In 6 stappen meer succes

volg je droom naar succes

Wat is succesvol zijn? De Van Dale omschrijft succes als ‘goede afloop, uitkomst of uitslag’. Succesvol heeft veel te maken met het gevoel iets bereikt te hebben. In 6 stappen meer succes geeft je een handvat hoe je dit kunt aanpakken. Want als je ergens wilt komen, dan zul je eerst iets moeten doen.

1. Weten wat je wilt

Eerst zul je er achter moeten komen waar je succesvol in wilt zijn. Dit kan een vaardigheid zijn, maar ook kennis of actie. Daarbij is het belangrijk te onderzoeken waar je goed in bent. In je talenten ligt je natuurlijke aanleg en de grootste kans om succesvol te worden. Kies daarom iets dat je leuk vindt om te doen of waar je goed in bent en bouw daar op verder.

2. Hoe pak je dit aan

Er zijn verschillende manieren om het aan te pakken. Een onderzoek op internet kan je al wijzer maken. Informeer eens bij een opleiding of bedrijf naar hun verwachtingen en eisen. Zoek in je netwerk naar mensen die jouw gewenste resultaat al hebben behaald en ga het gesprek aan. Vraag hoe ze het gedaan hebben en wat je ervoor nodig hebt. Zij hebben de weg al afgelegd en weten precies wat nodig is. Zoek het uit en maak een stappenplan.

3. Actie

Maak het stappenplan SMART, oftewel;

  • specifiek (beschrijf nauwkeurig wat je wilt bereiken)
  • meetbaar (waar blijkt uit dat je het hebt gehaald?)
  • acceptabel (voldoet aan je verwachting)
  • realistisch (dromen is leuk, maar realistisch is haalbaar)
  • tijdsgebonden (spreek per onderdeel af wanneer je het hebt afgerond)

Wanneer begin je? Zonder begin komt je er niet.

4. De volhouder

De volhouder wint. Ja, we weten het wel. Maar het is niet altijd even makkelijk. Het is daarom verstandig je doel op te delen (in het stappenplan) in kleinere subdoelen waardoor het overzichtelijker blijft en het geen jaren project wordt voor je gevoel. Het is belangrijk om te zien dat je steeds stapjes groeit, dit versterkt je motivatie.

5. Vier je successen

Vergeet niet de afgeronde taken af te vinken in je stappenplan, vinkjes maken blij. Wees trots op wat je hebt bereikt en plan op bepaalde momenten in je stappenplan een cadeautje voor jezelf in. Een cadeautje omdat je alweer een stap verder bent gekomen. Een stukje waardering tonen aan jezelf voor je inzet en doorzettingsvermogen helpt je om vol te houden.

6. Resultaat

Het is goed om af en toe even na te denken of dat je nog steeds op de juiste weg zit. Nieuwe inzichten, kennis of vaardigheden kunnen een reden zijn, dat je erover denkt, om toch een andere weg in te slaan. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken of het stappenplan moet worden aangepast.

Ergens naar toe leven, een doel of een droom hebben, is de grootste intrinsieke motivator die je kunt krijgen. Zorg dus dat je op het juiste pad blijft. Omdat jij het wilt, niet omdat het moet.

Waar wil jij graag goed in zijn/ succesvol zijn?

Ik ben succesvol als ik kies voor mijn eigen keuzes en daar ook naar leef. Dat maakt mij namelijk gelukkig. Voor mij is dat het allerbelangrijkste.

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

    1. Heerlijk als je dingen die je leuk vindt ook goed kunt. Dan is je intrinsieke motivatie om je te ontwikkelen en steeds succesvoller te worden ook groter. Leuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *