Drie oppeppers voor je zelfvertrouwen

Als jij jezelf niet belangrijk vind, waarom zouden anderen dat dan wel doen? Daarom drie oppeppers voor meer zelfvertrouwen.

Op één staat de belangrijkste persoon

En de belangrijkste persoon, dat ben jij! Het is natuurlijk heerlijk als je de erkenning van anderen krijgt. Je bent lief, aardig, hulpvaardig, slim of wat dan ook. Maar waarom krijg jij die erkenning niet van jezelf?

Een mooie oefening is iedere dag iets positief tegen jezelf zeggen, hardop. Dit wordt ook wel affirmaties genoemd. Jezelf leren dat je geweldig bent doe je door een periode iedere dag te herhalen hoe geweldig jij bent. Ga maar eens iedere dag tegen jezelf zeggen ‘Ik ben mijn eigen keuzes waard’ (als je vaak anderen voor laat gaan) of ‘Ik ben een lief persoon’ (als je het gevoel hebt niet geaccepteerd te worden. Je kunt er zelf vast nog wel meer bedenken.

Op twee staat jouw uitstraling

Wist je dat je gedachten worden weerspiegeld in je gedrag? Dus als jij gelooft dat jij het waard bent, dan ga jij je ook zo gedragen. Dat zorgt er weer voor dat anderen geloven dat jij het waard bent. Zij zullen door jouw vernieuwde gedrag zich anders naar je opstellen. Was je nog niet begonnen met affirmaties? Dan weet je nu waarom het juist wel een super goed idee is.

Op drie staat ‘hier ben ik!’

Nu je toch weet dat je het waard bent, door alle affirmaties. Wordt het tijd om een stap naar voren te zetten en de wereld te laten zien wie je bent. Want jij bent het echt waard! Maar als jij je blijft verstoppen, dan gaat nooit iemand dit zien. Dus zet af en toe een stap buiten je comfort zone. Je nieuwe gedrag bevestigd zien worden door reacties van anderen, dat is goed voor je zelfvertrouwen.

Daarom

Je gedrag bepaald voor een groot deel hoe er op je gereageerd wordt en dat zorgt weer voor een reactie van jouw kant. Geloven in jezelf weerspiegeld dus naar een ander. Dus wil je iets veranderen? Kijk dan hoe jij reageert en of dit gedrag ook het gewenste effect voor jouw heeft. Niet? Dan wordt het tijd om wat aan je zelfvertrouwen te gaan doen.

Je kunt nog meer over zelfvertrouwen lezen in het blog zelfvertrouwen 2.0 of misschien is het boek ‘Vergroot je zelfvertrouwen‘ van Robert Haringsma.

Heb jij zelfvertrouwen?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Ja ik kan oprecht zeggen, dat ik geloof in mijzelf. Dat is iets van de laatste jaren en je merkt het gewoon als jij vrolijk en blij bent, mensen om je maar ook vreemden dat ook naar jou toe zijn.

    1. Jij bepaalt waar je in het leven staat. Zelfvertrouwen is niet altijd makkelijk. Betekent niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Het is jouw leven en jouw keuze hoe je ermee omgaat.

  2. Het is niet altijd even makkelijk in jezelf te geloven, maar over het algemeen lukt het me aardig. Ik merk altijd dat het in elk geval enorm helpt om positief in het leven te staan en de mogelijkheden van situaties te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *