Glimlachen is gezond

Wie kent de uitdrukking niet ‘lachen is gezond’, maar vaker glimlachen ook. Een glimlach is namelijk goed voor je humeur en voor je gezondheid.

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je bent met een vriend(in), familie, en je licht dubbel van het lachen. De tranen rollen over je wangen. Heerlijk toch? Door vaker te (glim)lachen doe je veel voor je gezondheid, lichamelijk en psychisch.

Op je gezondheid.

Naar lachen en glimlachen is veel onderzoek gedaan. Het blijkt dat het bijdraagt aan pijnstilling, het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van de hoeveelheid stresshormonen, je immuun systeem verbeterd waardoor de kans op infecties afneemt.

Door te lachen komen stoffen vrij als endorfine, serotonine en dopamine. Endorfine is het stofje dat pijnverlagend en kalmerend werkt. Door het stofje dopamine voel je je gelukkiger en serotonine vermindert de kans op depressie. Als je bedenkt dat antidepressiva zorgen voor een toename van serotonine, dan begrijp je ook dat glim(lachen) essentieel is voor je geestelijke gezondheid.

Vaker glimlachen

Hoe doe je dat? Het begint met je bewust te zijn dat als je je mondhoeken ietwat omhoog trekt, je gelijk merkt dat je lichaam meer ontspant. Begin in de ochtend met een glimlach en bedenk welke leuke dingen je vandaag gaat doen. Sta daar een paar minuten bij stil terwijl je blijft glimlachen. Het gaat juist om de kleine dingen in het leven, die we eigenlijk als vanzelfsprekend ervaren, maar eigenlijk gewoon mooi zijn.

Zoals vandaag voor mij. Ik heb een zeurende kat, maar ik glimlach want ze wil steeds bij mij zijn, op schoot en aandacht, dan weer naar buiten. Het is lief dat ze zo op mijn aandacht gesteld is, andersom zou ik het niet willen. Ik heb vanmorgen even met mijn zusje geappt en haar operatie is goed verlopen, daar word ik blij van. Ik ben goed bezig met mijn blog en website, daar voel ik me blij en trots over. Ergens bij stilstaan helpt je te realiseren hoe mooi dingen zijn. Ik doe dit twee keer per dag, in de ochtend en voordat ik naar bed ga.

Glimlach iedere dag

Daarnaast helpt het om af te spreken met jezelf dat je voortaan aan iedereen een vriendelijke glimlach geeft. Vaak wordt dit beloond met een glimlach terug. Daarnaast is aangetoond dat mensen die veel glimlachen sneller en meer sociale contacten leggen. Niet zo gek, want om een chagrijn loop ik ook een boogje heen. Wist je trouwens dat als je vaker glimlacht, je ook meer open staat voor lachen. Win, win situatie. Naar wie glimlach jij vandaag?

In het boek ‘Het geluksproject’ van Gretchen Rubin vind je nog meer ideeën om mee aan de slag te gaan. Soms is een idee van een ander net het steuntje dat je nodig hebt om in actie te komen. Daarnaast bekijkt zij het op weer een andere manier, dat is verfrissend en zorgt voor nieuwe ideeën.

In ‘Je gelukkig voelen’ leg ik uit waarom je bewust zijn van hoe je je voelt zoveel invloed kan hebben op je gelukkiger voelen.

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Ik hoor vaak dat ik best chagrijnig kijk, niet bewust hoor, maar men denkt dan ook dat ik een humeur heb terwijl dat niet zo is .
    Ik zal er vandaag eens rekening mee houden en onderweg naar school glimlachen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *