Boek ‘Het geheim van slanke mensen’ van Mieke Kosters

Al jaren ga ik als een soort jojo heen en weer, het is afvallen en weer aankomen. Het (streng) lijnen houd ik altijd maar een periode vol en uiteindelijk trap ik weer in mijn eigen valkuilen. Dat moet nu maar eens anders.

Het geheim van slanke mensen

Het boek van Mieke Kosters heeft een andere kijk op afvallen. Slanke mensen gaan volgens haar anders met eten om. Dus niet zoals bij mij, waar een zak chips leeg gaat en een koekje, wel op één been kun je niet staan, dus die tweede kan ik niet weerstaan. Je kent het vast wel. Slanke mensen zeggen ‘nee’ tegen te veel eten. Zij kiezen bewust, dit vind ik zo lekker, daar neem ik er één van. Zij eten niet gedachteloos voor de televisie, ze kiezen. Slanke mensen houden ook van chocolade en bitterballen en die eten ze ook wel eens, maar ze kiezen een stukje chocolade of een bitterbal en daar genieten ze van. Ik vind niets zo lekker als een koekje bij de koffie in de avond, mijn favoriet is een mini mergpijpje, dus die gaat van nu af aan in mijn dieet. Het gaat om kiezen wat je heel erg lekker vindt en niet meer alles eten.

Het stappenplan

In 6 stappen neemt Mieke je mee richting voor altijd slank kiezen. Voor iedere stap is er een apart hoofdstuk opgenomen. In de hoofdstukken worden de volgende stappen besproken:

 1. Durf te dromen
 2. Eten wat je wilt en afvallen
 3. Kies slank in lastige situaties
 4. Zorg goed voor jezelf
 5. Dag lastige situaties
 6. Jij blijft slank

Het mooie is, het is geen dieet, maar een levenswijze. Een levenswijze waarbij je kiest voor iets heel erg lekkers en voor de rest gezond eet. In zes stappen neemt ze je mee in haar filosofie over eten en kom je erachter dat je niet hoeft af te vallen, maar alleen hoeft te leren anders te kiezen.

De dagmenu’s

De dagmenu’s die achter in het boek zijn opgenomen zijn bedoeld als hulpmiddel en ook om je te laten zien dat kiezen voor lekkere dingen best past binnen afvallen. Het mooie is, als je dit nu jezelf aanleert, hoef je nooit meer op dieet, want jij kiest voortaan altijd slank.

De menu’s zijn alleen al vanwege de namen lekker makend, chocoladedag, chipsdag, restaurantdag, verjaardag en ga zo maar verder. Je krijgt er spontaan trek van en mij stimuleert het om te zeggen, ‘oh, maar dan kan ik het ook’.

Hoe gaat het met het slanke kiezen

De meeste dagen gaat het goed, ik ben al meer dan 10 kilo afgevallen. Ik wordt niet meer boos op mijzelf als ik een dag de mist in ga, morgen begin ik opnieuw. Het feit dat ik net met 25°C een heerlijk aardbeien ijsje heb kunnen eten, maakt het voor mij gewoon meer acceptabel dat ik vanavond ook dat bord met veel groente eet. Vanavond mag ik zelfs nog een koekje bij de koffie. Doordat ik bewuster kies, geniet ik veel meer van de lekkere dingen die ik eet. Ik voel me goed omdat ik ben afgevallen. Daardoor heb ik meer energie en ga ik vaker naar buiten om te wandelen en doe ik ook aan slowsports, daarover meer in het blog ‘De 3 pijlers voor een gezondere levensstijl‘. Ik heb veel meer zin om dingen te ondernemen en ga vaker de deur uit. Deze methode helpt mij om een gezondere levensstijl te ontwikkelen. Het hoeft niet perfect, wel beter en gezonder en dat gaat steeds beter. Ik val nog wel eens terug, maar ik merk dat ik steeds beter wordt in het slank kiezen.Dit boek en deze methode is wat mij betreft echt een aanrader. Zeker als je net als ik een echte jojo bent. Mocht je geïnteresseerd zijn, het boek is te koop bij bol.com. Laat me dan ook even weten, hoe gaat het slanke kiezen bij jou?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Lijkt me een heel interessant boek! Leuk om te lezen dat er eens een keer iets wordt geschreven met een andere kijk op afvallen ipv je mag nooit iets ongezonds eten. Ben heel benieuwd naar het boek.

 2. Toen ik als gewichtsconsulent werkte heb ik al deze boeken ook gelezen en vond de boeken van Mieke Koster heel fijn om te lezen en al was ik het niet altijd met haar eens, het idee van het anders omgaan met eten dat beaam ik helemaal. Goed dat je al zoveel bent afgevallen en nu een manier hebt gevonden om je leefstijl te veranderen.

 3. Ik vind de titel in ieder geval heel aansprekend! Hij impliceert de onthulling van een handig geheim. Voor mij heeft slank zijn en blijven te maken met zelfbeheersing, voldoende bewegen en het geluk van een gezond lichaam.

 4. Ik snap het punt, al denk ik op sommige vlakken anders. Ik vind dat je op alle dagen gewoon iets kunt pakken waar je zin in hebt, in plaats van een bepaalde dag uitroepen. Maar het idee vind ik tof, het anders naar eten kijken en jezelf ook de lekkere (minder gezonde) dingen gunnen.

  1. Dat kan ook iedere dag maar met mate. Dus iedere dag iets lekkers kiezen en kies alleen voor het allerlekkerst. De rest eet je dan gezonder.

   1. Gewicht is niet het belangrijkste. Een gezonde levensstijl werkt beter. Dan val je ook af, door gezonder eten, meer bewegen en goed in je vel zitten. Jij bent mooi zoals je bent.😄

 5. Klinkt inderdaad als een veel beter boek dan al die afval boeken. Het is even goed, maar wat je zegt lang volhouden lukt niet omdat je jezelf zoveel verbied. Ik ben inderdaad ook 1 van die slanke mensen, maar ik kom ook erg moeilijk aan dus dat is stiekem een gelukje. Veel succes!!

 6. Wat als je net als de slanke mensen omgaat met eten en toch niet afvalt? Lijkt me een interessant boek om een keer te lezen.

 7. Wat goed dat dit voor je werkt. Het klinkt als een niet dwingend en niet krampachtig boek en dat zijn altijd manieren waar ik wel blij van wordt. Zelf ben ik niet van het afslanken (omdat het niet nodig is) maar ik herken mij zeker wel in de beschrijving van zo nu en dan bitterballen eten. Of inderdaad een stukje chocolade. Los daarvan houd ik echt van lekker eten, maar automatisch ga ik – als ik de dag ervoor een 5-gangen menu heb gegeten – de dag erna minderen. Niet omdat het moet, maar omdat het zo lekker voelt.

 8. Wat goed dat je al tien kilo bent afgevallen! Ga zo door. (: Mijn regel is om één keer in de week iets lekkers te mogen eten, zoals een stukje taart of een koekje. Voor de rest probeer ik zo gezond (en gevarieerd) mogelijk te eten.

 9. Klinkt interessant, ik jojo zelf ook al heel wat jaren, dus misschien is het ook wel iets voor mij om toch bewuster met eten en snoepen om te gaan. Bedankt voor de tip!

 10. Klinkt als een fijn boek. Echt heel streng aan dingen vast houden helpt niet. Ik hrb maagverkleining gehad en moet ook heel bewust omgaan met eten. Maar ik zeg nog steeds ja tegen gebak (zeg ik altijd ja tegen) maar dan zeg ik weer nee tegen nootjes chips of andere dingen op een verjaardag

 11. Het lijkt me opzich wel een interessant boek. Toch heb ik moeite met het feit dat wordt gezegd dat slanke mensen zogenaamd meer ongezond eten laten staan. Ik kan het verkeerd hebben maar zo vat ik het op. Ik ben bijvoorbeeld ook slank maar heb geluk dat ik niet snel dik wordt. Dat komt niet doordat ik gezond eet want dat is totaal niet zo. Ik denk dat sommige vollere mensen ook gezond eten maar niet het geluk hebben dat ik heb. Voor de rest is het een interessant artikel om te lezen!
  Liefs,
  Elles

 12. Compenseren is the key, maar dat is het met alles. Balans vinden vind ik zelf nog moeilijk, goed om te lezen dat je inspiratie uit dit boek kon halen. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *