Oude Hanzestad Harderwijk

Plein Harderwijk oude stad

Harderwijk is een oude Hanzestad. Een Hanzestad maakte in de middeleeuwen onderdeel uit van een samenwerkingsverband van kooplieden rondom de Oostzee, Noordzee en de lage landen. Deze samenwerkingen waren tot stand gekomen om de handel onderling te bevorderen en hun macht verder uit te breiden.

Stadswandeling

Harderwijk is dan ook een oude stad met nog een stuk vestigingsmuur en vele prachtige oude panden. Er zijn verschillende stadswandelingen beschreven op de website ‘Heerlijk Harderwijk‘. Ik kan je aanraden een stadswandeling te printen of een plattegrond op te halen bij het toeristen informatiepunt op de Donkerstraat. Op de plattegrond van de toeristen informatie staat ook een stadswandeling aangegeven. Wij waren er erg blij mee want het brengt je wel langs de mooiste straatjes en plekken.

Langs de winkels en op de kade

Harderwijk heeft ook nog een leuk (niet zo heel groot) centrum voor de winkelaars en aan de kade kun je heerlijk op het terras zitten. Er zijn verschillende soorten horeca te vinden, voor ieder wat wils. Je hebt er een prachtig uitzicht over het Wolderwijd (rivier), in het verlengde van het Veluwemeer. Mocht je nog even willen afkoelen. Er is zelfs een strandje te vinden aan de kade.

Andere uitstapjes in Harderwijk

In Harderwijk zijn ook nog een heleboel andere leuke dingen om te doen:

  1. Dolfinarium
  2. Korenmolen ‘De Hoop’ rondleiding en winkel
  3. Een tocht op het water met een botter (oude gerestaureerde vissersboot), deze worden georganiseerd door de botterstichting.

Wij waren maar één dag in Harderwijk, maar je kunt je er dus makkelijk meerdere dagen vermaken. Harderwijk is gelegen aan de Veluwe, waar heerlijk gewandeld kan worden. Natuurlijk zijn we ook op het strand van het Veluwemeer geweest, ook heerlijk voor een ochtendje. Dus een hotel of huisje boeken in deze omgeving werkt perfect of dit nu met of zonder kinderen is. Er is genoeg te doen en je hoeft je geen moment te vervelen.

Vakantie in eigen land is hartstikke leuk. Ga jij wel eens op vakantie in eigen land?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Harderwijk lijkt mij een hele leuke stad. De geschiedenis van de Hanze was in de middeleeuwen erg belangrijk. Het ‘centrum’ lag toen vooral in het oosten met Hertogdom Gelre als als machtigste positie. Wist je dat in Harderwijk de eerste universiteit stond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *