woord, maar er zit wel een bepaalde lading achter. Steeds meer mensen zeggen en schrijven over me-time. Alleen het echt doen is toch een ding. Het lijstje met taken groeit als je het laat liggen en daarom werk ik dit na het avondeten graag af. Zorgt ook meteen voor duidelijkheid.

  1. Stress, oververmoeid ontstaat sluipend. Zoals je verantwoordelijk voelen en daarom in de avond doorwerken. Als je bewust tijd neemt om te ontspannen en op te laden, blijft je energie niveau op niveau. Ik ben jaren doorgegaan op hoog niveau, maar na 6 jaar bestond mijn leven alleen nog uit werken en slapen. Uiteindelijk raakte ik uitgeput. Ik vind werken nog steeds fijn, maar ben me nu meer bewust van de benodigde balans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *