De woonplek vragen lijst

Eindelijk, je weet het zeker, welk land het is geworden, vanwege het mooie weer, de cultuur, de zee of wat voor reden dan ook. Dan komt de volgende vraag, wat wordt je nieuwe woonplek? Welke plaats ga je wonen? Daar heb ik een vragenlijst voor ontwikkeld.

Cadiz Spanje de beste woonplaats voor jouw?

Beantwoord de vragen en vul de lijst in

Toelichting op het lijstje met vragen

Waar ga ik wonen vragenlijst om in te vullen

Wees zorgvuldig met het toekennen van de punten. De eerste zeven vragen geven een goede indicatie of je een stadsmens bent, dan heb je hoog gescoord, of liever in een dorp woont, met een lage hoeveelheid punten. Daar zit natuurlijk nog van alles tussen, het is een indicatie.

Het tweede gedeelte gaat over de omgeving, daarmee krijg je inzicht in wat belangrijk is voor je woonomgeving.

De laatste vragen kun je gebruiken om je prioriteiten duidelijker te krijgen. Heb je kinderen, dan zal ‘scholen in de buurt’ hoog scoren. Heb je niet dagelijks de beschikking over een auto, dan scoort ‘werkgelegenheid ter plaatse’ vast hoog. De vragen zijn bedoeld om meer inzicht te krijgen in wat je nodig hebt op je nieuwe woonplek. Heb je een leuke woning gevonden? Check dan tevens of de omgeving voldoet aan jouw wensen, anders kan de verhuizing alsnog tegenvallen.

Werken in het buitenland

Voor de meeste van ons geldt dat als we willen wonen in het buitenland, we daar ook aan het werk gaan. Over het zoeken naar een baan in het buitenland heb ik recentelijk een blog geschreven. Mocht je nog tips kunnen gebruiken, check dan mijn blog ‘Een baan in het buitenland‘.

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Wat heb je een handig lijstje samengesteld! Wel grappig voor mij te lezen als Nederlandse expat. Ik ben 7 jaar geleden verhuisd naar Engeland maar zonder enige van deze afwegingen te maken, want ik trok gewoon in bij mijn (inmiddels) man in Londen 🙂 Ik hoop dat je blog veel mensen helpt een keuze te maken bij zo’n ingrijpende beslissing!

  1. Handig artikel voor als je in het buitenland wilt wonen! Zelf denk ik niet dat ik in het buitenland kan wonen. Ik denk dat ik eerder iemand ben die veel zal reizen maar wel gewoon in Nederland woont.
   Liefs,
   Elles

 2. Ik scoor best wel hoog bij het eerste lijstje. Vast omdat ik nu in een gat woon, waar weinig is. Eigenlijk wist ik al bij voorbaat al dat ik hoog zou scoren, want roep al jaren dat ik naar de stad wil verhuizen. Haha.

 3. Zelf heb ik geen plannen momenteel om naar het buitenland of iets te verhuizen, maar wat een handig lijstje! Ik denk dat het een fijn overzicht geeft voor de mensen die nog twijfelen. Ik las het al in de comments, maar zeker ook handig als je gewoon binnen Nederland verhuist. Leuk bedacht!

 4. Wat grappig. Wij hebben net een ander huis gekocht en puntjes van je lijstje mee in overweging genomen. Sommige dingen vind ik totaal niet belangrijk, zoals uitgaansgelegenheden. En voor een goede school rij ik gerust een blokje om!

 5. Een handig lijstje als je wilt verhuizen, zowel in Nederland als in het buitenland. Zoveel is voor de een heel belangrijk en vindt de ander totaal niet nodig.

 6. Heel handig lijstje. Wij kijken inderdaad naar goede bereikbaarheid met openbaar vervoer, scholen en dokters in de buurt en dan pas de rest. Sommige punten lijken in eerste instantie niet zo belangrijk maar als je er echt long term gaat wonen, dan merk je vanzelf op een gegeven moment dat het toch ook van belang is.

 7. Ooit stonden we op het punt om tijdelijk in Rome te gaan wonen. Helaas is dat uiteindelijk niet doorgegaan en stonden we destijds heel anders in het leven (allebei een fulltime baan, zonder kinderen) dan nu (ik werk vanuit huis als zelfstandig ondernemer, man heeft een fulltime baan en we hebben een kindje van 7 jaar). Nu zouden we het denk ik helemaal niet meer zo snel doen. Handig zo’n lijst om onbevangen in te vullen. Zo kom je het beste bij waar je – in je hart – staat denk ik.

  1. Klinkt als een fijn leven, dan is het toch prima. Geef alleen nooit je dromen op, ze kunnen welliswaar veranderen, maar op een dag ga je ze gewoon achterna. Het leven is te mooi om altijd maar te denken in verplichtingen, denk in oplossingen. Kinderen groeien ook op in het buitenland, het kan ze zelfs ontzettend stimuleren in hun ontwikkeling. Ik zeg niet dat je het moet doen, maar volg je hart. Gelukkig zijn is de maat staaf en het allerbelangrijkst.

  1. Als je in het buitenland wilt werken zul je bijna altijd flexibeler moeten zijn met je keuzes. Kijk naar de mogelijkheden die je wel hebt. Volg een aanvullende cursus of haal een certificaat.Of kun je een hobby omzetten naar nieuw werk? Think outside the box. Brainstormen kan hier goed bij helpen. Succes.

 8. Wat een handig lijstje! Er komt echt zoveel kijken bij een emigratie…wow! Ik denk dat ik eerst een tijdje ergens zou proefwonen, voor een half jaar…kijken of ik het dan nog zo leuk vind 😄

  1. Herkenbaar, maar dan nog zul je met allerlei factoren rekening moeten houden. Over waar van tevoren goed nadenken heeft een positief effect op je ervaring na emigratie. Omgeving draagt bij aan het je goed en thuis voelen ergens.

 9. Wat een handige lijst heb je gemaakt. Ik ga er vanuit dat, wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland dit weloverwogen gedaan wordt. En daarbij je al een goede indicatie hebt over wat je wel en niet zou willen. Of het mogelijk is, is natuurlijk vraag twee.

 10. Ik hoef niet zo nodig in een grote stad te wonen, maar vind het wel fijn om in de buurt te wonen van een stad zodat ik gebruik kan maken van bepaalde voorzieningen. Dus helemaal afgelegen op het platteland wonen, hoeft voor mij niet. Handig lijstje!

 11. Een vriendin van mij is pas naar Zweden vertrokken. Verliefd geworden op een plekje daar. Hoewel ze het enorm naar haar zin heeft, komt ze er nu wel achter dat het misschien toch handig was geweest om na te denken over sommige punten van jouw lijstje!

 12. Leuk dat je daar een lijst voor gemaakt hebt. Mensen moeten meer nadenken voordat ze hieraan beginnen, want het is een hele stap namelijk. Goed bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *