9 slaaptips

Welterusten, makkelijk gezegd, maar niet altijd even gemakkelijk gedaan. Volgens de hersenstichting, die er onderzoek naar heeft gedaan, geeft 63% van de Nederlanders aan een slechte slaapkwaliteit te hebben. We liggen wel in bed, maar worden niet uitgerust wakker. Niet zo zeer omdat we niet weten wat we moeten doen om beter te slapen, maar omdat we het moeilijk vinden om ons aan de regels te houden. Helaas, trap ik er zelf ook in. Daarom 9 slaaptips voor een betere nachtrust.

De 9 slaaptips

 1. Zorg voor voldoende beweging overdag. Hoe meer je beweegt, hoe beter je slaapt. Sporten draagt bij aan een goede nachtrust. Sport niet de drie uur voordat je gaat slapen, dan is de adrenaline in je lichaam nog niet uitgewerkt en dit verstoord je nachtrust.
 2. Maak overdag zoveel mogelijk gebruik van daglicht. In een donkere kamer wordt je moe. Ik merk bijvoorbeeld dat ik in de zomer fitter ben, dan in de winter. Dit komt doordat in de zomer het eerder, langer en feller licht is dan in de winter. Tegenwoordig heb je daglicht lampen die hier in kunnen ondersteunen. Voor mij nog wel een puntje om op te pakken.
 3. Middagdutjes en powernaps kun je beter vermijden volgens de hersenstichting. Alhoewel gezondheidsnet hier juist over zegt dat een dutje van 20 minuten heel goed voor je is want je voelt je daarna fitter, je concentratievermogen neemt toe, daarnaast is het stress verlagend en nog een paar andere voordelen. Kwestie van uitproberen wat het beste bij je past.
 4. Drink geen koffie of alcohol enkele uren voordat je gaat slapen.
 5. Zet alle beeldschermen een uur voor je bedtijd uit, de televisie, laptop, je tablet en je telefoon. Het blauwe licht van het scherm verstoord het opgang komen van het slaapproces.
 6. Ga in het uur voor het slapen gaan een ontspannende activiteit doen, zoals lezen, mindfulness, yoga of iets dergelijks.
 7. Ga niet piekeren voordat je naar bed gaat of in bed ligt, dan slaap je onrustiger. Los je problemen overdag op en wacht daar niet mee totdat je gaat slapen.
 8. In een donkere kamer en een stille omgeving slaap je beter.
 9. Iedere dag op hetzelfde moment naar bed gaan en op hetzelfde moment opstaan bevordert een goede nachtrust, ook in het weekend.

Bedtijd

Ik score niet op alle punten even goed, dus daar is voor mij winst te behalen. Zoals een daglicht lamp aanschaffen en een uur voor het slapen gaan de beeldschermen uit zetten. Ben benieuwd hoe ik dat laatste uur ga invullen, dat vind ik lastig. Ik merk wel dat na een goede nachtrust ik veel actiever ben en sneller opstart in de ochtend. De moeite waard om een stap richting een goede nachtrust te zetten. Op welk punt zou jij je nachtrust nog wel kunnen verbeteren?

Meer lezen over slapen

Wil je nog meer tips over beter slapen, dan is één van de volgende boeken misschien wel iets voor jouw:

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Ik heb helaas ook slaapproblemen. Hoort helaas bij de fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom. Slaap slecht, kom moeilijk in slaap, slaap niet door en slaap ontzettend licht.

 2. Ik probeer wel om doordeweeks een uur voor ik naar bed ga mijn telefoon aan de kant te leggen of niet meer achter de pc te kruipen, maar dat lukt helaas niet altijd. Ik merk wel duidelijk verschil als ik inderdaad steeds op hetzelfde tijdstip naar bed ga, dan ben ik wel een stuk uitgeruster.

  1. Probeer voor dat je naar bed gaat bijvoorbeeld salontafel afnemen, kopjes opruimen, een beetje opruimen rommelen. Het haalt je van het scherm en zo’n ritueel kan helpen te ontspannen voor het slapengaan

 3. Dank voor de nuttige tips. M.n. een uur voor het slapengaan geen tablet- en telefoon gebruiken. Wist ik wel, maar is best lastig. Na het lezen van je blog ga ik weer proberen niet mijn telefoon te gebruiken voordat ik ga slapen.

  1. Ja, ik heb vroeger ploegendienst gedraaid. Nachtdiensten vond ik verschrikkelijk. Ik heb moeite met het heen en weer gaan tussen dag en nacht wakker zijn. Maar het went ook, toen kon ik het wel. Nu sinds 15 jaar gewoon dagdienst

 4. Zelf heb ik geen probleem met in slaap komen (of blijven), maar ik kijk nu (elke dinsdagavond) naar een televisieprogramma op België over mensen en hun slaapgedrag. Bijzonder wat slaap – of beter gezegd een tekort daaraan – doet met een mens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *