10 ideeën om vaker NEE te zeggen

Zou jij ook wel wat assertiever willen zijn en vaker ‘Nee’ willen zeggen, ik wel. Maar ik wil ook graag rekening houden met anderen en niet egoïstisch zijn. Daar wringt bij mij nogal eens de schoen, waardoor ik keuzes maak waar ik niet achter sta of waardoor ik te veel hooi op mijn vork neem.

‘Nee’ zeggen blijft moeilijk, maar er zijn wel een aantal manieren om te leren vaker de keuze te maken die beter bij jouw past.

1. Er op terugkomen

De volgende keer dat je iets gevraagd wordt en je eigenlijk ‘ja’ wilt zeggen, geef je aan erover na te denken en er op terug te komen, straks of morgen. Het geeft je de tijd te bedenken wat het beste antwoord voor jouw is.

2. Afspraak met jezelf

Van een aantal zaken weet je vaak dat het erg lastig is om ‘Nee’ te zeggen. Voor deze vragen of verwachtingen kun te van te voren al bedenken wat je wel en niet wilt doen. Leg deze afspraken met jezelf vast in een agenda, notitie, aantekeningen boekje, zodat je het kan terug lezen, voor het geval dat je weer gaat twijfelen.

3. Vragen

Twijfel je of ‘Nee’ een optie is, vraag dan eens door. Is het echt zo belangrijk? Is het iets dat jij perse moet doen of kan ook iemand anders het doen? Kan de taak opgesplitst worden zodat niet al het werk bij jouw terecht komt? Denk je dat een dergelijke vraag eraan komt, bedenk dan van tevoren vragen of kom er op terug en stel vragen.

4. Uitstellen

Een andere manier om ‘Nee’ te zeggen is door aan te geven dat je momenteel erg druk bent en geen tijd hebt voor de gevraagde taak. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen, ‘Nee, dat gaat me niet lukken, ik heb het momenteel erg druk met …, maar als ik je een andere keer kan helpen …’. Het komt heel vriendelijk en behulpzaam over, maar je zegt wel ‘Nee’.

5. Niet doen

Uit Amerikaans onderzoek is naar voren gekomen dat als je op een verzoek antwoordt met ‘Nee, ik kan niet’, dit een discussie uitlokt waardoor het moeilijk is in ‘Nee’ te blijven volharden. Terwijl als je antwoord met ‘Nee, dat doe ik niet’ er geen ruimte is voor discussie en dit vaak gewoon geaccepteerd wordt door de andere partij. ‘Nee’ zeggen zonder uitleg geeft duidelijk jouw grenzen aan.

6. Ja, toch Nee

Heb je al ‘Ja’ gezegd, maar had je liever ‘Nee’ gezegd, dan kun je daar gewoon op terugkomen. Houdt het simpel, je hoeft je niet uitgebreid te excuseren. Zeg gewoon iets in de trant van, ‘Ik heb nog eens over je verzoek nagedacht en ik heb besloten dat ik het niet ga doen. Het past niet bij me of ik ben te druk met …’. Ga niet de discussie aan, je hebt er over nagedacht en de redenen die weet je en kun je zeggen.

7. Kennis

Bij deze methode geef je dat jij op het onderwerp geen expert bent. Je adviseert dan een andere collega met de opmerking dat diegene er veel meer verstand van heeft. Je kunt ook een cursus of boek adviseren, afhankelijk van het gevraagde onderwerp.

8. ‘Nee’ is geen persoon

Op het werk, tegen familie of vrienden ‘Nee’ zeggen is vaak best moeilijk. Realiseer je, dat je ‘Nee’ zegt tegen een vraag, niet tegen de persoon. Iets tegen je zin doen levert vaak alleen maar frictie op, daar help je niemand mee. Wees dan ook eerlijk, zeg ‘Nee’ tegen de vraag omdat het op dit moment jouw slecht uitkomt.

9. Ja of Nee

Blijf je toch maar twijfelen, dan wordt jouw techniek er straks of morgen op terugkomen, noem een specifiek tijdstip. Zoek een rustige plek en beantwoord de vraag met ‘Ja, want …’ , maar ook met ‘Nee, want …’. Bij zowel de ja als nee variant dien je minimaal drie redenen voor de ja en voor de nee variant te geven. Geef nu iedere reden een score van 1 tot en met 6, iedere score mag maar één keer voorkomen. Tel de score bij elkaar op en je hebt een antwoord met drie redenen voor de keuze.

10. Herhaling

Sommige ‘Ja’s’ blijven we zeggen. Een lijstje bijhouden met je ‘Nee’ keuzes helpt je om beter inzicht te krijgen in je valkuilen. Een ander voordeel is dat je gelijk weet waar je op moet letten als je een volgende keer weer een dergelijke vraag krijgt. Daarnaast, oefening baart kunst, maak er een nieuwe routine van.

Ben ik nu ontzettend goed geworden in ‘Nee’ zeggen? Nee, dat niet. Ik ben er wel beter in geworden. Daarnaast heeft het geholpen meer inzicht te krijgen in wat voor mij belangrijk is en wat niet. Vaak is ‘Ja’ zeggen zo’n gewoonte, dat je er niet eens over nadenkt, terwijl ik het toch echt niet wil doen. Door met ‘Nee’ te gaan oefenen, ben ik me ook bewuster geworden van de achterliggende motivatie om ‘Ja’ of ‘Nee’ te zeggen. Daardoor ben ik beter in staat geworden de keuze te maken die bij mij past. Ben jij goed in ‘Nee’ zeggen?

Meer over dit onderwerp kun je lezen in het boek ‘Hoe word ik assertiever‘ van Carola van Dijk.

About the author

Genieter, avonturier en schrijver.

Comments

  1. Wat een leuke blog! Mijn vriend zegt altijd op alles ja en dat ook tenkoste van hem en toen heb ik eens tegen hem gezegd: “ zeg eens vaker nee, en zeg het zonder reden, je houdt toch nooit of te nimmer, de hele wereld tevreden”

  2. Heel veel dingen zijn gewoon leuk om te doen en zou je het liefst overal ja tegen zeggen. Er zitten helaas maar 24 uur in een dag en ik kan helaas echt niet alles wat ik wil. Erover nadenken en erop terugkomen is dan wat ik doe.

  3. Ik merk wel heel duidelijk dat ik nu ik ouder ben, dat het me gemakkelijker af gaat om nee te zeggen en dat ik nee ook echt als antwoord op een vraag ziet. Natuurlijk blijft het nee zeggen tegen leuke dingen lastig, maar ook daarin weet ik wel beter de balans te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *