Financiële buffer

een spaarpotje voor onvoorziene omstandigheden

Hoe groot moet een financiële buffer zijn en waar moet je rekening mee houden? Ik heb het voor je uitgezocht en ook een beetje voor mezelf.

Een financiële buffer oftewel sparen om onvoorziene uitgaven te kunnen betalen. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, de wasmachine gaat kapot, de koelkast kapot, onverwachts is er een grote reparatie aan de auto, zulk soort dingen. Niet de leukste uitgaven om voor te sparen, maar wel belangrijk. Het zou jammer zijn als je de leuke dingen ervoor moet laten schieten.

Onvoorziene uitgaven

Onvoorziene uitgaven waar je eigenlijk rekening mee zou moeten houden zijn witgoed, auto, huis en tuin en een overig potje. Ik spaar maandelijks een bedrag dat ik automatisch op een aparte spaarrekening laat storten. Dit is een meer jaren project. Bij onvoorziene omstandigheden heb ik dan altijd nog een spaarpotje oftewel een financiële buffer. Ik gebruik het ook om over een x aantal jaar de auto te kunnen vervangen.

een financiële buffer voor onvoorziene omstandigheden
nooit meer platzak zijn

Witgoed buffer

Een wasmachine en ander witgoed gaat minimaal 5 jaar mee. Dat betekent dat ik na 5 jaar minimaal één witgoed apparaat wil kunnen vervangen. Na twee jaar zou ik 480 euro hebben en eventueel iets kunnen vervangen. Omdat ik meerdere apparaten heb, reserveer ik voor minimaal twee witgoed apparaten per 5 jaar.

Auto buffer

Voor het vervangen van de auto spaar ik 80 euro per maand. Na 5 jaar kan ik dan een leuke tweedehands kopen voor 5000 euro of doorsparen. De 20 euro is voor onvoorziene extra kosten, die toch moeten gebeuren, Totaal spaar ik 100 euro per maand.

Huis en tuin buffer

Voor mij is dat een nieuwe HR ketel ooit, woning schilderen, dat soort zaken. Ik spaar daar 60 euro per maand voor, meer heb ik niet om te sparen. Soms is het keuzes maken wat echt noodzakelijk is. Maar door te sparen heb ik in ieder geval een behoorlijke buffer en kan ik bij lekkages of dergelijke verschrikkelijkheden gelijk actie ondernemen.

Overige buffer

Het is onmogelijk om alles in te schatten van tevoren, soms overkomt iets je. Voor deze noodgevallen spaar ik de 20 euro per maand. Dat is op jaarbasis toch 240 euro en ik heb al 8 jaar dit gespaard, leuk bedragje dus.

je kunt meer besparen dan je denkt

Nibud buffer

Op de website van het Nibud kun je deze test invullen om erachter te komen hoe hoog je buffer moet zijn. Hij berekend het totale bedrag dat je eigenlijk als reserve zou moeten opbouwen. Dit lukt vaak niet in één jaar. Het slimste is een spaarplan te maken voor 5 á 6 jaar, laat het een beetje afhangen van je eigen financiële mogelijkheden, heb ik ook gedaan.

Geld vind ik niet altijd het leukste onderwerp. Maar wat ik wel fijn vind is zeker te weten dat ik rekeningen kan betalen, prettig kan leven, kan sparen voor leuke dingen en een reservepot heb voor noodgevallen. Maak jij (of jullie) ook bewust keuzes over waar jouw/ jullie inkomen naar toe gaat?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. wij zetten elke week 200 euro opzij voor als er iets kapot gaat of als wij iets willen vernieuwen, daarnaast hebben wij ook een wekelijks bedrijf voor onze zakelijke buffers

  2. Absoluut, ik heb dit altijd van huis uit mee gekregen. Sparen is heel belangrijk en zorg dat je altijd een buffer hebt voor dure onvoorziene uitgaves. Ik doe dit nog steeds en geef dit mijn kinderen ook weer mee.

  3. Wat een goede tips. Ik zie vaak dat jongeren helemaal niet meer sparen ze leasen het wel of kopen het op afbetaling. Maar ze zien niet de gevaren die er in schuil gaan. Hoewel mijn partner en ik ook nog bij deze generatie horen hebben wij geleerd voor alles te sparen voor je het kunt kopen. Nou ja op ons huis na want dat lukte niet zonder hypotheek 😉

  4. ik ben van huis uit, zal ik maar zeggen,een sparder, ik vond het schokkend dat ik me moest realiseren dat geld op de bank, alleen nog fijn is als spaarpot, maar dat je dat geld bijna net zo goed in een sok onder je matras kan stoppen. Nou ja, meerdere sokken: voor elk potje een

  5. Ook al vind je geld niet het leukste om over te schrijven, je hebt mij er in ieder geval mee geholpen! Mooi om dat onderscheid te maken tussen de verschillende soorten onkosten. Ik ga ook even aan het rekenen!

  6. Ik heb niet altijd een buffer gehad, maar het is fijn om dat structureel te hebben. Wij hebben dit jaar een huis gekocht en hebben nu voor onszelf een buffer opgebouwd. Deze is nog niet zo groot als ik zou willen, maar we zijn bezig!

  7. Een financiële buffer hebben is inderdaad een goed idee, je weet nooit wat er allemaal op je pad komt. Wij zijn op dit moment aan het sparen voor onze bruiloft en dat deed me beseffen dat ik gemakkelijker dan ik dacht geld opzij kan zetten. Kwestie van keuzes maken.. dat blijf ik dus doen na de bruiloft.

  8. Wij hebben altijd een ruime buffer voor onvoorziene kosten. Daarnaast sparen we ook (nu al) voor studiekosten voor onze kinderen zodat ze zelf zo min mogelijk hoeven te lenen. Maar ja, je inkomsten minus uitgaven moeten dat wel toelaten natuurlijk, en ik weet dat dat niet voor iedereen mogelijk is. We gaan in die zin wel bewust om met geld

  9. Zou dat ook graag kunnen, maar momenteel gaat elke cent die binnenkomt, direct terug buiten aan basis behoeften. Sparen of een buffertje aanleggen lukt op dit moment echt niet

  10. Goed artikel. Ik heb niet veel uitgaves. Ik koop alleen etenswaren, betaal beetje mee aan was en elektra. Voor de rest koop ik alleen iets wat ik nodig heb. Alles wordt verder opgespaard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *