4 x sparen als gewoonte

sparen voor iets leuks

Voor mij is sparen een tweede natuur geworden. Vijftien jaar geleden kwam ik rond met €1200 per maand, meer had ik niet. Tegenwoordig heb ik het gelukkig iets ruimer en spaar ik ook wat meer. Daardoor heb ik een aantal fijne keuzes kunnen maken in mijn leven. Eigenlijk is het allemaal niet zo ingewikkeld, als je er even voor gaat zitten.

1. Rekeningen

Voordat je begint met sparen is het handig om eerst een overzicht van de maandelijkse rekeningen te maken, je bankafschriften kunnen hier een geweldig hulpmiddel in zijn. Naast de maandelijkse rekeningen, heb ik ook rekeningen die per kwartaal of per jaar zijn. Zoek het afgelopen jaar terug naar deze rekeningen en tel ze bij elkaar op en deel door twaalf, dit is wat je maandelijks reserveert voor de niet maandelijkse rekeningen. Daarnaast hebben de meesten van ons ofwel een auto, CV, geiser of andere incidentele kosten waarvan we eigenlijk wel weten dat deze of terugkomen in jaarlijks onderhoud of dat we hier voor noodgevallen voor moeten reserveren. Bereken ook voor deze kosten de maandelijkse lasten. Ik weet het, het lijkt veel, maar straks de rekening(en) niet kunnen betalen of de reparatie niet, is nog veel vervelender.

2. Minder

geld tellen

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar een eenmaal afgesloten abonnement, loopt bij mij vaak jaren door. Kijk eens naar je abonnementen, lidmaatschappen, gebruik je ze echt of betaal je alleen de rekening? Ook andersom, goed om een keer over na te denken. Ga je bijvoorbeeld regelmatig met het openbaar vervoer, dan is een abonnement misschien wel interessanter. Vergelijk ook eens aanbieders van energie, sport, boeken, film abonnementen, verzekeringen, ook daar valt geld te verdienen. Wat je niet gebruikt, stop het abonnement, zonde om je geld weg te geven aan iets dat je niet gebruikt. Daar kun je vast wel een betere uitgave voor bedenken, of je kunt het sparen. Voor mij is iedere besparing, 1/3 deel voor mij en 2/3 deel voor mijn spaarrekening. Ik heb grote dromen, jij niet?

3. Inkomsten

Iedere maand worden je inkomsten op je rekening gestort. Je hebt met dit inkomen al je rekeningen kunnen betalen en geleefd. Af en toe is het tijd voor een salarisverhoging of een verhoging vanuit de CAO. Dan heb je weer iets meer inkomsten, sta daar even stil. Je kon van je inkomen al rondkomen en je hebt nu meer inkomen, maar hebt het eigenlijk niet nodig. Het is natuurlijk wel fijn om extra geld te hebben, maar als het gewoon ergens in de loop van de maand verdwijnt met alle andere betalingen, heeft het je eigenlijk weinig opgebracht. Daarom doe ik het anders. Ik vind dat van de verhoging ik ook wat ruimer mag leven, ik gebruik 1/3 deel van de verhoging daarvoor. Het 2/3 deel dat overblijft wordt iedere maand automatisch op mijn spaarrekening gestort. Voor de grap, kijk even mee in onderstaand overzicht. Bijvoorbeeld, jaarlijks een Cao verhoging van 2% en een schaal ophoging van € 30, uitgaande van een minimum startloon van €1500 netto per maand.

Dat is in de loop van de jaren lekker opgelopen en een leuk spaarpotje geworden. Dit is natuurlijk fictief, maar bezuinig je op andere keuzes, dan kun je dezelfde tactiek aanhouden en nog meer sparen. Sparen loont echt, het duurt alleen even. Maar hoe eerder je ermee begint en er een gewoonte van maakt, hoe makkelijker het wordt en hoe meer je spaart. Daarnaast wat je nooit hebt gehad, mis je ook niet. Dus als jij je aanwent altijd 2/3 deel van extra inkomsten te sparen, doet het geen pijn, alleen je spaarrekening wordt wat dikker.

4. Huishouden

Voor het huishouden heb ik een week budget ingesteld, daarmee voorkom ik dat het geld als water verdwijnt. Daarnaast maak ik gebruik van aanbiedingen, eet ik zoveel mogelijk volgens het seizoen, heb ik een diepvriezer die ik ook gebruik en koop ik lang houdbare artikelen in veelvoud tijdens aanbiedingen in (dat scheelt echt veel). Wat ik overhoud aan budget en statiegeld gaat in een spaarpotje. Met dit geld koop ik extra’s, een leuk boek, ga ik uit lunchen of iets dergelijks. Voor nog meer spaar ideeën kan ik je de website van Porterenee aanraden.

Sparen

Sparen is vooral bewust zijn waar je je geld aan wilt besteden. Met sparen heb ik een stuk afgelost op mijn hypotheek waardoor ik nu lagere vaste lasten heb en meer kan sparen, en ik heb er voor gekozen een dag minder te gaan werken. Ga er daarom een keer goed voor zitten en zoek het uit. Leg al je kosten vast en weet wat je waaraan besteedt. Uiteindelijk gaat je dit veel opleveren en we hebben allemaal dromen. Met sparen kom je daar een stuk dichter in de buurt.

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

 1. Statiegeld opzij zetten… dat is best een goed idee. Het zijn weliswaar niet zulke grote bedragen, maar op jaarbasis is het natuurlijk wel een leuk potje. Ik doe sinds kort wel dat ik het geld wat ik over hou aan de boodschappen apart leg. Ik heb er nog geen bestemming voor, maar ben gewoon benieuwd hoeveel dat dat zal opleveren.

  1. Heel veel kleine beetjes, kan gezamenlijk nog een heel leuk bedrag worden. Maar stel je kunt nu …. daardoor kopen, als je het niet apart had gelegd, had je het waarschijnlijk niet gekocht. Het voelt veel meer als extra over.

  1. Dat snap ik, maar denk eens groot. Als je geld had, wat zou je dan graag willen? Moet je misschien langer sparen, maar een droom uit laten komen zou best tof zijn.

 2. Handige tips zeg! Ik ga denk k een spaarpotje kopen en dan al mijn kleingeld er steeds in doen! En abonnementen waar je niks mee doet inderdaad stopzetten. Ik had dat met de sportschool. Maar nu ben ik weer aan het sporten!! Leuke blog!

  1. Ik zie sparen als een cadeautje aan jezelf. Je kunt het in de grote pot doen, maar dan verdwijnt het. Door het apart te zetten heb je opeens wat extra’s. Ik houd daarvan, is namelijk een goed excuus voor een extra cadeautje voor mezelf.

 3. Als je goed weet wat erin komt en ook wat er aan vaste lasten uitgaat dan weet je precies hoeveel je maandelijks kunt besteden. En als je daar verstandig mee omgaat dan hoe je veel geld over.
  Wij leven van het salaris van mijn man, en mij salaris is spaargeld. Voor als de kinderen gaan studeren enzo, of als de auto vervangen moet worden, enz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *