Mindfulness

Mindfulness voor aandacht voor jezelf. Ik heb dat af en toe hard nodig.

mindfulness op papier geschreven

De oorsprong van mindfulness is terug te vinden in het boeddhisme. Deze boeddhistische tradities zijn door de Vietnamese monnik en vredesactivist Thich Nhat Hanh en John Kabat Zinn in het westen geïntroduceerd.

De training die Kabat-Zinn ontwikkelde heet officieel Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en is een acht weken durende training waarin je je meer bewust wordt van onbewuste denkpatronen. Door de aandachtsoefeningen en meditatie creëer je meer rust in je hoofd. Dit draagt bij aan een vermindering van stress en depressiviteit. Je leert er beter mee om te gaan.

Jon Kabat-Zinn past al 50 jaar een ochtendroutine toe waarmee hij meer mindfulness brengt in zijn drukke leven. In deze video vertelt hij hoe hij dit doet:

Mindfulness in het leven

Mindfullness is een gemoedstoestand die bereikt wordt door de bewustwording van de eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder onmiddellijk over te gaan op automatische reacties.

Meditatie is denk ik de meest bekende vorm. Maar wist je dat je met kleuren dit ook kunt bereiken? Het gaat er om dat je iets kiest waarmee je in een flow geraakt. Het zorgt ervoor dat je alleen gefocust bent op de bezigheid, waardoor je gedachten leeg geraken. Dit is ook een vorm van mindfulness. Zo kun je dagelijks een flowpauze inpassen voor meer rust in je leven.

Bereiken met mindfulness

Wat heb je aan mindfulness? Het helpt je om tot rust te komen en zaken te laten zijn zoals ze zijn. Het leert je intensiever te genieten en meer bewust te zijn van wat er in het NU gebeurd. Het geeft ontspanning van je lichaam en rust in je hoofd. Dit doe je door te oefenen met meditatie en andere aandachtsoefeningen. Met mindfulness heb je een:

  • Betere concentratie, ben je je meer bewust van je omgeving en van wat je doet.
  • Ben je meer alert en reageer je makkelijker en sneller op verandering.
  • Ontwikkel je meer empathie.
  • Kun je beter omgaan met je emoties. Laat je zaken makkelijker los.
  • Verminderen je angsten en depressies. Je accepteert wat is.
  • Volg je je eigen weg. Wat anderen denken doet er niet toe.
mindfulness overal

Thuis aan de slag

Wil je meer lezen over mindfulness of er lekker thuis mee aan de slag, dan kan ik je de volgende boeken aanbevelen:

Of maak gebruik van een app. Ik gebruik al een aantal jaren de app ‘Stop Breathe & Think’ (Google Play & App Store). Er staan verschillende meditaties op, zowel gratis als meer uitgebreid en dan betaald. Passend bij je huidige dag en gevarieerd in tijd.

Tegenwoordig worden er overal mindfulness cursussen gegeven. Heb je hier interesse in, dan zou ik zeggen ‘google het even’. Lees de recensies door om een indruk te krijgen van de kwaliteit van de cursus.

Persoonlijk

Ik begin altijd vol goede moed met regelmatig mediteren, maar het volhouden op regelmatige basis blijft nog wel een dingetje. Vandaag is mijn nieuwe start en ga ik een ochtendroutine ontwikkelen om iedere dag te mediteren. Het wordt het eerste dat ik op de dag doe (is de planning). Ben jij al helemaal zen?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Ik ben dol op mindfulness en ik beoefen het zelfs met mijn kinderen. Het blijft wel iets ontzettend moeilijk om ‘onder de knie’ te krijgen. Maar de rust is geweldig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *