55 Mini besparingen

Vaste lasten je ontkomt er niet aan en moet ze betalen. Ik wil toch wel graag onder de douche, het licht aan kunnen doen of nu, met de winter die eraan komt, de kachel aan. Helaas is mijn salaris geen bodemloze put, dus als ik extra geld wil hebben, zal ik slim moeten besparen. Een heleboel mini besparingen zijn gezamenlijk nog een heel leuk bedrag.

55 mini besparingen

De 55 mini besparingen:

 1. Trek stekkers van opladers en apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact.
 2. Doe alle lichten uit als je weggaat.
 3. Doe de gordijnen pas open als er daglicht is.
 4. Sluit de gordijnen ’s avonds een half uur eerder dicht, voordat het donker wordt, dat scheelt stookkosten.
 5. Zet de verwarming voortaan een halve graad lager, met een vest of trui ben je hier zo aan gewend.
 6. Trek eerder een trui of vest aan.
 7. In kamers waar je niet bent, doe het licht uit.
 8. Houd in de winter deuren gesloten, scheelt verlies van warmte.
 9. Zet de kachel lager als je niet thuis bent.
 10. Ga je voor langere tijd weg, sluit dan ook de gordijnen en doe de lichten uit.
 11. Grootverpakkingen groente zijn vaak goedkoper, zeker voor pasta’s en stampotten geen probleem.
 12. Wat je overhoudt gaat in de vriezer, hoef je een dag per week niet te koken en eet je de restjes.
 13. Heb je alle lampen al vervangen voor ledlampen? Ze zijn vele malen zuiniger dan halogeen of gloeilampen en zelfs zuiniger dan spaarlampen. De aanschafprijs is iets hoger, maar het energieverbruik veel lager en de levensduur langer. Begin met de lamp die je het vaakst gebruikt.
 14. Heb je een slimme meter, zet je energie dan om naar dubbel tarief en draai de wasmachine en vaatwasser in de daluren.
 15. Verkoop wat je niet gebruikt via marktplaats, vinted, etc. of hang een briefje op bij de supermarkt, bibliotheek.
 16. Een abonnement met telefoon is best prijzig, neem een sim only, dat scheelt een paar tientjes per maand. (zelfs al zou je het maar voor een jaar doen en omstebeurt). Check op GSMweb welke sim only het beste bij jouw past.
 17. Afspoelen onder de douche met timer, één minuut! je hoeft je alleen toch even schoon te spoelen? Zonder doucheschuim en met lauw water, is nog beter voor je huid ook. Het allerbeste is maar één keer per week douchen, voor je huid, maar dat wordt mij te gortig.
 18. Twee keer per week was ik mijn haar en douche ik langer. Door vaker je haar te wassen stimuleer je de talgproductie en krijg je vetter haar, even wennen in het begin, maar zelfs één keer per week lukt voor sommige mensen (de talgproductie verschilt per persoon). Scheelt water en shampoo.
 19. Ga je boodschappen doen, gebruik je stoffen tassen, die ik regelmatig vergeet. Bij Aliexpress vanaf 0,67 cent met gratis verzending. In de winkel kosten ze toch minimaal 1 euro. Koop er meerdere en leg er een paar in de auto, in je jaszak, handtas, op het werk, enzovoort, enzovoort. Scheelt tassen kopen in de winkel.
 20. Koop eigen merk producten in de winkel. Twijfel je over de kwaliteit? Haal het eigen merk dan eens bij een andere winkel, kan veel uitmaken. Probeer het in ieder geval uit, zonde om geld weg te geven aan anderen, niet?
 21. Nieuwe planten in de tuin nodig? Maak een vrienden of buurt groep/ app en help elkaar aan stekjes. En oproep in een lokale buurtapp of op marktplaats kan ook helpen.
 22. Maak van tevoren een lijstje welke planten je wilt en houdt de aanbiedingen in de gaten.
 23. Ben je uitgekeken op je kleding? Organiseer een kleding ruilmiddag voor vrienden, collega’s, buurt en vraag iedereen niet gebruikte kleding mee te nemen, nog gezellig ook.
 24. Wat dacht je van een ruilgroep voor boeken, kinderspeelgoed, spelletjes? Vraag eens vrienden, buurtgenoten, ouders, etc. Zonde als het in de kast staat en niet meer gebruikt wordt toch? En je dacht toch niet dat jij de enige was die dit soort spullen heeft?
 25. Voor de kleine huishoudens. Soms zijn er van die één plus één gratis groentezakken in de aanbieding, beetje veel als je dit alleen of met zijn twee moet opeten. Dus dan informeer ik of de buren het ook lusten, betalen we ieder de helft.
 26. Koop aanbiedingen groot in, zeker als het lang houdbaar is, je gaat het toch wel gebruiken. Waarom zou je dan de volle prijs betalen?
 27. Plan vooruit voor feestdagen en verjaardagen met cadeaus. Koop het als het in de aanbieding is. Vaak weet je het wel, ze houdt van dit geurtje, hij doet graag …, ze sparen …, kan prima toch even in de kast staan. Soms zeggen mensen wel eens ‘dat zou ik best willen hebben’, schrijf het op, heb je gelijk een idee voor een cadeau er bij.
 28. Vergelijk een product dat je wilt kopen van tevoren eens op internet. Vaak verschillen de prijzen per winkel (laat je het thuis sturen, let dan wel op eventuele verzendkosten).
 29. Spaar statiegeld op flessen op. Je mist het niet, want je had het toch al uitgegeven. Stel je koopt twee flessen per week, dat levert je na een jaar aan statiegeld toch 26 euro op.
 30. Gebruik de laatste restjes uit de tube ook, zonde om weg te gooien. Een plastic tube kun je open knippen. Shampoo flessen en dergelijke zet je op zijn kop.
 31. Heb je nog koekjes die wat oud en taai zijn geworden? Verkruimel ze en bak ze even in de oven. Gebruik ze daarna als topping bij de vla of yoghurt. Doe ze bij je ontbijtgranen in de ochtend of doe ze door de pudding heen.
 32. Maak met de oude en taaie koekjes een taartbodem en verras de familie met een lekkere taart.
 33. Koop kleding zoveel mogelijk in de sale (ik doe dit standaard voor ondergoed en lingerie, ik weet toch wel welke maat ik heb en heb dan gewoon een setje op voorraad liggen, voor sokken trouwens ook. Eigenlijk voor alle basis benodigdheden).
 34. Maak een lijstje voordat je boodschappen gaat doen, koop je minder. Ik mag van mijzelf aan onnodige aankopen niet meer dan één euro uitgeven. Soms heb ik namelijk zin in een stukje chocola of zo.
 35. Ik spaar trouwens ook het geld dat ik per week overhoud van mijn boodschappen budget, gaat ook in mijn spaarpot. Spreek je geen maximaal bedrag per week met jezelf af, dan koop je sneller meer dan dat je nodig hebt.
 36. Ook voor huisdieren geldt, koop voer en vlo-middelen e.d. in grote hoeveelheden en vergelijk de prijs en hoeveelheid op internet. Kun je behoorlijk mee besparen.
 37. Niet alles hoeft altijd spiksplinternieuw te zijn, koop eens een keer wat tweedehands. Leuke vintage kleding, meubels, speelgoed. Keertje wassen of een beetje opknappen, heb je weer iets nieuws.
 38. Gebruik een broodtrommel in plaats van plastic boterhammenzakjes. Slecht voor het milieu en slecht voor je portemonnee. En, nu we het toch over het milieu hebben, koop gelijk een drinkbeker die je kunt navullen voor op het werk. Lekker bezig!!
 39. Neem wat mee voor onderweg, voor op school of op het werk, te knabbelen (eten) en te drinken. Hoef je het onderweg niet duur te kopen.
 40. Draai nooit een halve wasmachine, wacht dan tot dat je meer was hebt.
 41. Draai geen halve vaatwasser, doe het dan even met de hand, scheelt ook weer water en energie.
 42. Een wasdroger is super handig, maar verbruikt veel energie. Hang eens wat vaker de was op om te drogen, scheelt ook een heleboel kreukels en strijkwerk. Hoeft niet met alles, maar als je zou beginnen met één wasmachine per week op te hangen in plaats van in de droger, scheelt je dat 52x de wasdroger draaien per jaar. Dat zie je terug op de energierekening.
 43. Heb je oud brood? Maak geroosterd brood, wentelteefjes, een tosti (oh, daar heb ik wel zin in. Sorry, korte onderbreking, tot zo), croutons voor in de soep of een broodpudding.
 44. Spaar gratis zegeltjes. Soms zijn het dagjes uit of kortingen en soms geef ik de zegels weg of bied ze aan op marktplaats. Soms gebruik ik ze ook niet. Maar als ik een korting kan krijgen (en ik het nodig heb), dan maak ik er ook gebruik van. Ik ga geen bestek kopen met korting terwijl ik al meer dan genoeg heb. Het heeft mij een leuke korting op mijn koffieapparaat opgeleverd. De dagjes uit gebruik ik soms, meestal gaan die naar mijn zus en kinderen.
 45. Tegenwoordig bieden veel meer bedrijven een soort punten spaarsysteem aan. Via mijn energiemaatschappij heb ik gespaard voor een stoom ramenwisser, een zonne-energie lamp, kaartjes voor Pathé thuis. Bij mijn bank kan ik korting krijgen op heel veel artikelen, ik gebruik eigenlijk alleen de korting voor de bioscoop. Met zijn vieren gingen we, midweek, voor 24 euro naar de film. Had ik de volledige prijs moeten betalen, was ik minimaal 40 euro kwijt geweest. Heb jij ook zo’n maatschappij waarbij je spaart, ga er dan eens voor zitten en bekijk wat eventueel interessant voor je kan zijn. Dan weet je bij een eventuele aankoop dat je een korting kunt krijgen.
 46. Wacht niet tot het laatste moment om een vakantie te boeken. Schrijf je in voor meerdere nieuwsbrieven en houd de aanbiedingen voor waar je naartoe wilt in de gaten.
 47. Als je weet wanneer je op vakantie gaat, ga dan tijdig op zoek naar wat je eventueel nog nodig hebt aan koffers, kleding, zonnebrandmiddel, e.d., dan kun je het in de aanbieding kopen.
 48. Voor zaken als beddengoed, handdoeken, vaatdoeken, enzovoort, weet je gewoon dat ze een keer moeten worden vervangen. Wacht ook hier niet tot het laatste moment, maar koop in de aanbieding en leg het dan ergens achter weg in de kast totdat je het nodig hebt.
 49. Ik koop om die reden eigenlijk altijd mijn schoenen aan het einde van het seizoen. Scheelt mij geld en ik weet toch wel wat ik leuk vindt of niet.
 50. Afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden kun je recht hebben op toeslagen, controleer eens of je ze wel allemaal hebt aangevraagd. Toeslagen zijn afhankelijk van je gezinssamenstelling en inkomen. Heb je een lager inkomen en geen bijstand? Dan kan het nog steeds zijn dat je in aanmerking komt voor toeslagen. Er zijn verschillende soorten toeslagen (mogelijkheden), afhankelijk van welke dien je deze aan te vragen bij de belastingdienst of de gemeente. Twijfel je hierover? Ga dan eens in gesprek met het wijkteam, zij kunnen je vast verder helpen.
 51. Met schoonmaakazijn kun je heel veel zaken schoon krijgen en het is nog spot goedkoop ook.
 52. Je kunt er ook voor kiezen om eenvoudige uitstapjes te doen. Ga picknicken, organiseer een thuisbioscoop en haal popcorn in huis, ga naar de rommelmarkt, maak een wandeling in de natuur en bak thuis de pannenkoeken. Je hoeft niet altijd veel geld uit te geven, als je van tevoren goed plant en onderzoekt. Wil je toch wat luxueuzer weg, kijk dan of je kortingsbonnen kunt vinden op sites zoals social deal, vakantieveilingen, enzovoort.
 53. Houd voor de grap eens bij wat je koopt aan dagelijkse boodschappen en hoeveel geld je uitgeeft. Kan dat niet slimmer?
 54. Heb je een eigen huis? los dan een stukje af op je hypotheek, houd je straks iedere maand wat extra over.
 55. Soms geen zin om te koken en wil je graag eten bestellen? Eten bestellen is in verhouding erg duur. Beter kun je op voorraad maken en in de vriezer doen of zorgen dat je bepaalde makkelijke dingen op voorraad hebt. Zo eet ik wel een noedels met tosti, een diepvriespizza of haal ik stamppot of macaronisaus die ik nog in de vriezer heb eruit.

Vele kleine besparingen

Veel kleine besparingen kunnen toch uiteindelijk een leuk bedrag opleveren. Stel dat je er voor gaat om minimaal 10 mini besparingen door te voeren welke je per maand gezamenlijk gemiddeld 25 euro opleveren. Heb je na een jaar toch 300 euro gespaard. Kleine beetjes kunnen samen een boel geld worden. Ik houd daarvan. Om te kunnen besparen moet je natuurlijk wel eerst weten wat je allemaal uitgeeft, daar schreef ik eerder over in ‘4x sparen als gewoonte’.

Ga je besparen, zet je beginstand dan vast, noteer het ergens of schrijf het op. Hoe beter je dit doet, hoe meer inzicht je krijgt in de besparing die het je na een jaar oplevert. Zet de besparingen apart, op een rekening of in een spaarpot. Wat is nu leuker om te ontdekken dan dat je een bedrag over hebt waar je iets mee kunt gaan doen of mee verder kunt sparen?

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. goede tips! Als alleenstaande mama met 2 studerende kinderen kan ik alle tips gebruiken. 🙂 Alleen jammer dat wij in België niet zo makkelijk extra op de hypotheek af kunnen lossen. Dan moet je namelijk een soort boete betalen zodat je voordeel weer verdwijnt bij kleinere bedragen…..

 2. 1 en 2 daar houd ik me altijd aan. Goede tips. Ik bespaar best veel op dingen. Ik doe alleen noodzakelijke dingen. Ik moet zeggen dat ik ook best veel cadeaus krijg dat ik bijna niets meer hoef te kopen behalve medicijnen, bril en de verzekering. Daar gaat het meeste geld naar uit.

 3. Dat zijn heel veel handige tips. Lampje laat ik wel altijd branden als ik van huis ga zodat het er bewoond uitziet. Voorkomt inbraak en dan ben je echt veel geld en kostbare spullen met vaak emotionele waarde kwijt, om nog maar niet te spreken van de schade die tijdens een inbraak ontstaan.

 4. mooie tips, heel veel ervan doe ik zelf ook ( daarom vind ik ze natuurlijk ook leuk) maar het werkt echt: als je op de kleintjes let, volgen de grote vanzelf!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *