Het openlucht museum van Enkhuizen

In Enkhuizen ligt het Zuiderzeemuseum, een openluchtmuseum waar het leven van vroeger weer tot leven komt. Het was niet het makkelijkste leven, het leven rondom de Zuiderzee. De vissers gingen de zee op, gevaarlijk, ze kwamen niet altijd terug. De vrouwen zorgden voor het gezin, vaak woonden opa en oma erbij in. Doordat de mannen vaak lang op zee waren probeerden vrouwen en kinderen daarom voor wat extra inkomen te zorgen, het was hard werken. In het Zuiderzeemuseum ga je terug in de tijd en wandel je door het vissersdorp en kan je zelf zien en ervaren hoe vroeger rondom de Zuiderzee werd geleefd. Het museum is voor een groot deel in de buitenlucht en geschikt voor volwassenen en kinderen. Wij maakten er een familiedag van inclusief opa en oma, iedereen had het naar zijn zin.

Voor de kinderen

Voor de kinderen worden erin het museum activiteiten georganiseerd. Zoals meewerken in een gezin van honderd jaar geleden of je eigen springtouw maken. Tijdens de schoolvakanties worden er vaak extra activiteiten aangeboden, check hiervoor de website.

Vroegere Zuiderzee is nu het IJsselmeer

In 1886 werd voor het eerst gesproken over het inpolderen van de Zuiderzee, daar werd de Zuiderzeevereniging voor opgericht. In 1891 maakte ingenieur en waterbouwkundige Cornelis Lely al concrete plannen voor het inpolderen van de Zuiderzee. Doordat de technologie om dit te realiseren nog onvoldoende ontwikkeld was kon dit niet worden uitgevoerd. Daarna daalde de interesse voor het inpolderen wat en verschoof de aandacht naar de Eerste Wereldoorlog die gaande was.

In 1916 was er een zware stormvloed die meerdere dijken doorbrak. De rivieren stroomden over in een groot deel van Nederland. De houten huizen storten in en er vielen 19 doden. Een watersnoodramp die grote gevolgen had voor de mensen. In dezelfde periode waren er ook nog eens 32 vissers omgekomen op zee. Dit zorgde ervoor dat besloten werd de Zuiderzee in te polderen. In 1932 werd daarom de Afsluitdijk aangelegd.

Een dagtocht ‘met stoomtram en museumschip naar het Zuiderzeemuseum’.

Met een echte stoomtrein van toen kun je vanuit Hoorn naar Medemblik reizen. Daar aangekomen stap je over op het het museumschip dat naar Enkhuizen vaart. Het schip legt vlakbij station Enkhuizen aan. Vanuit Enkhuizen kun je de boot nemen richting het Zuiderzeemuseum. Het was heel leuk om te doen, voor de vertrektijden kijk even op de website van de stoomtram.

Enkhuizen

Enkhuizen is trouwens ook een leuke oude stad. Mooie huizen en geveltjes, en een leuk centrum om doorheen te lopen. Een mooie afsluiter om daar een hapje te eten na een lange dag. In Enkhuizen is ook Sprookjeswonderland en de stad maakt deel uit van de Historische Driehoek . Wil je nog meer weten over Enkhuizen dan kun je bij de VVV terecht.

Dagjes uit in Nederland, ik hou ervan. Het liefst ga ik naar openluchtmuseums. De combinatie van heerlijk buiten wandelen en een museum bekijken vindt ik geweldig. Daarnaast zijn er zoveel mooie plekken in Nederland, dat het einde nog lang niet in zicht is. Wat is jullie favoriete bestemming voor een dagje uit?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Oh wat leuk! Ik zat toevallig afgelopen weekend in de trein richting enkhuizen, ik moest naar Amsterdam. Ik kende enkhuizen niet maar ik denk dat ik er toch maar even heen moet! Klinkt super gezellig en leuk.

  2. Dit museum staat al een tijdje op mijn lijstje, maar het is er helaas nog niet van gekomen. Ik ben ook gek op openlluchtmusea omdat je dan echt het gevoel hebt dat je helemaal terug in de tijd gaat. Het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum is wat dat betreft ook echt een aanrader als je in Groningen bent.

  3. Oeps, nog niet eerder geweest. En het ziet er juist heel bijzonder uit. Vroeger – toen we met zijn tweetjes waren – zijn we weleens bij de Batavia geweest, en dat is denk ik meteen hetgeen er het dichtste bij komt. Wel proberen we steeds iets nieuws in Nederland te vinden (een plaatsje, dorp of stad) en dat te verkennen (nu met zijn drietjes).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *