5x Centen sparen

glazen spaarpot

Ik ben best wel een spaar freak, maar ik wil niet dat het ten koste gaat van het normale leven en leuke dingen doen. Ik spaar daarom het liefst centen, kleine bedragen. Want een heleboel centen, maakt uiteindelijk toch weer een erg leuk bedrag. Voordeel, het doet minder pijn in je portemonnee. Dit zijn de leukste manieren om kleine bedragen te sparen.

Statiegeld

Lege flessen inleveren levert je €0,25 cent op. Lever je 4 flessen in per week is dat toch mooi een €1,00. Slim is om je statiegeldbonnen te bewaren en ze één keer per week apart in te leveren. Stop het geld in een spaarpot en je hebt na een jaar een heel leuk bedrag gespaard.

Pinsparen

Pinsparen kan alleen bij ABN Amro, ik heb het helaas niet, maar ik vind het wel erg leuk. Je kunt een % aangeven, 1/5/10, en spaart bij iedere keer dat je met je pinpas betaald. Zelfs als je met 1% spaart levert je dat een heel leuk spaarbedrag op. Tegenwoordig pinnen we ik weet niet hoe vaak per maand. Een bijna onzichtbare manier van sparen, lijkt me geweldig. Zou willen dat mijn bank het ook had.

huishoud spaarpot

Bij de Rabobank kun je saldo sparen. Op een van tevoren afgesproken datum wordt dan het geld van je rekening naar je spaarrekening geboekt minus het bedrag dat je hebt opgegeven als nodig te hebben voor de maand. Eigenlijk een beetje de omgedraaide wereld. Als je één keer uitrekent wat je nodig hebt, dan kun je ook maandelijks automatisch sparen, doe je hetzelfde.

Zegelboekje

Bij de meeste supermarkten kun je zegels sparen. Voor iedere euro die je uitgeeft kun je één zegel voor €0,10 kopen. Bij de Jumbo levert je dit 4% extra op en bij Albert Heijn 6%. Je krijgt namelijk bij een volle kaart (25 zegels, waarde €2,50) €2,60 uitbetaald en bij de Albert Heijn voor een vol boekje (490 zegels, waarde €49,00) €52,00. De fictieve rente is dus hoger dan bij de bank. Op naar de spaarboekjes.

Leeg je portemonnee

Ik wil graag weten waar mijn centen heen vliegen, dat gevoel heb ik af en toe echt. Daarom heb ik een weekbudget, maar je kunt ook met een maandbedrag werken. Bij een week is het gewoon iets meer zichtbaar en dat motiveert mij om door te gaan. Wat ik niet heb uitgegeven aan het eind van de week verdwijnt in mijn spaarpot. Het bedrag verschilt, soms €0,10 en een andere keer €15,00, maar het loopt lekker op.

Automatisch

Automatisch sparen is natuurlijk altijd slim en iets dat veel mensen doen. Automatisch sparen is als een gewoonte, erg prettig. Het geeft een stukje zekerheid en wie wil dat nou niet.

Er valt altijd wel ergens op te besparen, daarover schreef ik al in het blog 55 mini besparingen. Het zijn juist de kleine besparingen op een heleboel dingen die uiteindelijk leiden tot een grotere spaarpot. Het is niet zo dat je opeens meer geld gaat verdienen, tenminste dat zal niet voor veel mensen gelden. Deze 5x centen sparen zetten gezamenlijk echt een leuk bedrag neer. Al doe je ze niet allemaal, probeer het. Sparen geeft je namelijk mogelijkheden om andere dingen te doen. Keuzes te kunnen maken en dat is altijd fijn.

Pas jij al één van deze 5x centen sparen methodes toe?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Wat een leuk artikel om te lezen. Ik ben juist heel slecht in sparen. En dat pinsparen ken ik helemaal niet, wat leuk. Dat had ik wel geprobeerd als ik bij de ABN zat.

    1. Het leukste aan sparen is zien dat het groeit. Open een spaarrekening en stort automatisch 1 euro per week, moet je eens kijken hoe snel dat gaat. Hoe heerlijk het voelt om reserves te hebben. Probeer het.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *