Het (on)geluk van aanpassen.

Gelukkig zijn voor mij betekent beter naar mijzelf luisteren, wat wil ik, wat heb ik nodig? Maar gelukkig zijn is voor mij ook rekening houden met anderen, ik wil niet egoïstisch zijn. Die anderen heb ik ook nodig voor de erkenning (complimentjes zijn leuk) van de dingen die ik doe en dat maakt het heel lastig om niet in de valkuil van aanpassen te stappen. Aanpassen betekent dat ik meer rekening houd met de ander dan met mijzelf. Dit kost mij veel energie en zorgt voor frustraties en stress. Hierdoor ben ik vaak doodmoe aan het eind van de dag. Liever zou ik energie overhouden om leuke dingen te doen.

voelen wat je gelukkig maakt

Oefening baart kunst

Veranderen gebeurt niet vandaag op morgen. Het is een kwestie van oefenen en blijven doen. Soms zijn je reacties zo snel op een verzoek of vraag, dat je al antwoord hebt gegeven voordat je het in de gaten hebt. Wat ik dan doe is een momentje voor mezelf nemen. Een momentje je even terug trekken, geeft je wat tijd om er bewust over na te denken. Op het werk ga ik dan meestal even naar het toilet, thuis loop ik vaak even naar de slaapkamer. In gedachten ga ik terug naar het gesprek.

Waar voel je de spanning

Wat mij helpt is om even mijn ogen te sluiten, dan blijf ik dichter bij mezelf. De meeste mensen voelen spanning rondom de buikstreek, maag. Als je goed voelt, dan merk je dat verschillende soorten spanning op andere plekken voelbaar zijn. Dit kan je helpen om duidelijker te krijgen wat voor soort spanning je voelt.

Bij mij is hoge buikpijn meer richting angst, in het midden leuk en laag een duidelijke ‘nee’, afschuw, dit is bij iedereen anders. Voel nu eens hoe je je voelt. Is je lichaam ontspannen, blij? Voel je een soort van buikpijn omdat je ergens naar toeleeft, je iets mag uitproberen of ontdekken en het toch wel een beetje spannend is? Of krijg je buikpijn en zie je er verschrikkelijk tegen op? Of de buikpijn die zegt “nee”, dit wil ik niet. Registreer waar jij de verschillende soorten spanning voelt. Door je er bewust van te zijn, ga je gevoelens bij bepaald gedrag beter herkennen. Hiermee krijg je meer inzicht in jezelf en kun je je eigen keuzes beter begrijpen (en veranderen als je dit wilt).

Dit is de eerste stap in betere keuzes maken voor jezelf, is leren voelen wat je behoefte is. Het maakt niet uit of je de oefening gelijk doet of pas later. Je kunt immers altijd terug in je herinnering, blijf er alleen niet in hangen. Belangrijk is dat je leert voelen, voelen wat je echt wilt. Dat betekent vaak oefenen, liefst iedere dag (of zelfs meerdere keren per dag als je kunt).

Vaker gelukkig

Leren voelen wat je wilt heeft mij ontzettend geholpen om betere keuzes te maken. De keuzes die mij gelukkiger maken. En daarmee zeg ik niet dat het altijd gemakkelijk is om te doen. Maar als je voelt wat je wilt, dan is het jouw keuze om beter voor jezelf te zorgen. Heb het lef de keuze te maken die goed voor je is en die je, misschien ook pas na een aantal stappen, gelukkig maakt.

Het vervolg

In het vervolg op deze blog ga ik verder in op de stap die komt na het voelen van de juiste keuze, oftewel wat te doen. Je kunt ook op deze link klikken: ‘Van weten, naar doen’.

Voor als je nog meer wilt lezen over omgaan met je eigen gevoelens:

Eigen ervaring

Ik vraag me af hoe jullie omgaan met de keuzes die het beste zijn voor jezelf en het rekening houden met een ander. Bij mij blijft dat een strijd. Ik wil niet bot of egoïstisch zijn, maar ik wil ook niet over me heen laten lopen. Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit doen of oplossen.

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Ik neig er erg toe om anderen voor te laten en kan heel erg moeilijk nee zeggen. Tegenwoordig gaat het me beter af. Ik ben alleenstaande werkende moeder met drie kids sinds zeven jaar en dan kun je soms ook echt niet anders dan nee zeggen tegen anderen. Anders ga je er zelf aan onderdoor.

 2. De laatste jaren kies ik steeds vaker voor mezelf en dat doet mijn gezin ook goed, daar waar ik vroeger altijd anderen gelukkig probeerde te maken, merk ik nu dat ik beter mezelf gelukkig kan hebben, dat is ook fijn voor anderen.

 3. Mooi blog waar goede tips in staan.
  Het is net wat je aangeeft: oefening baart kunst. Zeker als je jaren lang jezelf hebt weggecijferd. Kleine stapjes nemen. En bij jezelf blijven.

 4. Ik kan de laatste jaren beter voor mezelf zorgen. Ik denk dat het te maken heeft met dat ik mama ben geworden. Als ik niet goed voor mezelf zorg dan kan ik ook niet voor mijn kleintjes zorgen.

 5. Ik denk dat minder denken of je wel het juiste doet een eerste stap is. Heb er vertrouwen in dat je een mooi mens bent en vraag je je niet steeds af of je wel de goede dingen doet!

 6. Ik heb ook echt moeten leren om naar mezelf te luisteren. Ik wou alles perfect doen: perfecte juf, perfecte vriendin, perfecte mama perfecte echtgenote … maar het is gewoon onrealistisch om alle ballen tegelijk in de lucht te houden. Goed is goed genoeg en het is zeker oké als je niet elke dag die vrolijke spring in het veld bent. Ik heb ook geleerd dat multitasken echt niets voor mij is. Dus ieder jaar neem ik weer dat zelfde voornemen. Niet meer multitasken en amai dat alleen al maakt een enorm verschil. Gewoon focussen op dat gene wat je nu doet, op het hier en nu.
  🙏🏻

 7. ik maak keuzes vaak impulsief..en kiezen voor je zelf, doet een mens volgens mij altijd. Als je niet zo goed nee kan zeggen, zeg je ja omdat je dat prettiger vind dan nee zeggen….

 8. ik ben in de loop der jaren heel egoistisch geworden!! ik houd niet meer zoveel rekening met andere zolang ze dat ook niet bij mij doen 😉 en ik vind mijzelf soms veel belangrijker dan een ander, misschien komt dat omdat ik een beperkt aan energie heb, maar ik eerst dan de rest 😉 mits het mijn dochters of man zijn, daar ga ik voor door het vuur en geef ik ook zo mijn laatste energie aan uit ;). met nee zeggen heb ik ook geen probleem gelukkig.

 9. Ik heb noodgedwongen (burn-out) geleerd om vaker ‘nee’ te zeggen. Klopt, dit wordt je niet in dank afgenomen. Zeker niet als je terugkeert in de baan die je oorspronkelijk al had. Toch ben ik door gaan zetten (en uiteindelijk daar ook weg gegaan). Het klopt nu veel meer voor mij. Ook in mijn privé-omgeving ben ik veel meer voor mijzelf gaan kiezen. Het is even lastig voor anderen (en voor jezelf. Want volhouden is ingewikkeld) maar man, wat ben ik blij met hoe ik nu in het leven sta.

 10. Pfoe, ik denk dat er stiekem veel mensen zijn die het heel moeilijk vinden om voor zichzelf te kiezen en daarom iets te vaak over hun grenzen gaan. Ik probeer er een balans in te vinden, door soms even ‘nee’ te zeggen en soms te accepteren dat ik even meer moet geven dan nemen. Dat werkt vooralsnog prima.

 11. Van nature ben ik geneigd mij heel erg te schikken naar de ander, ik bezit over een grote aanpassingsgezindheid. Echter, dat is ook een valkuil waardoor ik mijzelf soms compleet kan wegcijferen. Levenskunst is hier de balans in leren te vinden.

 12. Enkele jaren geleden had ik best een heftige tijd achter de rug en toen heb ik geleerd te elimineren en voor mezelf te kiezen. Sindsdien volg ik mijn gevoel en kies eerst voor mezelf en communiceer ik op een duidelijke maar oprechte manier naar anderen toe wanneer uitleg over een beslissing nodig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *