Herken je eigen kracht

In herken je eigen kracht wil ik het hebben over innerlijke kracht. Waar komt innerlijke kracht vandaan en wat heb je nodig om je kracht te versterken en in te zetten.

Waar komt innerlijke kracht vandaan

Bij innerlijke kracht gaat het niet om kunnen of de kracht op brengen om iets te doen. Innerlijke kracht is de spiegel van wie jij bent. Hoe beter jij jezelf kent, je geestelijke en lichamelijke reacties op bepaalde situaties kent, hoe sterker je innerlijke kracht wordt.

Met innerlijke kracht ken jij zowel de positieve als negatieve kanten van jezelf en accepteer jij dat je goed bent zoals je bent. Jouw kracht ligt in het feit dat je bewust kunt sturen in je leven omdat jij jezelf heel goed kent.

Vaak zijn reacties automatismen waarbij we de onderliggende oorzaak waarom we op een bepaalde manier reageren, zijn vergeten. Als jij jezelf goed kent, dan weet je waarom je op een bepaalde manier reageert en dan kun je het ook veranderen. Niet makkelijk, maar wel haalbaar.

Automatismen zijn soms erg handig. Het zou toch heel vervelend zijn als we nog steeds moesten nadenken over hoe we die lepel naar onze mond moeten brengen of hoe we een been voor het andere zetten. Dit zijn gewoontes waar we eigenlijk niet meer over nadenken. Het kan juist heel nuttig zijn om nieuwe routines aan te leren. Maar sommige gewoontes kunnen ook een struikelblok zijn om je verder te ontwikkelen.

Ontwikkel je innerlijke kracht

Je ontwikkeld je innerlijke kracht door beter naar jezelf te luisteren. Je kunt dit doen door dicht bij jezelf te blijven en te voelen wat belangrijk voor je is of niet.

Mediteren en mindfulness geven je een rust moment om je te focussen op innerlijke rust. Want pas als je geest tot rust komt kun je horen wat het verbergt. Datgene voelen waar je normaal zomaar overheen stapt omdat je het gewend bent.

Innerlijke kracht heeft veelal te maken met het herkennen van je denkprocessen. Inzicht krijgen in waarom je op een bepaalde manier reageert of voelt, het helpt je om sterker te worden. Want alleen dat wat je weet, kun je sturen.

Er is geen éénduidig antwoord op wat jouw gaat helpen, iedereen is immers verschillend. Ik heb verschillende blogs geschreven die wellicht jouw hier behulpzaam in kunnen zijn. Mis je nog iets? Laat het me weten.

Waar ben jij trots op en is jouw kracht?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Ik heb vaker gelezen over het aanleren van nieuwe routines, omdat ik dat toen nodig had. En nu nog wel. Want routines geven vastigheid en hoef je minder over na te denken 🙂
    Ik denk dat mijn kracht is, dat ik goed weet wat ik wel en niet kan ;p

  2. Wat een mooi artikel. Zet je echt aan het denken over je eigen innerlijke kracht. Persoonlijk ben ik heel erg zoekende naar mijn innerlijke kracht. De afgelopen jaren stond ik door omstandigheden nogal op de automatische piloot, maar dit jaar ben ik echt heel actief bezig met mindfulness om mijn innerlijke kracht terug te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *