In 3 stappen blij met voorpret

wordt gelukkiger met in 3 stappen blij met voorpret in je leven

Vakantie voorpret

Bijna iedereen houdt er wel van om op vakantie te gaan. De vakantieperiode wordt vaak gezien als één van de gelukkigste momenten van het jaar. Ondanks dat de vakantie vaak maar een paar weken duurt. Dit wordt mede veroorzaakt door de voorpret.

In de tijd vooraf aan de vakantie, ga je op onderzoek uit naar informatie over de vakantieplek, lees je een reisgids, kijk je een filmpje op YouTube en doe je alvast wat vakantie aankopen. Doordat je van tevoren al met je vakantie bezig bent neemt je geluksgevoel in die periode toe. Dit wordt voorpret genoemd.

De periode van het boeken, onderzoeken en de vakantie is een positievere periode. Je voelt je gelukkiger omdat je van plan bent iets te gaan doen waar je veel plezier aan beleeft. Daarnaast is het ook wetenschappelijk vastgesteld, voorpret draagt bij aan het geluksgevoel.

Gelukkig worden van voorpret

in 3 stappen blij met voorpret vast onderdeel van de vakantie voorbereidingen

Desondanks gaat het gelukkige vakantiegevoel vaak snel weer voorbij. Dit gevoel vasthouden na de vakantie lukt meestal maar een paar dagen. Toch kun je het concept voorpret vaker toepassen. Het houdt in dat als je iets plezierigs gaat doen, je van tevoren over een langere periode onderzoek pleegt.

Een paar voorbeelden voorpret:

  • Je spreekt af, samen gezellig naar de bioscoop te gaan. Van tevoren lees je allerlei recensies van verschillende films, je bekijkt de trailers en bespreekt over, ‘naar welke film zullen we gaan?’ Dan vindt ik het altijd leuk om te kijken of ik nog kortingsbonnen kan vinden. Want als dat lukt, zullen we dan van tevoren ergens een hapje en een drankje doen of een drankje erna? Ga ik even op zoek naar een leuke deal.
  • Er is een kookboek van Tara Stiles dat ik graag wil hebben. Ik heb weken zuinig met het boodschappengeld gedaan, want de rest ging in mijn kookboek potje. Ik heb al een recept opgezocht en uitgeprobeerd en veel recensies gelezen. Iedere week dat ik het overgebleven huishoudgeld in het kookboek potje deed en optelde voelde ik mij blij, want ik was weer een stap dichterbij de aanschaf. Na vijf weken heb ik het boek besteld.

In 3 stappen blij met voorpret

Het anticiperen op wat nog moet komen, levert veel voorpret en een blij gevoel op. Als jij op de volgende drie punten let, ga jij ook veel voorpret hebben:

in 3 stappen blij met voorpret inplannen in de agenda
  1. Maak een plan, het hoeft nog niet concreet.
  2. Zet de datum al vast in de agenda. Voor over een periode, drie weken bijvoorbeeld.
  3. Zet in je agenda iedere week een taak, onderzoek, om bovenstaande plan concreter te krijgen. Bijvoorbeeld: in week 1 plannen welke film, in week  2 op zoek naar kortingsbonnen, in week 3 de trailer nog een keer bekijken en recensies lezen. En naar de fil natuurlijk.

Het plannen in de agenda hoeft niet per se, maar smeer de plannen over een periode uit. In dit voorbeeld heb je drie weken voorpret. De voorpret zal afhankelijk van hoe vroeg je het vastlegt, langer of korter zijn. Met voorpret geniet je langer van leuke dingen, goed om een keer bewust bij stil te staan.

Leef bewust

Voor mij is bewust stilstaan, hoe ik met zaken omga, een manier om te onthaasten en gelukkiger te zijn. Veel plezier met de voorpret. Heb jij al leuke plannen?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *