6 tips voor meer energie.

Soms wil je wel, maar ben je al moe voordat je begonnen bent. Heb ik in de winter sowieso al meer last van. Maar er zijn meerdere dingen die je kunt doen om je energieker te voelen. Met deze 6 tips krijg jij meer energie.

people crossing street

1. Honderd- en één dingetjes

We beginnen de dag al met het idee dat we honderd- en één dingetjes te doen hebben en dan doen we het liefst heel veel in een korte tijd, even tussendoor of tegelijkertijd. Dat betekent dat je steeds je concentratie opnieuw moet focussen op een ander dingetje, dat vreet energie. Het kost minder energie om je te focussen op één taak en die af te ronden. Juist omdat we zoveel tegelijk willen, putten we onze energie volledig uit. Plan de taken die je wilt doen als afgeronde delen. Begin aan één taak en maak deze af voordat je aan de volgende begint. Het geeft minder stress en je voelt je daarna minder moe.

2. Verslavende energievreters

Stop met:

 • koffie, cafeïne, cola, e.d.
 • alcohol
 • suikers
 • spelletjes op de computer of telefoon
 • bingwatchen
 • sociale media
 • enzevoort

Klinkt zo makkelijk. Maar uit eigen ervaring weet ik dat het niet zo is. Toch vragen ze allemaal energie aan je. Doordat je meer energie uit je lichaam probeert te persen of door je nacht/dagritme te verstoren. Daarnaast raak je gestrest als je door al deze alternatieven geen tijd hebt voor andere zaken die ook je aandacht vragen.

Waarom niet?

 • koffie; meer dan 4 kopje koffie per dag heeft een negatief effect op de gezondheid en kan de natuurlijke energiebalans verstoren. Zonder cafeïne blijf je je dan futloos voelen. Filterkoffie is trouwens het meest gezond en voor espresso wordt geadviseerd niet meer dan twee kopjes per dag te drinken.
 • energiedrank; deze alcoholische drank bevat cafeïne en heeft eenzelfde effect als koffie.
 • alcohol; meer dan dagelijks één glas alcohol is niet goed voor je lichaam. Overmatig alcohol gebruik zorgt ervoor dat je je vermoeid voelt. Dit heeft te maken met het feit dat je lever veel energie nodig heeft voor het afbreken van de alcohol in je lichaam. Voor één glas alcohol moet je lever één tot anderhalf uur werken om deze af te breken. Reken maar uit als je meer drinkt.
 • suikers: suiker in het lichaam zorgt voor energie. Met voedingsmiddelen krijg je tegenwoordig al voldoende suiker binnen. Extra suiker snoep/koek kan leiden tot een slechtere opname van de suiker die je nodig hebt voor energie. Daarnaast moet al die suiker ook door je lichaam verwerkt worden en dat kost weer energie, waardoor je je flauw en vermoeid kunt voelen.
 • spelletjes spelen; vraagt aandacht en daarmee energie. Je moet immers gefocust blijven.
 • bingwatchen; het is af en toe heerlijk. Maar hier geldt hetzelfde als met spelletjes spelen. Focus en energie.
 • sociale media; verslavend. Ook hier heb je je aandacht gefocust en verbruik je energie.
koffie, cafeine, zoetigheid, gebak

Verslavende energievreters leveren je uiteindelijk geen energie op. Ze kosten je energie en vaak zijn dit gewoontes en dingen die we even tussendoor doen. Ik zeg niet nooit doen, maar met mate en wees je bewust waar je je energie laat wegglippen.

3. Neem vaker een flowpauze

Af en toe een pauze in lassen en iets doen waar je energie van krijgt (een flowpauze). Je kunt ook lekker niets doen en even ontspannen of mediteren, het helpt om je energie peil te verbeteren. Mediteren helpt vooral om je even helemaal te ontspannen, bij mij vaak van korte duur, dus ik heb hier nog wel wat in te leren. Ik heb daarom een mindfulness cursus gevolgd en gebruik een meditatie-app genaamd Stop, Breathe & Think. Zorgen dat je energie toeneemt is namelijk ook een manier om je energieker te voelen.

4. Konijnenvoer en water

Konijnenvoer, zo noemden wij thuis sla, komkommer, tomaatjes. Maar het is wel gezond. Volgens de norm van het voedingscentrum zou een volwassene 250 gram groente per dag moeten eten. Dus kom maar op met die komkommertjes, tomaatjes en dergelijke. Want, 250 gram groente bij alleen het avondeten red ik niet. Groente zorgt voor de nodige vitaminen en mineralen in je lichaam. Maar het draagt ook bij aan de gezondheid van je lichaam en een gezonder lichaam heeft meer energie.

Nu we toch zo gezond bezig zijn. Water drinken helpt tegen vermoeidheid. Naast dat we het broodnodige water nodig hebben, een volwassene 1,5 tot 2 liter per dag, helpt het ook om afvalstoffen sneller af te breken en af te voeren. Daar drinken we een glaasje op, water.

meer groente eten

5. Zeg vaker nee

Minder doen op een dag, dat zou lekker zijn. En het kan, als je zaken goed plant/organiseert en vaker ‘Nee’ zegt als iemand iets vraagt, dan kom je al een heel eind. Stel jezelf maar eens de vraag wat het jouw oplevert als je ja zegt, meer dan als je nee zegt? Vaak niet. Het is leuk dat je veel wilt doen, maar niemand kan alles. Ik in ieder geval niet. Voor jezelf kiezen is ook voor jezelf zorgen, lichamelijk en geestelijk.

6. De motor van motivatie

De motor van motivatie komt uit de doelen die jij jezelf stelt, datgene waar jij warm voor loopt. Dus blijf dromen, leid je doel daarvan af en ga ervoor. Het is de beste motivator die je kunt vinden en het levert je bergen energie op. Wat is nu leuker om bezig te zijn met je droom? Daar krijg je nu toch al spontaan zin van.

Zelfs al zijn je dromen groots, begin dan met een onderdeel, een stap in de richting van. Niets doen betekent stil staan. Misschien eindig je wel heel ergens anders, maar dat maakt niet uit. Stel jezelf een doel waar je op voorhand al blij en gelukkig van wordt. Dat gaat je heel veel energie opleveren.

Wat zorgt ervoor dat jouw motortje gaat draaien?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Sinds dit jaar probeer ik te minderen met koffie want ik merk inderdaad wel dat ik daardoor minder goed slaap en juist slaap heb ik in deze periode van het jaar hard nodig. Ook probeer ik minder online te zijn, zeker ’s avonds en dat helpt in ieder geval wel om meer energie over te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *