De jaarafrekening energie – 10 handige weetjes

Ieder jaar is het weer een verrassing, de jaarafrekening energie. Meestal krijg ik geld terug en moet ik maandelijks meer gaan betalen, een vreemde combinatie. Voor mij een reden om een keer goed uit te zoeken hoe het nu zit met de jaarafrekening energie. Deze 10 handige weetjes helpen bij het zoeken naar een (andere) energie leverancier.

1. Slimme meter

In Nederland wordt iedereen een slimme meter aangeboden, sommige zullen deze al hebben. Deze meter registreert dubbel tarief stroom, handig om rekening mee te houden bij het zoeken naar een andere energiemaatschappij. Meer over de slimme meter kun je lezen in het artikel van de consumentenbond.

2. Meterstanden

De beste vergelijking maak je met de meterstanden van het afgelopen jaar. Vaak worden op vergelijkingssites welkomstbonussen en dergelijke mee verrekend in het maandbedrag. Dus kijk in eerste instantie naar het jaarbedrag en vergelijk het met wat je afgelopen jaar hebt betaald. Dan is het verschil in kosten het meest duidelijk. Maandelijkse kosten kunnen ze eigenlijk niet goed weergeven, iedere energie leverancier heeft daar zijn eigen bereken methode voor. Die vraag kun je daarom het beste stellen aan de energie leverancier zelf.

3. Welkom

Tegenwoordig kun je ieder jaar een welkomstbonus binnen halen, als je tenminste bereid bent om te zoeken naar een andere energie maatschappij. Ik ben wat aan de luie kant en doe dit niet ieder jaar, ik let dan ook meer op hoe de maandelijkse kosten zijn opgebouwd. Ieder jaar een welkomstbonus binnen halen zou verstandiger zijn, maar voor mij is een vaste energieprijs, weten waar ik aan toe ben, belangrijker. Het helpt mij om financieel overzicht te behouden.

4. Groen of grijs

Zo’n beetje iedere vergelijkingssite geeft je de mogelijkheid om dit of aan te vinken of terug te zien in de overzichtslijst. Aan jouw de keuze waar je voorkeur ligt. Ik vink meestal niets aan, en kijk voor een gunstig tarief en zo groen mogelijk.

5. Energie leveranciers

Er zijn er veel in Nederland, grote en kleine bedrijven. De kleinere bedrijven hebben zich vaak meer gespecialiseerd in groene energie, maar de meesten produceren deze niet zelf, dit zijn vaak de grotere maatschappijen. Een uitgebreid artikel hierover is verschenen op energievergelijk. Persoonlijk ben ik een voorstander van energie van de producent, dan weet je waar de energie vandaan komt, dus mijn keuze gaat om die reden richting de grotere bedrijven. Er staat in het artikel van energievergelijk ook een mooi overzicht van energie maatschappijen.

6. Vergelijken

Er zijn ontzettend veel vergelijkingssites, hieronder een lijstje met de meest voorkomende:

7. Energiecontract

Er zijn verschillende soorten energie contracten. Contracten voor onbepaalde tijd en voor bepaalde tijd, dit is meestal één, twee of drie jaar. Bij beiden is het mogelijk om zowel variabele als vaste energietarieven te hebben of zelfs een combinatie hiervan. Vaste energietarieven wijzigen niet gedurende de looptijd. Bij variabele tarieven kan de hoogte van het tarief een aantal keer (meestal twee tot 4 keer) per jaar wijzigen, dit kan zowel een voor- als een nadeel opleveren. Dit komt niet altijd even duidelijk naar voren op de vergelijkingssites, maar kan een groot verschil maken in de kosten. Kijk hier dus goed naar en mocht je twijfelen, bel dan de energiemaatschappij, dan weet je het zeker.

8. Voorwaarden

De voorwaarden lezen, verschrikkelijk. Het zijn vaak ellenlange verhalen waarvan je niet weet wat nu wel of niet belangrijk is. Kijk in ieder geval even naar de voorwaarden voor de looptijd, opzegtermijn en de regels over tussentijdse prijswijzigingen door een verhoging van de energiebelasting of een stijging van de leveringsprijs. Ik, blond, ging er vanuit dat met een vaste prijs, het maandbedrag niet zou veranderen, niet dus.

9. Opzegtermijn

De opzegtermijn is dertig dagen, ongeacht het type contract dat je hebt afgesloten. Wacht dus niet tot de laatste dag om je opzegging bij de energieleverancier te melden, want dan duurt het nog dertig dagen langer. Vaak voldoet het doorgeven van de einddatum van je huidige contract aan de nieuwe leverancier afdoende.

10. Contractbreuk

Heb je een contract voor 1, 2 of meerdere jaren en wil je er eerder vanaf, dat kan maar kost je geld. De boete voor contractbreuk wordt apart berekend voor het gasdeel en het stroomdeel. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximale hoogte van de boete vastgesteld. Zelfs met boete kan het nog interessant zijn om over te stappen naar een andere energie leverancier. Er zijn een aantal energie leveranciers die de boete zelfs voor je willen betalen, hier zitten vaak wel voorwaarden aan vast zoals bijvoorbeeld een langer vast contract. Vragen staat natuurlijk altijd vrij. Hieronder een overzicht van de boete bij de resterende looptijd van het contract:

Resterende looptijd Gas stroom
Tot 1,5 jaar €50,- €50,-
1,5 tot 2 jaar €75 €75
2 jaar tot 2,5 jaar €100 €100
2,5 jaar en langer €125 €125

Met bovenstaande weetjes heb ik een andere energie leverancier gevonden. Ik heb daarmee een mooie besparing kunnen realiseren, ik hoop jij straks ook. Die besparing ga ik ook echt sparen. Mocht jij nog een geweldige tip of weetje hebben, laat het me weten.

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Handig overzicht! Uit ervaring kan ik ook zeggen dat het helpt als je niet blind staart op een goedkoper maandbedrag van een concurrent. Dat klinkt leuk, totdat je dik moet bijbetalen op je jaarafrekening!

  2. Een handig overzicht. Wij stappen elk jaar over en dat bespaart ons flink wat. Vooral steeds die bonus. Dat is de moeite van het overstappen (wat zo gedaan is) wel waard

  3. Laagste prijs is voor mij niet belangrijkste argument. Bovendien hebben we nu door onze zonnepanelen dusdanige blage maandlasten dat het weinig uitmaakt. De belastingen en leveringsko stem zijn namelijk overal hetzelfde.

  4. Wat een handig overzicht. Wij zullen niet zo snel meer overstappen van energielever dan maar wat meer betalen. We hebben 2 keer zoveel problemen hier mee gehad buiten onze schuld om. Uiteindelijk is dat allemaal goed gekomen maar waren we een paar maanden verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *