Ontdekkingsreis naar je talenten

schrijftalent

Het is zoveel makkelijker om te zeggen waar iemand anders goed in is, bij mezelf zou ik het niet weten of in ieder geval twijfelen. Eigenlijk is het best vreemd dat je dit wel bij een ander ziet en niet bij jezelf. Weten wie je bent en wat je kunt versterkt je zelfvertrouwen. Met de tips en tests in dit blog maak jij de ontdekkingsreis naar je talenten.

Wat is talent

Talent is het vermogen om iets heel goed te kunnen. Het gaat je gemakkelijk of snel af. Talenten ontstaan vaak uit een natuurlijke aanleg voor bepaalde dingen. Afhankelijk van hoe je leven is verlopen heb je talenten benut en uitgediept (ken je ze) of doe je er weinig mee, een kans om ze te ontdekken.

Vraag

Door te vragen krijg je meer inzicht in je talenten. Talenten helpen je om betere keuzes in je leven te maken, zowel thuis als op het werk. Dus wacht niet langer en begin met het stellen van vragen aan collega, familie, vriend, maar ook aan jezelf:

 1. Je bent heerlijk thuis en hebt tijd voor je hobby. Wat ga je doen?
 2. Had je deze hobby vroeger ook al? Wat deed je toen graag?
 3. Waar word jij blij en enthousiast van?
 4. Waar ben je trots op?
 5. Wat heb jij geweldig gedaan?
 6. Waar raak je van in je flow?
 7. Welke taak heb jij recentelijk goed afgerond? En eerder dit jaar?
 8. Wat zijn jouw topprestaties?
 9. Wat zeggen anderen over jouw?
 10. Wanneer vragen ze jouw advies?
 11. Wat is makkelijk?
 12. Waar ben je best redelijk goed in?
 13. Als je moet samenwerken, wat is dan jouw rol?
 14. Welke nieuwe kennis of vaardigheid heb jij je eigen gemaakt?

Oefen

 1. Visualiseer dat je in een andere wereld bent, bijvoorbeeld: je bent onderdeel van een balletgezelschap, je werkt in de natuur, je helpt mensen. Bedenk een wereld die je interessant lijkt. Wat is jouw taak dan in deze wereld? Welke functie zou jij hebben? Welke vaardigheden gebruik je dan? Is dit iets wat je graag doet? Of wilt doen? Deed je dit vroeger? Het kan een talent zijn wat je bijvoorbeeld nog weinig hebt ontwikkeld, gebruikt of weinig tot uitdrukking komt in je huidige werk.
 2. Stel je zelf de vraag; ‘Welk talent maakt mij het meest gelukkig?’ en ‘Met welk talent draag ik bij aan mijn omgeving?’
 3. Ga aan de slag met het talentenspel ‘Ik kies voor mijn talent Toolbox’. Met de kaartjes en de uitleg kom je erachter wat je talenten zijn. Voordeel is dat je het spel alleen, maar ook met anderen samen kunt doen.

Testen

Op internet zijn er verschillende testen die je kunnen helpen om beter inzicht te krijgen in je talenten. Zoals:

Op linkedin las ik een stuk van Matthijs Goedegebuure over schijntalent , waarvan ik niet wist dat het bestond. Soms leer je blijkbaar vaardigheden aan om een gat te vullen. Vaardigheden die eigenlijk niet je talent zijn. Al die testen geven inzicht, maar blijf vooral zelf goed nadenken over hoe het voor jouw voelt.

ontdek je talenten

Jouw talent

Je verdiepen in je talenten is een goed iets. Je talenten zijn namelijk de vaardigheden waar jij van nature aanleg voor hebt. Het zijn ook de vaardigheden waar je goed in bent en waar je veel plezier aan beleeft. Je talenten dagelijks gebruiken maakt je gelukkiger en het bevestigd je zelfvertrouwen. Dus mocht jij jouw talenten nog niet duidelijk hebben, ga er dan voor, en zoek het uit. Haal je talenten naar boven en ga vol zelfvertrouwen aan de slag.

Uit de ‘Oer-test’ kwam bij mij dat ik goed met woorden kan schilderen, op papier of mondeling. Ik zou dit zelf nooit als een talent hebben beschreven, het is gewoon iets wat ik graag doe. Bij mij heeft het een spiegel voor gehouden, waardoor ik me beter ben gaan realiseren wat mijn talenten zijn. Daardoor heb ik ook besloten mijn talenten meer te gaan in zetten. Plezier hebben in wat je doet vind ik namelijk super belangrijk.

Ben jij er al achter welke talenten jij allemaal hebt?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Grappig en zo waar, je eigen talenten ontdekken en ontwikkelen is zo goed. Ik ben vroeger de verpleging in gegaan en deed dit met veel plezier, maar toen al paste ik beter in de manager rol waar ik veel moest schrijven dan in de zorg rol. Het schrijven maakt me blij en gelukkig en ik heb nu eindelijk het idee ook daadwerkelijk iets met mijn talent te doen.

 2. Onlangs volgde ik loopbaanbegeleiding. Daar ben ik pas te weten gekomen wat mijn echte talenten zijn en waar ik energie uit haal. Veel dingen uit jou blog kwamen daar ook aan bod!

 3. Mooi artikel en je hebt helemaal gelijk. Inmiddels kan ik zelf ook wat beter inzien dat ik echt wel goed ben in sommige dingen, alleen het echt een talent noemen vind ik nog best moeilijk.
  Wel heb ik gemerkt dat het ondernemersvak me best goed ligt, schrijven en tekenen gaat me lekker af en met animeren kan ik me uren vermaken.

 4. Wat een leuke blog! Interessant ook hoe dat werkt.
  Best gek om over jezelf te zeggen, maar mijn talent is fotografie (althans, dat vind ik. Misschien denken anderen hier anders over). Hier krijg ik energie van en ik vind het zo leuk om te zien dat degene die ik heb gefotografeerd ook blij is met het resultaat. En ook van bloggen krijg ik energie. Het is zo’n leuke hobby. Ik weet niet of ik hier talent voor heb, maar ik vind het in ieder geval gaaf om te doen :-).

 5. Tja.. mijn talenten, uit die vragen kom ik een beetje uit op schrijven, maar daar ben ik zeker geen talent in. Heel lastig om bij mezelf te noemen inderdaad

 6. Het is super leuk om je talenten te ontdekken en verder te verdiepen. Het leven is veel leuker als je iets doet waar je goed in bent en ook nog een leuk vindt.

 7. Wat een leuk verhaal over talenten. Ik denk altijd nooit iets te kunnen, althans heel veel wel te kunnen, maar alles niet overdreven goed. Dus geen uitgesproken talenten. Ik weet eigenlijk niet of je daar nou gelukkiger van wordt, maar dat terzijde. gr. Jeannet

  1. Wat jij als wel aardig kunnen ziet, is voor iemand anders een onmogelijkheid. Stel geen hoge eisen aan een talent, je hoeft niet perfect te zijn. Perfecte mensen bestaan niet. Jij hebt talenten en daar ben je goed in!

 8. ik ga die oertest ook meteen doen. “moederen” is toch wel één van mijn talenten en nu dat voor een deel weg is gevallen omdat ze op kamers zitten, ben ik toch ook weer aan het zoeken wat mijn “doel” is.

  1. Ik heb nooit kinderen gekregen, dat omschakelen en zoeken naar een nieuw doel herken ik wel. Wat kan helpen is iedere dag even opschrijven wat mooi,leuk, fijn was. Krijg je een goed idee wat voor jouw belangrijk is.

 9. In de eerste van de middelbare zei mijn leraar dat ik goed met woorden was. Ik moest daar iets mee doen. Dat ging destijds ene oor in, andere oor uit. Uiteindelijk toch heel veel woorden op het virtuele papier gezet haha.

 10. Het geeft voldoening om lekker met je talenten aan de slag te gaan inderdaad. Ik heb veel fantasie en ben creatief, mijn talenten liggen dan ook in die hoek. Schrijven, verhalen bedenken. Volgens mij kinderen ben ik ook heel getalenteerd in tekenen maar daar heb ik zelf niets van gemerkt haha – misschien toch dat ene talent dat niet benut is dan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *