Ik wil en Ik ga het doen

maak de stappen en volg het pa richting je droom

Op pad richting je droom

Iedereen heeft dromen, minder werken, vaker op vakantie, hoger inkomen, noem maar op. Maar er iets aan doen, ho maar. Terwijl het niet is dat je niet wilt, maar op de één of andere manier kom je maar niet over die drempel en blijf je het uitstellen. Iets staat jouw droom in de weg. Zonde, met deze stappen ga jij op pad richting je droom. Wordt wijzer, leer jezelf kennen en groei.

Het struikelblok

Voordat je op pad gaat richting je droom, zul je er eerst achter moeten komen wat het probleem is dat je tegenhoudt. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

 • ben ik bang om te falen?
 • is het me te veel en de berg te hoog?
 • durf ik niet, ben ik onzeker over mijn kundigheid?
 • ben ik verdrietig?
 • of juist boos?
 • weet ik niet hoe nu verder?

Als je de oorzaak achterhaald waarom je niet met je droom aan de slag gaat, dan heb je de eerste stap van jouw nieuwe pad in handen.

Focus

Nu je weet wat de oorzaak is dat je geen actie onderneemt ga je onderzoeken waarom je zo denkt:

 • Ben je bang om te falen? Bedenk dan dat alles wat nieuw is altijd spannend is. Als je het niet probeert, dan zul je ook nooit je droom bereiken. Dat laat je toch niet gebeuren? Wat is het eerste stapje dat je moet nemen? Ga dit uitvoeren. Maak een turflijst van alles wat je wilt doen om je doel te bereiken. Doe dit met kleine stapjes en probeer er iedere week één af te vinken. Zo, jij bent op pad naar je droom.
 • Is het zoveel dat je wilt? Hak het dan in kleinere stukken en maak een prioriteiten lijst. Werk de prioriteiten één voor één af. Kijk ook niet verder dan het volgende punt en hé, op een dag heb jij alle punten op je lijstje gedaan. Jij bent op pad naar je droom.
 • Heb je meerdere dingen die je wilt bereiken? Begin er dan met ééntje en maak deze af voordat je aan de volgende begint. Dit houdt het overzichtelijk en beheersbaar.
 • Boos, want het lukt niet? Denk je dat? Heb je het al echt geprobeerd? Of verwacht je dat dit er uitkomt? Heb je het al eens eerder gedaan? Talenten ontwikkel je, ze komen niet uit de lucht vallen. De eerste keer is het niet gelukt? Maar je weet nu dan, waar je op moet letten om het de volgende keer wel te laten lukken. Je gaat toch niet opgeven? Hallo, het is jouw droom! Je bent er juist slimmer van geworden, daarom gaat het je nu wel lukken. Zie je wel, je bent echt wel op pad naar je droom.
 • Geen inspiratie? Dan wordt het tijd voor verandering. Verander iets in je dagelijkse routine, geef jezelf een verwen momentje of uitje, ga naar buiten, wandelen, sporten of ga er lekker even een dagje of weekendje tussen uit. Soms hebben we dat gewoon nodig, even een break van het dagelijkse leven om weer op te laden en vooruit te stomen, op pad naar je droom.
maak een stappenplan en kruis af wat je hebt gedaan en bereikt

Maak een plan om je volgende stap richting je droom te bereiken. Houd hierbij rekening met je dagelijkse bezigheden, werk, huishouden, gezin en ook met het feit dat je af en toe tijd nodig hebt om te ontspannen. Teveel aan jezelf vragen, is hetzelfde als de lat hoog leggen, niet realistisch. Maak een haalbaar plan. Beter met kleine stappen er komen, dan nooit. Houd het bij en wat je hebt bereikt in je agenda of een ander boekje. Heb je op een gegeven moment dan even een dipje, dan kun je terug zien wat je al hebt bereikt.

Tip! Lees het boek Focus aan/uit van Mark Tigchelaar voor een verfrissende kijk op hoe je gedachten voor je kunt laten werken.

Motivatie

Om je doel te bereiken is het belangrijk je motivatie te behouden

Het bijhouden van je planning en wat je hebt gedaan en nog wilt bereiken is ook goed voor je motivatie. Het opschrijven waarom je iets wilt bereiken en waarom het zo belangrijk voor je is kan op een later tijdstip steun bieden als het een keer tegen zit. Daarnaast als je ziet wat je al gedaan hebt en bereikt, dan geeft je dat een enorme boost om door te gaan. Het geeft ontzettend veel positieve energie. Die positieve energie is de motor van je droom, de reden waarom je het vol blijft houden.

Mijn droom is meer schrijven en vaker op reis. Dat betekent dat ik nu inzet op het leren van marketing en communicatie gerelateerde onderwerpen en aan het sparen ben voor een camper bus. Ik heb nu al zin in de vele weekenden weg. Waar droom jij van?

Ik ben ervan overtuigd dat als je echt iets wilt je heel ver kunt komen. Dat zal niet altijd even makkelijk gaan. Ik heb eerder over de volgende onderwerpen geschreven die je wellicht ook verder kunnen helpen:

Mocht er nu een onderwerp zijn waar jij graag meer over wilt weten en lezen, laat het me dan weten. Mijn opgedane kennis deel ik graag met je.

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Ik denk het ook. In ieder geval bij mij. Het helpt als je het in kleine stukjes hakt. Want een kleinere stap is vaak veel beter te maken. En met heel veel kleine stappen, kom je er ook.

 1. Ik denk dat veel mensen direct hoog inzetten waardoor het gedoemd is tot mislukken. Uit ervaring weet ik inmiddels dat het bij mij het beste werkt om kleine stappen te maken zodat je ook echt het gevoel hebt dat je iets hebt bereikt.

 2. Handige blogpost en je hebt helemaal gelijk. Ik ben aardig bezig om mijn dromen te verwezenlijken, maar ik ben er nog niet… bij mij is het momenteel meer een financiële kwestie. Dus in de toekomst!!! 🙂

  1. Dan zijn de blogs over (be)sparen wel wat voor jouw. Je vindt ze in de categorie geldzaken. Een heleboel kleine beetjes wordt ook een grotere besparing. Succes met je droom.

 3. Hele mooie blog! Ik heb faalangst en eigenlijk zijn al die puntjes voor mij van toepassing. Nieuwe “uitdagingen” komen altijd zoveel gedachtes en gevoelens bij. Heel irritant

 4. Wat een handige tips en je moet inderdaad er gewoon wat voor doen om je dromen te realiseren…en iedereen heeft hierbij weleens last van angsten, onzekerheden en twijfels volgens mij 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *