Op je eigen gevoel

In dit blog geef ik je een aantal ideeën om dichter bij je eigen gevoel te blijven. Niet om altijd gelukkig te zijn, want dat is niemand. Maar wel om vaker af te gaan op je eigen gevoel. Door hierbij stil te staan wordt je je meer bewust wat voor jouw belangrijk is en wat bijdraagt aan een fijner leven.

voel je vrij

De drie vragen

Samen met anderen kan heel gezellig zijn en wie wil nu niet leuke dingen doen? Maar dat is niet altijd mogelijk. Wel kun je hierin meer sturen dan je denkt. Met deze drie vragen krijg je meer inzicht in wat belangrijk voor je is.

 1. We hebben allemaal meerdere mensen in ons leven. Sommigen zijn daarin belangrijk. Schrijf hun namen op en of je tijd met ze hebt doorgebracht, ze gesproken hebt, samen iets gedaan hebt. Is dit voldoende tijd met die persoon? Doe je met diegene wat je graag doet? Of zou je het liever anders inrichten? Bedenk de meest ideale situatie, er zijn geen belemmeringen en schrijf dit bij de betreffende persoon op. Wat ontbreekt er in de reële situatie ten opzichte van de ideale situatie? Wat zou je kunnen doen om de relatie met deze persoon mooier te maken? Meer tijd doorbrengen met mensen die er echt toe doen, dat maakt het leven mooier.
 2. Wat staat er deze week op de planning dat je echt niet wilt? Meer een moetje is? Kijk dan of één van deze manieren een mogelijkheid voor jouw is:
  • Zeg Nee tegen de persoon of taak en doe het niet.
  • Hak die rot taak in kleine stukjes zodat je steeds maar heel even tijd eraan hoeft te besteden.
  • Plan een tijdstip om de taak te doen en stel jezelf een beloning in het vooruitzicht.
  • Maak er een gewoonte van. Ik heb een hekel aan het huishouden. Ik ruim gelijk op na het koken. Als ik thuiskom dan veeg ik de vloer. Voordat ik ga slapen programmeer ik de wasmachine. Als ik opsta hang ik de was op. Zondag stofzuig ik. Zo zijn er nog veel meer te bedenken. Als je er een gewoonte van maakt, dan wordt het een automatisme en vervaagt de taak.
 3. Mocht je een verzoek of opdracht krijgen, stel jezelf dan eens de volgende vragen:
  • Vind ik het onderwerp interessant of leuk?
  • Is het iets dat ik graag doe?
  • Zijn het leuke mensen om tijd mee door te brengen?
  • Is het verplicht werk of een moetje?
  • Kan ik het afschuiven? Aan iemand die hier heel goed in is of die het leuk vindt om te doen.
  • Kan ik de taak verdelen? Als je samen werkt ben je sneller klaar.
  • Een taak bestaat soms uit meerdere delen. Als ieder een deel doet dat het beste bij hem past, is de taak minder vervelend.
  • Voor wie doe ik dit? Hoe belangrijk is deze persoon voor jouw in een schaal van 1 tot 10? Hoeveel rekening wil jij houden met deze persoon?
  • Onderhandel. Ik wil deze (vervelende) taak best doen, maar dan wil ik ook graag deze leuke ….. hebben/ doen.

Tijd voor jezelf

Wanneer is het ‘me time’? Iedereen heeft toch recht op een beetje tijd voor zichzelf. Wat heb jij gepland staan voor jezelf? Nog niets? Dan wordt het tijd om dit in je weekplanning mee te nemen. Druk zijn is geen excuus, dat zijn we tegenwoordig allemaal. Een klein beetje tijd voor jezelf zorgt voor een betere balans. Of het nu het kijken van een film is, een spelletje doen, een boek lezen of gewoon lekker niks doen, deze tijd is voor jouw. Niets moet, jij kiest.

Ga er eens rustig voor zitten en kijk in je agenda. We roepen zo vaak moeten, dat we het al druk hebben voordat we zijn begonnen. Beter plannen, geeft je ruimte om meer tijd leuke dingen te doen. Gewoontes, zoals bij punt 2, geven je de ruimte om minder het gevoel van moeten te hebben. Ja, ze kosten nog steeds tijd. Maar kleine werkjes kosten maar een paar minuten, zo gebeurd. Dan blijft er meer tijd over voor leuke dingen of gewoon lekker even niets doen. Ik vind dat af en toe heerlijk. Het geeft je ook de tijd om af en toe stil te staan bij wat jij nodig hebt. Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Welke drie dingen waren vandaag geweldig, fijn, leuk en wil ik vaker? Wees je bewust van wat je hebt en veelvuldig dit in je leven.
 • Welke twee dingen waren irritant, vervelend en ga ik veranderen? Pak het op en onderzoek de mogelijkheden om het voor jezelf aangenamer te maken.

Meer lezen over je eigen gevoel

Al eerder heb ik een aantal blogs geschreven over dichter bij jezelf blijven en meer luisteren naar je eigen gevoel. Mocht je voorgaande blogs over dit onderwerp nog niet gelezen hebben. Bij deze de link naar:

Je eigen gevoel leer je het beste kennen door er regelmatig bij stil te staan en aan jezelf te vragen ‘Wil ik dit?’ Eigenlijk zou je iedere dag vijf minuten moeten nemen om de dag te overdenken en de vragen van ‘tijd voor jezelf’ te beantwoorden. Het helpt echt om meer inzicht te krijgen in wat belangrijk voor je is. Weet je het antwoord op de vragen? Ga er morgen mee aan de slag. Zo kom je iedere dag een stapje dichter bij wie jij bent. Wat ga jij als eerste aanpakken?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Ik heb door de jaren heen wel geleerd om in sommige gevallen gewoon nee te zeggen terwijl ik voorheen dat niet deed waardoor ik dan iets met tegenzin deed, maar bewust me time inplannen is voor dit jaar wel iets waar ik mee aan de slag wil gaan.

 2. oeps, dit zijn wel heel veel vragen die ik mezelf moet stellen, ik vrees dat ik daar veel en veel te lui voor ben….ik rommel maar wat an, om een Nederlandse schilder te parafraseren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *