Herijk je doel

herijk je doel, vind je motivatie. Go en volg het stappenplan

Je hebt jezelf voorgenomen om bijvoorbeeld gezonder te gaan leven. In het begin gaat dat supergoed, je houdt je aan je eigen afspraken. Na een tijdje merk je dat je de motivatie begint kwijt te raken. Het wordt steeds moeilijker om het vol te houden en je komt steeds verder van je doel af te staan. Helaas, voor mij een realiteit. Ik heb dan de neiging om boos te worden op mezelf omdat het voelt als opgeven en dat is eigenlijk niet wat ik wil.

Tijd voor actie dus en het herijken van mijn doel en ergens mijn motivatie gaan terug vinden. Die motivatie is hard nodig om het weer voor een langere periode vol te houden.

Herijk je doel met de volgende stappen

 1. Omschrijf je doel. Wat wil je bereiken? En als deze enigszins afwijkt van de vorige keer is dat geen enkel probleem. Houdt het realistisch. Kleinere stappen maken gaat vaak beter dan met grote stappen snel thuis.
 2. Waarom ging je dit ook alweer doen? Wat zijn je beweegredenen? Je motivatie?
 3. Hoe ga je dit doen? Wat heb je nodig om je doel te bereiken? Waar zie je aan dat je het doel hebt bereikt?
 4. Wanneer ga je opnieuw herijken?
 5. Cadeautje.

Mijn doel herijkt

Om je een voorbeeld te geven om goed op gang te komen, is dit wat ik heb gedaan.

 1. Ik wil een gezondere levensstijl. Dat betekent dat ik vaker wil gaan bewegen, regelmatiger, dat ik gezonder wil eten en vooral minder snoepen. Mijn doelstelling is om minimaal 4x per week te gaan wandelen, minimaal een half uur. Na het wandelen drie spier versterkende oefeningen te doen en te rekken en strekken. Ik ben plus size, dus er mogen wat mij betreft nog wat kilo’s af en dat betekent maximaal 1700 kcal eten per dag. Hoe ik daar aan kom heb ik beschreven in het blog de 3 pijlers voor een gezondere levensstijl.
 2. Ik baal er gewoon van dat ik een onderkin heb, werk aan de winkel. Het andere punt wat mij frustreert is dat grote maten kleding toch vaak meer weg heeft van een zak dan dat het echt leuk staat. Ik wil graag weer een confectiemaat om die reden, dan heb je gelijk veel meer keuze. Ik ben afgehaakt omdat mijn doel zo ver weg lijkt. Dus maak ik het kleiner. Ik wil graag naar één maat kleiner, dat wordt dan 46/48 (ik heb een verschillende maat in broeken en shirts). Oh, dat voelt gelijk beter, dat kan ik wel.
 3. Ik voel me al veel positiever. Met de eetmeter app ga ik mijn calorie verbruik weer bijhouden. Ik ga NU het fitbit horloge omdoen, want ik ga 4x per week wandelen. Yes!! Te vaak op de weegschaal heeft eerder een negatief effect, dus vanaf nu 1x per maand, op de eerste dag.
 4. Dat betekent dat ik 1 oktober ga herijken. Dan ga ik kijken waar ik sta en of ik weer iets aan mijn motivatie moet doen. Dat lijkt best lang, maar geef jezelf ook de tijd om je doel te bereiken. Als de druk te groot is, is de kans op afhaken ook groter. Heb je in de tussentijd last van een dip, dan ga je gewoon eerder herijken.
 5. Nieuwe kleding kopen. Nee, dat is niet zonde omdat ik nog meer wil afvallen. Het is juist heel gezond om nieuwe kleding te kopen want er leuk uitzien is goed voor je gezondheid.

Jouw beurt

Ik gebruik het stappenplan om gezonder te gaan leven, maar je kunt het ook gebruiken om een ander project af te ronden. Opschrijven en duidelijk krijgen wat je wilt bereiken vergroot je motivatie. Je hebt er over nagedacht waardoor je doel scherper, concreter, is geworden. Je hebt ook bedacht hoe je dit doel gaat bereiken en welk gereedschap je hiervoor nodig hebt. Om te zorgen dat je ook echt begint heb je een einddatum gepland waarop je opnieuw gaat herijken. En als je slaagt verdien je een cadeautje, vind je ook niet? Met het cadeautje laat je aan de wereld zien wat jij hebt bereikt. De nieuwe kleding die je hebt gekocht, de prachtige freebie die je hebt gemaakt, de cursus die je hebt ontwikkeld of een nieuwe website, laat het aan iedereen horen. Laat jezelf zien, jij hebt dit bereikt, wees trots!! Je verdient het.

Ik ben er van overtuigd dat als je het echt wilt, je veel kunt bereiken. Daar schrijf ik over in de categorie gelukkig. Ik heb mijn plan getrokken. Het is nu jouw tijd om aan de slag te gaan. Waar ga jij stappen in maken?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Voor mij is het de truc om er een gewoonte van te maken. Motivatie verdwijnt inderdaad, en moet je hervinden. Daarom vind ik het makkelijker om op gewoonte te varen. Voor mij werkt dat goed: ik loop nu al 18 jaar hard terwijl ik een hekel heb aan sport : )

 2. Herkenbaar ik wilde ook afvallen verleden jaar. Elke middag aan de kwark en geen snoep. 7 kilo afgevallen maar het was geen makkie. Ook de hond kreeg nog langere uitlaat tripjes. Maar het is gelukt. En ook ik ging shoppen.

 3. als je dit soort dingen aangaat is het belangrijkste dat je je levenstijl veranderd 😉 ik houd mij niet met dit soort dingen bezig iig want ik hoef niet af te vallen maar een dikke 45 kg aankomen hihi

  1. Dat kan ook een doel zijn om te herijken. Misschien kun jij iets bedenken waarmee jij jouw leefstijl aanpast en met kleine stapjes er wat grammetjes bij krijgt. We hebben allemaal wel wat, maar ik heb maar één leven ( jij toch ook?) en daar wil ik alles uit halen. Lukt niet altijd, maar iedere stap, is er wel één. Succes meid. ♥️

 4. Als ik eenmaal een doel voor ogen heb, dan wil ik er uiteraard voor gaan, maar dat moet dan meteen en ook heel hard. Dit is natuurlijk niet realistisch. Mijn plan van aanpak moet haalbaar zijn en ik moet niet alleen maar in mijn vrije tijd met dat doel bezig zijn, er moet ook ruimte zijn voor andere dingen en relaxmomenten. Vind ik nog weleens lastig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *