De 3 pijlers voor een gezondere levensstijl

De meesten kennen het wel. Eigenlijk moet je nog een aantal kilo’s afvallen en op korte termijn lukt dat wel, alleen komen ze er daarna altijd weer bij. Zo werkt het in ieder geval bij mij, jojoën is mij dan ook niet onbekend. Ik was het dan ook zat. Door mijn overgewicht en levensstijl is mijn energie niveau altijd laag. Ik wil me graag weer fit voelen, leuke kleding aan en vooral niet weer aankomen.

De drie pijlers

Alleen met afvallen bezig zijn werkt niet. Om op een gezond gewicht te komen en te blijven dien je alle pijlers te versterken. Door aan alle drie de pijlers te werken kun je de brug overkomen en een gezondere levensstijl ontwikkelen. Om deze gezondere brug op te gaan heb je deze drie pijlers nodig;

 • gezonder eten
 • bewegen
 • gezonde geest

Gezonder eten

We weten allemaal dat gezonder eten goed voor ons is. Voor de meeste onder ons betekent dat meer groente en fruit eten. Wil je graag weten wat je precies wel en niet zou moeten eten, kijk dan even op de website van het voedingscentrum. Je kunt er ook je maximale kcal inname berekenen. Ze hebben trouwens ook een handige app ontwikkeld, de eetmeter, voor als je een tijdje je calorie inname wilt bijhouden. Persoonlijk vind ik de app handig omdat je op die manier een beter inzicht krijgt in wat je op een dag eet en drinkt. Nu vindt ik het voedingscentrum vrij streng. Ik kies er daarom voor te eten volgens de methode van Mieke Kosters in Het geheim van slanke mensen, dat past beter bij mij. Volgens deze methode kies je slank en mag je ook iedere dag iets minder gezonds.

Afvallen is bij een gezonde levensstijl niet de hoofdzaak, gezondere keuzes maken is. Nu wordt er vanuit gegaan dat als je weinig tot niet beweegt een vrouw gemiddeld zo’n 2000 kcal per dag verbrand. Ik gebruik een sporthorloge, de fitbit alta HR, om mijn calorieverbranding bij te houden. Dagelijks verbrand ik per dag ongeveer 2400 kcal, ik heb mijn streven daarom gezet op 1700 kcal per dag. Ik wil minimaal 500 kcal per dag minder eten dan ik verbrand. Soms ga ik er overheen, daarom heb ik ook wat speling in mijn kcal inname. Dan begin ik gewoon de volgende dag opnieuw. Het gaat uiteindelijk om de gezondere levensstijl en ja ik val dus ook af.

Bewegen

Sporten is geen hobby van me. Gelukkig is wandelen juist heel goed als je wat kilo’s kwijt wilt raken. Ik ga daarom iedere dag minimaal een half uur wandelen. Doordat je dagelijks minimaal een half uur wandelt neemt je conditie toe. Je spieren worden sterker en daardoor verbrand je weer meer calorieën. Ga op zoek naar een fijn stukje natuur of omgeving in de buurt en je gaat merken dat je voor je plezier nog langer gaat wandelen.

Daarnaast ga ik één keer per week naar slowsports. Slowsports is voor mensen die al lang niet meer hebben gesport, niet zo sportief zijn aangelegd of eigenlijk niet zo van sporten houden. Slowsports vindt buiten plaats, er wordt veel gewandeld en daarbij lenigheidsoefeningen en krachtoefeningen gedaan. De oefeningen worden aan ieders niveau aangepast. Het is een gezellige groep, samen bezig zijn en plezier hebben staat voorop. Mocht je interesse hebben kijk even op de website van slowsports.

Gezonde geest

Dit vindt ik de lastigste. Vaak heb je allerlei verplichtingen en blijf je maar doorrennen en doorgaan. Maar de truc is om een paar keer per week ‘relax tijd’ voor jezelf te plannen. Regel bijvoorbeeld met je man dat hij de kinderen naar bed brengt en dat jij dan lekker even tijd voor jezelf hebt. Of sla het huishouden vandaag een keertje over, het kan morgen ook. Ga iets ontspannends doen en dat is niet voor een beeldscherm hangen, maar iets leuks doen. Plan iedere week een uurtje bloggen, kleuren, koffie drinken met een vriendin, lees een goed boek, wat je ook leuk vindt. Richt een plekje in waar jij je even kunt terugtrekken en lekker je eigen ding kunt doen. Het hoeft niet groot te zijn, met een tafel en een comfortabele stoel kom je al heel ver. Zet deze dan niet in de woonkamer, want dan ben je nog steeds met anderen bezig.

Tijd voor jezelf is belangrijk, zodat je weer kunt opladen, zodat je even kunt ontspannen. Zeg een keer nee en houd rekening met jezelf in plaats van met anderen. Dit beetje ruimte dat je claimt, gaat jouw helpen om een gezondere geest te krijgen, minder te stressen. Zo kun je weer eens lekker in de flow van je hobby kruipen, want daar krijg je energie van. Twijfel je of weet je echt niet waar jij blij van wordt, doe dan net als Gretchen Rubin. Plan een jaar met kleine ideetjes om meer te genieten van je leven. Zij schreef er een boek over ‘Het geluk project‘. Ik was laaiend enthousiast na het lezen van het boek en heb gelijk mijn eigen project bedacht.

Tot slot

Een gezondere levensstijl blijft lastig. Dwing niet, maar begin met kleine stapjes, dan kom je er ook. Het is belangrijk om aan alle drie de pijlers te werken. Gezonder eten, betekent dat je meer voedingsstoffen binnen krijgt. Bewegen zorgt dat je de calorieën verbrandt. Als jij je gelukkig voelt dan heb je geen reden om te stoppen met een gezonde levensstijl. Dit zijn de drie pijlers die mij helpen. Heb jij nog ideeën die zouden helpen om gezonder te leven?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Leuk artikel. Zelf probeer ik ook gezonder te leven. Dit door middel van meer plantaardig en onbewerkt voedsel te eten. Daarnaast merk ik dat een opgeruimd huis zorgt voor meer rust in mijn hoofd.

 2. Ik ben juist weer begonnen met het invullen van e eetmeter, dit geeft me zoveel inzicht in wat ik eet en drink, daar leer ik veel van en merk ook meteen veranderingen als ik deze aanpas. Daarnaast wandel ik elke dag een half uur en ja dat laatste punt, dat is ook hier misschien wel het aller lastigste. Tijd voor mezelf en ontspanning zou ik vaker aan moeten denken.

  1. Maar je bent super goed bezig en tijd voor jezelf. Kun je niet zeggen kwartier per dag minimaal en dan ga ik ….
   Bijv een tijdschrift lezen en een bakkie, kleuren, lekker maskertje, wat jij leuk vindt. Een kleine pauze om iets voor jezelf te doen helpt al enorm.

 3. Ik struggle al jaren met mijn gewicht, heb me er nu bij neergelegd dat ik geen maatje 38 (meer) heb en dat prima. Ik fiets elke dag naar m’n werk, loop en beweeg daar ook de hele tijd..de zorg staat eenmaal niet stil. Ik mediteer en doe yoga en eet naar mijn mening zeker gezond. (geen pakjes, zakjes, junkfood etc. Kruiden en groenten van onze mini moestuin en flexitariër.) Lichamen zijn nu eenmaal anders gebouwd. Happy zijn in je vel dat vind ik het belangrijkste. 🙏💞

  1. Gezond is belangrijkst. Het gaat niet om een maat en voor iedereen is dat verschillend. Voor mij is gezond zijn een manier om te zorgen dat ik fit en flexibel blijf, ook als ik straks nog ouder ben.

 4. Ik ben ook dol op wandelen en sinds ik de fitbit heb, ben ik ook heel erg met mijn stappen bezig. Challenges met anderen zijn ook super motiverend! Leuke blog ook

 5. En meer als op vakantie leven. Op vakantie zijn mensen vaak veel soepeler, flexibeler. Zodra ze dan thuis zijn, moeten ze van zichzelf opeens weer zoveel.

 6. Leuk artikel. Ik ben nu zelf ook weer bezig om mijn gezonde leefstijl op te pakken omdat ik erg ziek bsn geweest. Ik moet juist weer een beetje aankomen maar wil dit doen door spieropbouw en niet teveel vetpercentage.

  Ik merk wel altijd dat ik mij tien keer beter en energieker voel met gezonde voeding en meer bewegen.

 7. De link naar ‘het geluks project’ werkt niet (bij mij in ieder geval). De laatste vond ik het meest interessant. Ik ben ervan overtuigd dat het met name van binnen moet komen om een levensstijl aan te passen. Dus de geest moet het willen en dan komt de rest ook. Niet vanzelf, want wilskracht komt er ook bij kijken. Maar een verandering ingaan moet je echt willen. Ook ik loop mijzelf regelmatig voorbij. Ik moet mijzelf echt dwingen om een rustmoment te nemen. En nee, dat gaat mij lang niet altijd goed af. I must admit that.

 8. Ik ben eigenlijk nooit bezig met afvallen en dergelijke. Gewoon lekker leven en natuurlijk af en toe op je eten letten, maar nooit bewust of dat ik alles ga bijhouden. Vind dat eigenlijk een beetje ongezond hoe men altijd maar met afvallen en dieeten bezig is. Meer sporten is iets wat ik wel met doen hoor, wat dat betreft kan mijn lichaam wel iets ‘gezonder’ worden. 😉

  1. Klinkt alsof jij niet echt snel aankomt. Mensen verschillen, door allerlei redenen komt de één meer aan dan de ander. Soms betekent dit dat als je niet bewust met voeding omgaat, je fysiek daardoor minder kunt. Voor mij is dat een reden om bewust stil te staan bij wat ik eet. Ik heb dat een periode niet gedaan en had met stomme dingen als traplopen gewoon meer moeite,dat wil ik niet meer. Het gaat niet om het afvallen, maar de balans tussen lekker, je goed voelen en je fysieke mogelijkheden.

 9. Ik heb een hormonale stoornis en dus overgewicht…
  het is wel pas door de focus niet meer te leggen op het afvallen dat ik met plezier meer gezonder ging leven en deze 3 pijlers ook effectief heel goed kan volhouden, daarvoor vond ik het behoorlijk frustrerend dat het niets leek uit te halen, zie je, zelfs koolhydraatarm werkte niet om af te vallen…
  Het is de bedoeling gezond te zijn, niet om af te vallen, want dat lukt toch niet bij jou, zei mijn diëtiste… Ik ben ze hier heel dankbaar voor, ik heb overgewicht, maar heel goede bloedwaarden en een goede conditie… Ik eet veel gezonder dan mijn slanke buur en kan veel langer fietsen of bewegen dan hem… Gezondheid zit niet in gewicht en ik ben blij dat ik dat inzag, al heeft dat lang geduurd. Ik ben er wel blij om, en zoals mijn diëtiste zegt “ik ken niet veel mensen die zo veel en nog zo gemakkelijk kunnen bewegen met een gewicht als het uwe” en dat is wel degelijk omdat ik die pijlers volg! 😉

  waardevol artikel, zeker wel! Alleen de eerste zinnen met meteen de insteek van die kilo’s vind ik persoonlijk dus heel wat minder, maar dat is uit eigen ervaring…

  1. Dat snap ik. Ik vind de balans tussen de drie ook het belangrijkst. Ik hoef en kan ook geen maatje 38, maar als je je goed voelt en kunt doen wat je wilt, heb je het perfect geregeld. Super tof jouw verhaal.

 10. Ik denk dat mindset het allerbelangrijkste is bij een gezonde levensstijl. Ik sportte tot twee jaar geleden niet graag, vond niets leuk en vond het allemaal maar lastig. Tijdens mijn vakantie in Amerika ging ineens de knop om en realiseerde ik dat ik het niet voor de buitenwereld deed maar voor mijzelf. Tijd voor mezelf, zorgen voor mezelf en mijn lichaam. En daar hoort gezond eten en op tijd rust nemen ook bij. Omdat je lichaam het motortje is voor alles wat je verder wilt doen in je leven. Die realisatie – en daarmee ook loskomen van de weegschaal – was voor mij de key om mijzelf een gezondere levensstijl eigen te maken.

 11. Zelf maagverkleining gehad dus voeding en bewegen is heel erg belangrijk. Maar ondertussen geniet ik elk weekend van witte wijntje en bij verjaardagen van alle snacks en taart wat beschikbaar is.

 12. wandelen is heerlijk, ik doe het veel en niet eens omdat he tmoet. Een tijdlang eb ik om af te vallen bewust elke dag een uur gelopen…het maakte geen klap uit..Nu loop ik gewoon voor d elol

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *