Boek ‘Emigreren kun je leren’

Het boek ‘Emigreren kun je leren’ is een algemeen boek over emigratie. Het boek is een kapstok voor allerlei onderwerpen die een onderdeel zijn van emigreren. In ‘Emigreren kun je leren’ wordt aandacht gevraagd voor zaken waar je het beste maar vroegtijdig al over na kunt gaan denken.

De verandering

Emigreren heeft een grote impact op je manier van leven. Hoe leuk een vakantie ook is, er wonen en werken is toch iets heel anders. De echte cultuur en mentaliteit ervaar je pas als je al geëmigreerd bent. Het kan zelfs uitgroeien tot een enorm struikelblok. Je inlezen over een land en de cultuur is daarom erg verstandig.

Als je de kans krijgt. Ga dan op zoek naar expats om mee te praten. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar groepen op Facebook of Instagram. Door met deze mensen in gesprek te gaan, krijg je uit eerste hand te horen wat de cultuur verschillen zijn. Daarnaast kun je ze ook vragen, waar zij tegen aangelopen zijn bij hun emigratie.

Met kinderen

Het heeft niet alleen gevolgen voor jouw, maar ook voor je kinderen (als je die hebt). Het vraagt om een nog zorgvuldiger onderzoek, je wilt immers (zo goed als) zeker weten dat ze straks naar school kunnen en nieuwe vrienden maken. Locatie wordt daarmee heel belangrijk. Ook simpele dingen als een Nederlandse of Engelse huisarts in de buurt kan een rustgevende optie zijn. Het geeft ook gelijk aan hoe belangrijk het is om in ieder geval een beetje de taal te spreken, anders ga je tegen heel veel praktische zaken aanlopen.

Praktische zaken

En er moeten veel praktische zaken zowel vooraf als achteraf geregeld worden. Bij vertrek uit Nederland kun je denken aan de belastingdienst, je huis verkopen, je spullen verhuizen of niet, je Nederlandse adres opzeggen bij de gemeente en zo zijn er nog veel meer. Maar dan ben je er nog niet. Want aangekomen in het land van bestemming moet je ook al deze zaken weer gaan regelen. Om te beginnen heb je een woning en een baan nodig of je begint een eigen bedrijf. Maar net als in Nederland, zijn er ook in je nieuwe land weer allerlei regeltjes. Maar een beetje de taal spreken, kan al een stuk helpen.

Boek ‘Emigreren kun je leren’

Het boek geeft je een goede leidraad in de zoektocht naar antwoorden voor je emigratie naar het nieuwe land. Het boek is in de volgende hoofdstukken opgedeeld:

 1. Geschiedenis
 2. Emigreren, een besluit dat je leven verandert
 3. Financiële en juridische aspecten
 4. Emigreren met kinderen
 5. De laatste zes maanden voor vertrek
 6. Een bijlage met de meest voorkomende emigratielanden:
  1. Canada
  2. USA
  3. Australië
  4. Zuid-Europa
  5. Midden-Europa
  6. Noord-Europa

Over alle landen wordt voldoende verteld om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden of onmogelijkheden om daarheen te emigreren. Het boek zorgt dat je beter nadenkt over je keuze. Het geeft verder goede tips en adviezen om je verder te helpen met je plannen. Voor een eerste stap, helemaal een geweldig boek, zeker als je je nog aan het oriënteren bent. Je krijgt een goed inzicht in wat er allemaal komt kijken bij een emigratie. Toch wil ik je wel aanraden ook informatie te zoeken specifiek voor het land waar jij naartoe wilt. Op internet is al veel informatie te vinden. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan een boek omdat mij dat een afstreeplijstje oplevert van alle zaken die ik nog moet regelen. Het boek ‘Emigreren kun je leren’ is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Een algemeen boek helpt je goed inzicht te krijgen in alle zaken waar je rekening mee moet houden, er is veel uit te zoeken en te regelen. Goede alternatieve boeken die hier ook over gaan, zijn:

Emigreren doet niet iedereen, vaak houden de dagelijkse beslommeringen ons tegen. Maar bijna iedereen heeft er wel eens over gedroomd. Als je kon gaan, zonder enige gevolgen, wat wordt dan jouw bestemming?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Lijkt me zeker een handig boek! Voor mij zou dit niet echt wat zijn maar voor de mensen die twijfels hebben over emigreren is dit zeker een top boek denk ik!

  1. Dit zijn niet echt de emigratieverhalen van mensen, maar meer waar je op moet letten als je wilt emigreren, adviezen en tips.
   Handig boek, weet niet of het echt geschikt is als leesvoer. Maar dat hoor ik dan nog wel 🙂

 2. Ik heb serieus overwogen om te emigreren naar Australië, maar wat een gedoe inderdaad. Ik kende het boek destijds niet, maar dit lijkt me echt een uitkomst voor mensen die nu gaan emigreren (zou het stiekem in de toekomst nog wel eens willen doen).

  1. Ik ook, voor een paar jaar of altijd, daar ben ik nog niet over uit. Misschien toch eerst een jaartje uit proberen? Blijft een geweldige droom, haha.
   Alleen mijn baan is in Nederland, hihi. Aan die oplossing ben ik aan het werken, meer mogelijkheden creeeren en dan zien we wel. Geef je dromen niet op, maar pas ze aan. Wie zegt niet dat over een x periode je toch nog een deel van je droom kunt waarmaken? Hoop het voor je.

 3. Wij zijn twee keer geëmigreerd en ik had toen allerlei boeken. Ik denk dat het handig is om je van tevoren in te lezen. Toch zou mijn voorkeur wel uitgaan naar een boek over emigratie naar een specifiek land of een boek over een specifiek thema ‘emigreren met kinderen’ omdat het dan toch wat uitgebreider is denk ik.

  1. Ik denk dat het heel erg van het boek afhangt. Maar ik zou ook een boek willen over het land waar ik heen ga emigreren. Dit boek is heel handig omdat je daarmee gewoon heel veel zaken niet over het hoofd gaat zien en er moet best veel geregeld worden.

 4. Is zeker een boek dat deelnemers aan ‘Ik vertrek’ niet gelezen hebben;-) maar desondanks komen die ook zonder boek vrijwel altijd wel goed terecht. Ik denk dat ik eerder op internet alles bij elkaar zou zoeken over emigratie dan een boek. De actualiteit die je op internet hebt, mis je in een boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *