Anti pieker plan

mindfull

Piekeren, je kunt er gek van worden. Terwijl piekeren niets oplost. Je wordt er alleen maar moe van en het geeft stress. Daar wil je je tijd toch niet aanbesteden. Beter is het, om er mee aan de slag te gaan. Het is tijd voor een anti pieker plan.

De vijf stappen van het anti pieker plan

 1. Schrijf op waar je over piekert. Het hele verhaal, wat de oorzaak is dat je piekert, waar je over twijfelt, tegen op ziet of bang voor bent. Maak het verhaal zo compleet mogelijk.
 2. Bepaal een einddatum. (Bedenk hoeveel tijd je nodig hebt om de situatie op te lossen. Indien je het niet kunt oplossen ga je voor een standaard termijn van twee weken.)
 3. Welke drie dingen moet je doen om dichter bij het eindresultaat te komen? Lees je pieker verhaal van punt één nogmaals door en bedenk welke vragen jij jezelf moet stellen om de drie grootste pieker struikelblokken te vinden. Onderstaande vragen kunnen je daarbij helpen.
  • Waar maak jij je zorgen over?
  • Wat denk je dat niet lukt?
  • Waarom twijfel je aan jezelf of aan een ander?
  • Wat denk je dat je niet kunt?
  • Wat kost je te veel tijd?
 4. Nu je weet welk drie onderdelen van het piekeren jouw het meeste last bezorgen, wordt het tijd deze aan te pakken. Voor de drie grootste piekerpunten ga je nu bedenken wat je kunt doen om ze op te lossen of minder groot te maken. Bijvoorbeeld:
  • Ik maak me zorgen dat ik niet slim genoeg ben. Bedenk welke vaardigheid of kennis je nodig hebt. Maak een kleine stap, een begin met het leren van deze kennis of vaardigheid. Zie je wel dat je het kunt.
  • Het lukt me niet om vol te houden. Een oplossing kan zijn, iemand te vragen je te ondersteunen, te motiveren. Of je kunt een plan maken en dit met afspraken vastleggen in je agenda. Oefen met je piekerprobleem, maar neem eerst een onderdeel om mee te oefenen. Stap voor stap kom je er ook.
  • Ik denk dat de ander niet wil meewerken. Wel, heb je het al besproken? Nee, zet dan wat je van de ander wilt op papier en geef aan waarom je dit nodig hebt en waarom je het aan deze persoon vraagt. Als je het bespreekbaar maakt, dan komt die hulp vanzelf.
  • Ik kan het niet, ik heb het nog nooit gedaan. Ga het doen, in een kleinere vorm of iets wat er op lijkt. Oefen vast op onderdelen, dat lukt het geheel straks ook.
  • Te veel tijd, ik ga het nooit afkrijgen, daar is geen ruimte voor in mijn dag. Bedenk hoeveel tijd je in uren nodig hebt en plan deze in kleinere momenten in je agenda. Het beste werkt door bijvoorbeeld te plannen: Datum 30 minuten taak x, Datum 60 minuten taak Z, enzovoort. Duurt even, maar het gaat je lukken
 5. Evalueer na de einddatum. Pieker je nog steeds zoveel? Wat heeft geholpen? Evalueren helpt je om bewuster te worden van het proces, al doe je het maar 5 minuten. Door terug te kijken kun je je zelfvertrouwen een boost geven. Nu je weet dat je het best kunt, is het tijd om je probleem te gaan oplossen. Bye, bye, piekertjes!
stop

Piekerstop

Piekeren is vooral je zorgen maken dat het niet gaat lukken of het niet opgelost wordt. Door het anti pieker plan te volgen kun je de grootste struikelblokken al wegnemen. Dit vergroot je zelfvertrouwen waardoor het makkelijker wordt om een project op te pakken.

Ik ben me ervan bewust dat niet alles is op te lossen. Maar je kunt nog steeds besluiten dat jij daarom kunt stoppen met piekeren, ook al kun je het probleem niet oplossen. Iemand aanspreken op een probleem, is invloed die je wel hebt. Maak dingen daarom bespreekbaar, ermee rond blijven lopen, daar heb alleen jij last van.

Soms weet je dat er een verandering op komst is. Je kunt natuurlijk achterover hangen en het laten gebeuren, maar je zou ook al een oplossing kunnen bedenken. Het voelt heel sterk als je kunt zeggen ‘als dit gebeurt …, dan doe ik ….’. Vooruitdenken helpt om minder te piekeren. Door te weten dat je iets kunt doen in de toekomst, kun je nu stoppen met piekeren.

Er is veel geschreven over piekeren en dat is maar goed ook. Het leven is veels te leuk om je steeds maar zorgen te maken. Wil je nog meer lezen over piekeren, dan zijn de volgende boeken misschien wat voor jouw:

Ik probeer mijn piekeren tot het minimum te beperken, ik denk liever in oplossingen. Hoe ga jij om met piekeren?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Mijn hoofd heeft ook een lange tijd heel vol gezeten en dan bleef je maar malen. Ik heb toen een planner gekocht en heb zo een overzicht gecreëerd. Dit werkt voor mij heel prettig en zo komen de taken toch af.

 2. Ik ben ook wel een piekeraar, hier helpt het om er over te praten met mijn man, hij kan me goed uit het piekeren halen en me na laten denken over oplossingen of gerust stellen.

 3. Opschrijven kan inderdaad enorm goed helpen! Een ‘piekerkwartiertje’ invoeren kan ook helpen. Daarin sta je jezelf toe om een kwartier te piekeren, en alles op te schrijven. Als je doorheen de dag last hebt van piekergedachten kan je ze parkeren, en zeggen: “daar denk ik straks wel over na tijdens het piekerkwartiertje.” 🙂

 4. Handig blog met slimme handvatten. Ik ben zelf van de ad-hok pieker… In eens kan ik mij ergens giga zorgen om maken. Dan werkt het stappenplan van twee weken niet echt. Zolang ik er zelf geen invloed op uit kan oefenen probeer ik het los te laten. Het verleden heeft mij geleerd dat het meestal wel mee valt. En anders… Dealen we er mee op het moment zelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *