De valkuil van onzekerheid

twijfelen

Onzekerheid is iets dat je steeds verder onderuit kan halen. Daarom deel ik met jullie de valkuil van onzekerheid. Waar moet je op letten om te zorgen dat je zelfvertrouwen groeit en jij je minder onzeker gaat voelen. Het is niet de oplossing binnen één dag, maar een heleboel kleine dingen.

De twijfelaar

Doe ik het wel goed? Is het voldoende? Je ziet alleen wat je niet kunt. Je pakt daarom nieuwe dingen niet op, stelt het uit of ontloopt de situatie. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Meestal valt dat heel erg mee.

Zo ga je minder twijfelen

Je kunt veel meer dan je denkt. Werken met een notitieboekje helpt. Bijvoorbeeld: je wilt graag meedoen aan een discussie of project. Schrijf dit als titel in je boekje. Beschrijf daarna in bullets wat je daarvoor nodig hebt. Stel jezelf daarna de vraag aan welke bullets jij voldoet. Misschien voldoe je niet aan allemaal, maar je collega of vriend wel? Vast ook niet. Jouw specifieke kennis is dus ook een positieve bijdrage. Op deze manier kun je je onzekerheid wat verminderen.

Hoe je het aanpakt om met een plan (dat je steeds maar uitstelt) aan de slag te gaan en over je twijfels te stappen lees je in 4 stappen van twijfelaar naar doorzetter.

BoekenBoeken

Blijf je piekeren? Maak dan gebruik van het anti pieker plan en vergroot je innerlijke kracht.

Vragen om bevestiging

Wat vind jij? Heb ik het zo goed gedaan? Van jezelf zeggen dat je iets kunt, dat is voor mij best een dingetje. Ik klop mezelf niet graag op de borst. Maar eigenlijk vraag je nu aan een ander om dit voor jouw te doen. Je vraagt aan de ander de bevestiging die jij jezelf niet kunt geven. Je stelt je afhankelijk op en laat een ander bepalen wie jij bent, waar jij aan moet voldoen. Het is juist belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en je eigen keuzes te maken. Juist doordat je zelf keuzes maakt kan je zelfvertrouwen groeien. Het gaat uiteindelijk om jouw en niet die ander.

Soms is het lastig om ‘Nee’ te zeggen, maar ook dat valt te leren. Hoe je dat aanpakt lees je in 10 ideeën om vaker NEE te zeggen.

Eisen versus realisme

Een grote valkuil is om hele hoge verwachtingen en eisen aan jezelf te stellen of te denken dat dit in een hele korte periode haalbaar is. Draai dan de vraag eens om en doe alsof jouw beste vriend(in) je vraagt of het doel dat hij/zij zichzelf stelt haalbaar is. Wat zou jij dan antwoorden? Wat zou jij aangeven dat realistisch is? Wat zou jij hem/haar adviseren?

Het kan ook helpen om dit samen met iemand die je kent als een soort rollenspel letterlijk te doen. Het helpt om je ogen te openen en een beter zicht te krijgen op wat realistisch is. Of vraag eens aan iemand die jouw goed kent wat je beste eigenschap is en waar je goed in bent. Vraag dan ook waarom en waar dit uit blijkt. Schrijf het op. Ik heb het vaker over notitieboekjes omdat we de neiging hebben om datgene wat we niet durven geloven het liefst zo snel mogelijk te vergeten. Door het op te schrijven kun je het later nalezen. Als jij leest ‘Naam zegt dat ik goed ben in … want ….’. Dat geeft je zelfvertrouwen een boost. Opschrijven zorgt dat je onthoudt waar je goed in bent, waar je kwaliteiten liggen.

Realisme is erg belangrijk als je minder onzeker wilt worden en meer zelfvertrouwen wilt krijgen. Geef jezelf dan ook de tijd om iets te leren. Niemand wordt geboren als alleskunner.

Zelfvertrouwen

Eigenlijk zou je het kunnen zien als een soort weegschaal. Ben je veel onzeker, dan is je zelfvertrouwen laag. Om minder onzeker te worden, moet je dus werken aan je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen krijg je door steeds opnieuw de bevestiging te krijgen dat je iets kunt. Heb je al een notitieboekje aangeschaft? Lees een bevestiging honderd keer terug, dan ga je er vanzelf in geloven.

Ik heb daarom op Not 2 Limited zelfs een hele categorie gewijd aan zelfvertrouwen. Het is wat Not 2 Limited (vertaald betekent dit: niet te beperkt) eigenlijk zegt, je limiet is onbeperkt. Jij bepaald de grens van je kunnen. En als je ervoor kiest, dan kun je heel veel leren en ontwikkelen. Zelfvertrouwen is daar een heel belangrijk onderdeel in.

Daarmee is onzekerheid dus best lastig om aan te pakken. Het bestaat uit meerdere facetten. Kies om met één ding aan de slag te gaan. Het kost tijd. Vergeet dat notitieboekje niet! Maar er komt een dag dat jij zegt, ik kan/ben ….. We hebben niet voor niets de uitdrukking ‘Rome is ook niet in één dag gebouwd’ en dat geld ook voor alles dat jij wilt leren of bereiken.

Wat wordt jouw eerste punt in je notitieboekje?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. mijn “truc” was onzekerheid om te buigen naar groei. Dus niet dat gemiep van oooo ik ben niet goed genoeg maar: oke dit ging redelijk, wat kan er beter,hoe ga ik dat de volgende keer doen. helpt echt

 2. Ik heb daarin ook al bijgeleerd, gelukkig, ik was wel heel onzeker. Sinds kort geloof ik ook echt dat ik wel degelijk iets kan: oef! Daar was wel therapie voor nodig, want dat had onderliggende oorzaken. Het zijn wel goede tips, want ik merk dat ik er een deel ook van toepas, opschrijven en lijstjes. Bevestiging zocht ik lang bij anderen, tot ik een vriend had die me gewoon zei “Maakt het uit wat ik ervan vind? Wat vind jij ervan?” en hij zei dat elke keer opnieuw. Eigenlijk had hij gelijk… misschien een goeie tip voor de omgeving, als iemand om bevestiging vraagt, want hoe frustrerend ik dat antwoord in het begin ook vond, het heeft mij ongelooflijk vooruit geholpen.

  1. Je bent alleen aan jezelf verantwoording schuldig. Wat een ander vindt, wel iedereen mag zijn eigen mening hebben. Jouw leven, jouw keus. En nee, niet altijd makkelijk.

 3. Onzekerheid is niet perse iets slechts, het laat zien dat je inleeft in anderen en graag je best wilt doen. Daarnaast kan je leren minder onzeker te zijn. Mooi artikel

 4. In mijn notitieboekje zou als eerst mogen staan, trots zijn op mezelf, te vaak ben ik onzeker ( dat dus) over wat ik doe en of ik het wel goed doe. Door dit op te schijven en het op papier te zien, wat ik wil doen, hoe ik dit ga doen, werkt voor mij zeker heel goed, Ik gebruik hier mijn Bullet Journal voor.

 5. Naarmate ik ouder word, merk ik wel dat ik mij minder van de mening van anderen aantrek en dat ik puur handel op basis van mijn eigen vertrouwen. Dat werkt het beste, in ieder geval voor mij.

 6. Ik was vroeger ook echt heel onzeker en bang alles fout te doen maar door middel van therapie en volwassener worden heb ik er nu minder tot geen last meer van.

  Ik kan op mezelf aan dat ik alles eventueel alleen kan doen zonder hulp van anderen, en zo niet dan leer ik het! Ik zie onzekerheid niet meer als een valkuil maar ruimte om te leren! Je leert zoveel van hoe je gedachtes werken en hoe dit uiting geeft.
  Wat mij vooral hielp is mijzelf vragen stellen als: is het echt zo? Hoe voel ik mij hierbij?

  1. Gedragingen zijn vaak gewoontes, ook die van onzekerheid. Door je hier bewust van te zijn kun je ze veranderen. De valkuil slaat meer op het feit dat het je kan belemmeren in je ontwikkeling omdat je iets niet durft op te pakken. Hoe meer je leert, hoe minder je last hebt van onzekerheid. Dus, dat klopt wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *