In 5 stappen een nieuwe routine

Volgens de dikke Van Dale is routine een door gewoonte verkregen vaardigheid en betekent het ook de normale gang van zaken. Een simpel voorbeeld is; hoe vaker je een appel schilt hoe handiger je er in wordt. Je hebt het zo vaak gedaan dat het schillen van een appel een routinematige handeling is geworden.

een appel schillen is routinematig gedrag
Appelschil als roos

Routines zijn ontzettend handig en heb je zo onder de knie met de 5 stappen voor een nieuwe routine. Je hoeft niet na te denken hoe je moet lopen, je tanden moet poetsen of een telefoontje beantwoord. Het gaat allemaal vanzelf. Nu wel, maar je hebt het ooit geleerd. Eigenlijk kun je stellen als je iets heel vaak doet, dan word je er handig in.

Kennis als nieuwe routine in 5 stappen

Kennis opdoen is een moment opname. Vaak is kennis op een gegeven moment weer verouderd. Maar een handeling, een routine, doe je meerdere keren per week. Iets nieuws leren dat onderdeel wordt van een routine gaat vaak makkelijker. Als je eenmaal weet hoe het moet, dan is het een kwestie van veel herhalen. De meeste kennis die we opdoen heeft vaak met het werk te maken. Ga op zoek naar handelingen, het toepassen van de kennis in het werk, zodat je de nieuwe kennis als handeling onthoudt. Het is de manier waarop je de kennis ook in het werk gaat gebruiken. Hoe pak je dit aan?

kennis onthoud je het beste als je deze in 5 stappen onderdeel maakt van je handeling.
 1. Waar heb je de kennis voor nodig?
 2. Is deze kennis praktisch toepasbaar?
 3. Zijn er (oude) zaken waar je deze kennis op kan toepassen? Om te oefenen.
 4. Schrijf de stappen die je maakt op en perfectioneer deze stapsgewijze beschrijving.
 5. Herhaal, herhaal.

Vaardigheid als nieuwe routine in 5 stappen

Wil je graag ergens handig in worden of dit nu tekenen, een taal leren of iets anders, ook dan kun je voor een routinematige aanpak kiezen. Dat gaat dan zo:

 1. Welke vaardigheid wil je leren?
 2. Indien mogelijk, hak de vaardigheid in stukken en oefen gedeeltes.
 3. Herhaal de gedeelten iedere dag voor een week. Niet even snel oefenen, maar bewust zodat je de beweging perfect uitvoert. Dat is het doel. Stel je wilt leren breien, spreek dan met jezelf af dat je iedere dag tien steken opzet. De week er op brei je iedere dag 4 pennen recht en de week daarop brei je één pen recht, één pen averecht. Zo krijg je er steeds meer feeling voor.
 4. Ga nu oefenen met de beweging achter elkaar. Streef naar perfectie en houd dit voor minimaal een week vol. In het voorbeeld ga je deze week met je breiwerk beginnen.
 5. Geef niet op en blijf oefenen.
Breien wordt in 5 stappen een routine die je zonder nadenken kunt doen.

Blijf regelmatig de vaardigheid herhalen, dan word je er handig in en wordt het een routine. Houd je nieuwe routine tenminste één maand vol. Ik heb zoveel gebreid, dat ik tegenwoordig brei terwijl ik televisie kijk, voor mij is breien een routinematige handeling geworden. Een andere routine die je ontzettend kan helpen is een gezonde levensstijl aanleren. Een leuk boek over hoe bekende schrijvers, kunstenaars en creatievelingen dit aanpakken is het boek ‘Dagelijkse rituelen‘ van Mason Curry. Een grappig en inspirerend boek.

Daarnaast ben ik er van overtuigd dat nieuwe vaardigheden leren of kennis opdoen je een rijker mens maakt. Ik heb altijd wel een project liggen. Wat wil jij graag leren?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Wat een leuke blog! Er is zoveel wat ik nog wil leren, maar nu is het vooral: rijden met een trailer, daar handig in worden en er niet tegen op zien om er mee weg te gaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *