Emotie of gevoel

Nu zul je vast denken, dat is toch bijna hetzelfde. Maar dat is het toch niet. Ze zijn wel nauw aan elkaar verwant. Het is wel handig om te weten of je last hebt van een emotie of een gevoel. Voor beiden heb je namelijk een ander mechanisme ontwikkeld.

drie dames met verschillende emoties

Emotie

Een emotie is het makkelijkste te herleiden als je bedenkt dat het iets is dat je emotioneel raakt. Een emotie is iets dat je overkomt en waar je vaak geen controle over hebt. Het is vaak lichamelijk zichtbaar; je huilt van verdriet, je bloost van schaamte, trilt van angst, rood van woede of ……

Emoties overvallen je en zorgen ervoor dat het moeilijker is om helder te denken. Vaak is het verstandiger om eerst de emotie te verwerken, te beleven of te ervaren, voordat je erover gaat nadenken. Aangeven dat je er een nachtje over wilt slapen is in zo’n geval een verstandige optie.

Het voordeel van emoties is dat ze vaak heftig zijn, maar ook weer zo voorbij. Het is een reactie op iets dat je overkomt, hoort of ziet.

Gevoel

Gevoelens zijn veel rustiger van aard en hebben veel meer te maken met je intuïtie. Gevoelens geven weer wie jij bent en wat belangrijk voor jouw is. Het ligt veel dichter bij je innerlijke persoonlijkheid, je voorkeuren en afkeuren. Je kunt een goed gevoel bij iemand hebben of bij de sfeer of juist niet. Gevoelens zijn veel minder vluchtig dan emoties en brengen je bijna nooit uit je doen. Ze overkomen je namelijk niet, het is al een onderdeel van wie jij bent.

Emotioneel

Nu je weet dat een emotie je overkomt doordat er iets gebeurt, kun je achteraf ook beter zien waarop je met je emotie reageerde. Er is geen goed of slecht, emoties zijn een instinctieve reactie. Maar emoties kunnen gevoed worden door de ontwikkelingen die jij in je leven hebt doorlopen. Zo zal de één emotioneler reageren in een situatie als een ander. Ervaar jij je eigen reactie als storend, dan kun je onderzoeken wanneer je deze emotionele reactie krijgt. Het is een simpele oorzaak en gevolg (alleen niet zo simpel in de praktijk). Het gevolg is de emotie, maar wat is de oorzaak? Door hier meer inzicht in te krijgen, kun je hier mee aan de slag.

In het (on)geluk van aanpassen schreef ik dat voelen belangrijk is om er achter te komen wat voor jouw gevoel belangrijk is. Het voelen kan je ook helpen om achteraf te begrijpen waar de emotionele reactie vandaan komt.

Vindt je het lastig om je emoties helder te krijgen, dan kunnen onderstaande boeken je daarbij helpen:

Heb je echt serieuze problemen, dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Ik heb de neiging om gauw in tranen uit te barsten, niet omdat ik verdrietig ben maar omdat ik dit ontwikkeld heb als een mechanisme op boosheid, angst. Maakt het voor de ander lekker onduidelijk en voor mezelf best lastig. Heb jij ook zo’n emotie die best wel frustrerend is?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

    1. Het kan helpen uit te zoeken waar het gevoel vandaan komt. Je kunt dan oefenen door de door jouw gewenste reactie steeds voor jezelf te herhalen.

    1. Ik vind als je hulp inschakeld dat je juist laat zien dat je sterk bent. Je erkent dat je hulp nodig hebt en dat is de eerste stap naar je beter voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *