In de wereld van Engelse tefl certificaten

Je wilt graag voor een langere periode naar het buitenland vertrekken. Het enige nadeel, zo vet is je spaarpot niet. Misschien is Engelse les geven en een tefl certificaat halen dan iets voor jouw.

In de hele wereld is er vraag naar mensen die Engelse les willen geven, het gaat dan om Engels als tweede taal. Voor het les geven is bijna altijd een certificaat of diploma nodig. Er zijn verschillende certificaten:

  • TEFL: Teaching English as a Foreign Language
  • TESOL: Teaching of English to Speakers of Other Languages
  • CELTA: Cambridge certificate in English Language Teaching to Adults

TEFL

Tefl is de meest bekende, maar niet altijd de meest gewaardeerde. Er zijn ontzettend veel aanbieders, dus vergelijk op inhoud, kwaliteit en prijs. Voor goede recensies kun je het beste kijken op Dave’s ESL Café of tefl course review. Over het algemeen heeft dit certificaat weinig tot geen waarde in Europa, in Azië wordt tefl steeds minder gevraagd.

TESOL

Tesol is een Engelse term die veel wordt gebruikt in Noord-Amerika, Australië en Engeland. The Tesol international association heeft een basis certificaat programma opgesteld, maar heeft geen zicht op de programma’s aangeboden door externe partijen. Tesol wordt wereldwijd meer gewaardeerd dan tefl.

CELTA

Celta is ontwikkeld door het Cambridge Assessment English en de Cambridge University Press. Het examen wordt afgenomen in een Cambridge examen centra, dit wordt in Nederland geregeld door de British Council. Om aan de Celta cursus deel te nemen dien je wel 18 jaar of ouder te zijn, hoger onderwijs te hebben gevolgd en een C2 niveau spreken en schrijven in het Engels te hebben. Celta is net als Tesol wereldwijd gewaardeerd.

Welk certificaat past bij jouw

Welk certificaat je kiest hangt af van waar je wilt gaan werken en je portemonnee. Er zijn geen landen met standaard keuzes voor een bepaald certificaat. Het is verstandig om even te zoeken op de functie van tefl teacher voor het land waar je naartoe wilt, dan krijg je meer inzicht in welk certificaat het beste bij je past. Tips om een baan te vinden in het buitenland vind je hier.

Ik wil in Europa blijven en Engelse les gaan geven, Celta is dan de beste keuze voor mij. Waar ga jij Engelse les geven?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Ik heb me hier meerdere malen in verdiept en op het punt gestaan om de TEFL te gaan doen. Toen ik in Australië woonde, wilde ik dit doen. Uiteindelijk kreeg ik werk op een Nederlandse school dus heb het nooit meer gedaan. In Australië was destijds de TEFL onwijs populair.

  2. Wat een handig artikel! Ik heb geen plannen om weg te gaan ( mijn zus woont al 15 jaar in Amerika en een van ons tweeën is genoeg 🙂 ) maar dat weg willen gaan heb ik wel gehad. Ik heb een jaar gebackpackt door Australië en werkte hier in de fruit handel. Mijn Engels was toen nog echt school engels niet te vergelijken met hoe kinderen nu Engels leren spreken. Ik wist trouwens niet dat er zoveel studies zijn om een diploma of certificaat te halen.

  3. Ahhh, wat een interessant artikel! Leuk dat je Engelse les wilt gaan geven 🙂 is heb zoveel liefde voor die taal, het drukt alles net iets beter uit of zo

  4. Met deze cursussen om Engels als vreemde taal te onderwijzen kun je inderdaad in de hele wereld aan de slag. Let wel: het is geen magische methode. Een goede TEFL-cursus is Cambridge-gecertificeerd. Een vriendin van mij heeft er een gevolg en hem ook gehaald. Zij waarschuwde wel dat het echt hard werken is geblazen. Wanneer je er niet al te gemakkelijk over denkt, zit je goed.

    1. Ik geloof ook dat Cambridge één van de meer gerenommeerde cursussen is, maar het hangt er ook sterk vanaf waar je Engelse les wilt geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *