Het beweegplan

meer bewegen met het beweegplan

We weten dat we meer moeten bewegen, maar op de één of andere manier komt er weinig van. Niet dat we niet gaan sporten, maar juist die dagelijkse beweging, die is vaak het lastigst. Terwijl een gezondere levensstijl juist zo goed zou zijn. Ik gebruik een stappenteller die ook bijhoudt of ik een half uur per dag beweeg. En helaas, ik haal dat half uur per dag niet altijd.

Met het beweegplan maak ik inzichtelijk wanneer ik beweeg en wat ik kan doen om meer beweging in mijn dagelijkse leven te realiseren.

Een beweegplan maken

Ik heb daarom een beweegplan (Word document) format gemaakt, vrij te gebruiken. Het plan kan worden aangepast aan de eigen beweeg behoeften.

Stappen

  1. De eerste stap is het doel bepalen dat je wilt bereiken. Dit kan zijn afvallen, fitter worden, de conditie verbeteren of een combinatie van doelen zijn. Maak realistische plannen en verander stapsgewijs. Gooi je dagelijkse routines niet geheel overhoop, maar voeg er steeds één nieuwe beweeg gewoonte aan toe.

  2. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om meer te bewegen. Je kunt vaker gaan wandelen, starten met hardlopen, op zwemles gaan of het bijvoorbeeld zoeken in kleine veranderingen waardoor je extra trap loopt, vaker een rondje maakt na het eten. Alle kleine beetjes helpen om meer te gaan bewegen. Ben je er nog niet aan toe om te gaan sporten. Ga dan gewoon eerst recreatief één keer in de week zwemmen of tijdens de lunch voortaan wandelen. Neem de tijd om er rustig over na te denken en maak het haalbaar. Je kunt in stap 1 ook als doel stellen conditie, fitheid op te bouwen voor de sport die je wilt gaan doen.

  3. Nu je een planning hebt gemaakt wordt het tijd om te beginnen. Wen eerst aan één beweeg verandering voordat je een tweede invoert. Probeer als het mogelijk is iemand te vinden met wie je samen iets kunt doen. Gezelligheid bevordert het volhouden enorm.

  4. Na een maand kijk je wat werkt of niet werkt en pas je, indien nodig, je beweegplan aan. Doelen stellen die niet haalbaar zijn, halen je motivatie volledig onderuit. Lukt het niet alleen? Ga dan eens op zoek naar een groep, club of vereniging om samen mee te bewegen.
vaker bewegen met het beweegplan

Beweeg voor je plezier

Accepteer dat niet alles lukt in één dag, ik zou het best willen. Maar zoals alles in het leven, gaat meer bewegen met vallen en opstaan. Wees trots op wat je bereikt en zie een minder moment als een keuze om het daarna weer op te pakken. Zorg er vooral voor dat het leuk en haalbaar blijft. Plezier hebben in bewegen is de beste motivatie om het een nieuwe gewoonte in je leven te laten krijgen.

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Ik ben zelf een stevige stapper en haal dus dagelijks makkelijk 15000 stappen. Gelukkig want met mijn kapotte knie kan ik maar weinig andere sporten aan. Het geeft me een goed gevoel!

  2. ik heb altijd intensief gesport maar doordat is het fout gegaan en ik nu met een kapot lichaam zit wat eigenlijk wel heel graag wilt bewegen!! ik mag nu juist zo min mogelijk bewegen want elke beweging is bij mij 2 a 3 kg lichter wegen en dat is juist niet de bedoeling omdat ik al extreem weinig weeg
    ik word dan ook echt oprecht jaloers van mensen die lekker wandelen in het bos of een fiets tocht maken!!

  3. Ik maak vaak wel een planning in het voorjaar, maar in de herfst en in de winter lukt het me nu om mij daar aan te houden en moet ik mijzelf echt er toe zetten om in beweging te komen.

  4. trucje: ik beweeg 6 x in de week minimaal een half uur. Als ik elke dag van de week “moet” bewegen, dan gaat het snel fout: ik kan een dag niet, de volgende dag denk ik laat maar, deze week is toch al verknoeid…. en hup..daar ga ik al weer bergafwaarts. Wanneer ik nu een dag niet beweeg ( ik wandel een uur, of snelwandel een half uur) dan is dat dus de dag-dat-ik-niet-beweeg en maak ik de rest van de week de 6 dagen lachend vol…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *