De 5 aspecten van werkgeluk

Van gelukkig zijn krijg je meer energie. Maar wat kun je nu zelf doen om hier meer invloed op te krijgen. Onderzoek waar jij staat in de 5 aspecten van werkgeluk. De 5 aspecten dragen ieder afzonderlijk bij aan je gelukkiger voelen op het werk.

Met meer plezier naar je werk

De 5 aspecten van werkgeluk

  • Betekenis
  • Autonomie
  • Plezier
  • Competentie
  • Verbondenheid

Betekenis

Als mensen willen we graag een bijdrage leveren die zinvol is voor onszelf of voor een ander. Of je nu bijdraagt aan een soepel proces, een verbeterde gebruikservaring, leesbaarheid of wat je werk ook inhoudt. Iedereen wil graag van toegevoegde waarde zijn. Dit geldt ook voor het product of de dienst waar jij aan bijdraagt op jouw werk.

Heb jij jouw toegevoegde waarde voor het proces, product of dienst wel eens beschreven? Word je hier blij van? Ja? Dan vooral doorgaan met wat je doet. Nee? Waar zou jij dan beter op je plek zitten? Is dit haalbaar? Bespreekbaar? Kun je het leren? Ga het gesprek aan op je werk. Werknemers die het namelijk naar hun zin hebben, zijn gemotiveerd om te werken. Daar heeft een werkgever hele fijne werknemers aan.

Autonomie

In je eigen tempo aan het werk. Zelf bepalen welke taak je eerst uitvoert. Hoeveel autonomie heb jij op je werk? Mag jij zaken zelf bepalen of wordt alles in tijd en inhoud van tevoren voor je bepaald. De één heeft meer behoefte aan autonomie dan de ander.

Dus stel jezelf de vraag of jij voldoende vrijheid in je werk ervaart of niet. Ben je niet tevreden? Ga in overleg en bespreek de mogelijkheden om voor jouw meer autonomie te creëren. Scheelt de ander werk als jij het doet en maakt jouw gelukkiger.

Plezier

Werkplezier heeft te maken met de dagelijkse werkzaamheden die je doet. Wordt je uitgedaagd of ben je er goed in? Dat draagt bij aan je werkplezier. Wordt het gezien door een collega? Erkenning verhoogt het plezier. Krijg je de erkenning niet, vraag het dan eens aan je collega. Werkt trouwens twee kanten op. Vergeet niet af en toe een pauze tussendoor te plannen, even ontspannen draagt ook bij aan het plezier.

Competentie

Je hebt het ontdekt, hier ben je goed in. Het is leuk dat jij dit weet, maar het zou nog veel leuker zijn als anderen dit ook zouden zien. Dus loop er mee te koop en vertel tussen neus en lippen al je successen. Dan komt die bevestiging er ook wel. Heb je je competenties nog niet ontdekt? Check dan eens dit blog over de uitdagingen in het leven: @werk. Twijfel je over wat je kunt, zoek het uit met het blog ontdekkingsreis naar je talenten.

Verbondenheid

Samen is gezelliger dan alleen en dat geldt ook voor werken. Het is voor je werkplezier en voor je gezondheid dan ook belangrijk dat er een prettige sfeer heerst op de afdeling. Leuke collega’s maken het leven een stuk prettiger. Is dit niet het geval? Maak het dan bespreekbaar. Blijven zitten en met tegenzin naar je werk gaan is geen oplossing. Afhankelijk van waar je werkt, kun je wellicht schuiven met werkplekken of op een andere afdeling plaats nemen. Niet alles is altijd op te lossen en we hebben allemaal een inkomen nodig. Maar onderneem actie en wacht niet totdat je straks er doorheen zit. Denk anders eens na over een interne of externe sollicitatie. Het duurt misschien even voordat je ander werk hebt, maar weten dat je straks ergens anders zit kan al enorm helpen. In ieder geval om het nog een tijd vol te houden.

Werk je zelfstandig of voornamelijk thuis? Ga dan eens op zoek naar gezamenlijke werkplekken, dan heb je ook collega’s. Iedereen heeft af en toe behoefte aan een ander, als sparringpartner of voor de gezelligheid. Tegenwoordig zijn er in bijna iedere grotere stad wel co-werk plekken te vinden.

Op het werk

De meeste van ons brengen aardig wat tijd door op het werk. Niets verkeerd mee, zorgt toch voor een inkomen, maar wel belangrijk is dat je het werk ook met plezier doet. Met tegenzin werken kost gigantisch veel energie en vergroot de kans op overspannenheid, depressie of burn-out. Dat gun jij jezelf toch niet.

Soms is het best lastig om de signalen vroegtijdig te herkennen. Met de 5 aspecten kun je in ieder geval in kaart brengen in hoeverre jouw werk bijdraagt aan je gelukkig voelen.

Daar zijn de 5 aspecten van werkgeluk dan ook voor bedoeld. Je te helpen inzicht te krijgen in de onderdelen die bijdragen aan meer werkplezier.

Aan het werk

Ik scoor op verbondenheid op dit moment slecht, ik werk voornamelijk thuis. Nu ben ik iemand die goed alleen kan werken. Maar op dit punt is er voor mij nog werk aan de winkel. In welk aspect mag jij nog wel wat energie steken?

Ik kwam dit leuke boekje tegen met 107 losbrekers voor meer plezier op het werk. Een boekje met 107 grappige en leuke opdrachtjes voor meer plezier voor jouw en je collega’s. De opdrachten laten je stil staan bij, geven je een lach en lol samen met je collega’s. Echt een leuk boek.

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Ik werk drie van de vijf dagen dat ik werk thuis. Waar ik het vroeger fijn vond op kantoor, werk ik tegenwoordig vaak liever in rust en stilte thuis. Gelukkig kan ik redelijk zelfstandig werken 🙂

      1. Ik heb een boek gelezen over het vinden van je eigen kwaliteiten en wat jou werkgeluk biedt. Dat vond ik een echte aanrader. En het heeft ook raakvlakken met wat jij schrijft. Echt inspirerend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *