Boek ‘Het geluksproject’ van Gretchen Rubin

Heb jij dat nou ook? Onvrede met je huidige leven, niet genoeg plezier, niet genoeg doorzettingsvermogen, je schuldig voelen omdat je dingen niet doet of helemaal niets doet. Niet dat ik een pessimist ben, maar af en toe is een steuntje in de rug om in beweging te komen best handig. Dat steuntje vond ik in het boek ‘Het geluksproject’ van Gretchen Rubin. In dit project werk je aan een betere versie van jezelf.

Het geluksproject

Het geluksproject van Grectchen Rubin

Ik wil zo veel, net als de schrijfster van dit boek. Maar ik wil vooral meer genieten. Het dagelijkse leven is zo dagelijks geworden, dat de dagen voorbijgaan zonder dat ik het me realiseer. Zonder dat ik van de dag geniet en zonder dat ik stil sta bij fijne of mooie momenten. Herkenbaar?

Het geluksproject gaat je helpen om vaker stil te staan bij de dingen die echt belangrijk voor je zijn en om vaker van deze momenten te genieten. Daarvoor ga je bewust kijken naar je eigen gedrag, mimiek en reacties. Niet makkelijk, maar wel haalbaar. En ga niet voor perfectie, maar voor verbetering, want dat is realistisch.

De echte waarheid

Het begint met ‘de echte waarheid’. Wat maakt je gelukkig? Waar wordt je blij van? Welke eigenschap zou je wel mogen veranderen? Wanneer voel jij je slecht? Of Schuldig? De schrijfster, Gretchen Rubin, gaat met dit lijstje aan de slag en plant voor iedere maand een paar punten in waar ze aan wil werken. Het is handig om hiervoor een SMART omschrijving te gebruiken.

SMART

 • Specifiek is de omschrijving van het gedrag of de handeling die je wilt veranderen.
 • Meetbaar omschrijft het nieuwe gedrag of handeling zo specifiek mogelijk om duidelijk te krijgen wat het verschil is met de oude gewoonte. Want dan kun je het verschil meten.
 • Acceptabel, ben je met de toekomstige verandering tevreden? Of moet je deze nog meer aanscherpen? Of aanpassen?
 • Realistisch. Maar is dit gedrag of deze handeling ook echt uitvoerbaar? Heb je er iets voor nodig? Welke excuses ga je verzinnen om het niet te doen of uit te stellen? Wat kun je doen om te voorkomen dat je dit doet? Is dit een haalbare verwachting van jezelf? Oftewel stel jezelf een realistisch doel.
 • Tijdsgebonden, binnen één maand of een andere periode waarbij jij je prettig voelt. Schrijf de startdatum en de einddatum op, dit helpt om het voor jezelf vast te leggen.

Het boek ‘Het geluksproject’

Ik ga je toch echt aanraden om het boek te lezen. In het boek legt de schrijfster duidelijk uit hoe het geluksproject werkt. Ze geeft je ook ideeën en lijstjes om over na te denken. Dingen waar ik eigenlijk nooit bij stil stond, maar doordat zij erover schrijft, opeens wel bij mezelf herkende. Daarnaast is het boek heel motiverend geschreven. Twijfel je nog of dit je gaat lukken, dan haalt dit boek je over de streep.

Het zorgde er bij mij voor dat ik gelijk met mijn eigen project aan de slag ging. In één jaar wilde ik de volgende stappen realiseren:

 • meer bewegen
 • gezonder eten
 • afvallen
 • genieten van de natuur
 • genieten van de katten
 • kiezen voor mezelf
 • gaan schrijven
 • website blog beginnen
 • certificaten Engels
 • meer tijd familie
 • vaker de deur uit

Al deze dingen die hierboven staan, ik doe het!! Ik ben nog niet helemaal waar ik wil zijn, maar dat geeft niet. Het in actie komen, over mijn eigen twijfels heen stappen, en doen, heeft ervoor gezorgd dat het vertrouwen in mijzelf enorm is gegroeid. Daar wordt ik echt gelukkiger van, het is fijn om te slagen in de dingen die je doet. Jij kunt dat ook! Het boek ‘Het geluksproject’ van Gretchen Rubin wordt verkocht bij bol.com. Dus stop met twijfelen, lees dat boek en ga lekker aan de slag met gelukkiger worden.

Wat is jouw beste tip om gelukkiger in het leven te staan?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Mijn leven bestond uit werken en slapen voor een lange periode, ik had nergens anders energie voor. Ik probeer nu vaker tijd te maken om naar vrienden, familie te gaan en meer buiten te zijn. Lekker wandelen in de frisse lucht. Soms ben ik gewoon zo moe, dat het moeite kost. Tijd voor leuke dingen is juist zo belangrijk. Daarom vaker de deur uit.

  1. Daar ken ik ‘m ook van, het is het enige wat ik minder duidelijk in het boek vond. Maar het idee om steeds iets te proberen waarvan je denkt dat het je gelukkiger gaat maken, vind ik een erg leuk concept.

 1. Ik heb vaak met dit boek in mijn handen gestaan maar het nog steeds niet gekocht. Dat komt omdat ik meerdere succesvolle boeken heb gekocht in de loop der jaren, maar er nog steeds geen tijd voor heb gehad om ze te lezen.
  Mijn tip? Geloof in dat wat er is. Omarm wat er gebeurt. Daar bedoel ik mee dat dingen uit de weg gaan, of ze weg te duwen niet werkt. Of je er echt gelukkiger van wordt weet ik niet. Wel dat je er wel door ‘in het leven’ komt te staan.

 2. Wat is jouw beste tip om gelukkiger in het leven te staan? Oeh, dat vind ik best moeilijk om zo even op te schrijven. Ik denk acceptatie van de dingen zoals ze zijn/gaan.

 3. Interessant boek en ook ik heb het idee dat de dagen te snel voorbij gaan zonder dat ik geniet. Ik probeer wel steeds meer te genieten, de tijd gaat al zo snel.

 4. Ik denk dat dit soort boeken vaak toch een bepaalde motivatie aanwakkeren, net het duwtje in de rug inderdaad om iets te veranderen. Zelf koop ik dit soort boeken nooit maar zou het eventueel eens in de bieb halen.

 5. Zo te lezen is ‘Het Geluksproject’ voor jou echt een duwtje in de rug geweest. Dat klinkt erg fijn en wat goed dat je met alle punten hebt kunnen beginnen binnen de eerste maanden van het jaar. Je kunt de andere maanden gebruiken om te verbeteren.

 6. Het is heel fijn om te lezen dat dit boek jou net dat duwtje in de rug gaf om iets te willen veranderen. Nu is af en toe stil staan bij wat je echt in het leven wil, wel nodig, vind ik. 😉

 7. Superleuk project, mooi boek. Ik heb daarna Help me! gelezen van Marianne Power. Dat is een soort chicklit uitvoering van het project: ik heb blauw gelegen van het lachen en tegelijk een hoop mooie inzichten opgedaan. Aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *